Felére zsugorodhat az építőanyag-ipar!

Pénzcentrum
2009. március 24. 09:45

Széman György, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség (MÉASZ) ügyvezetője legalább 25-30 %-os építőanyag-ipari piacszűkülésről számolt be. A szakember szerint a rohamos forgalomzuhanás rövidesen elérheti az 50 %-ot is, ha az ágazat válságát kezelő intézkedéscsomag sokáig késlekedik. A szerkezetépítés visszaesése kritikus helyzetbe hozta a falazó-anyag gyártókat és a nagy hozzáadott értéket tartalmazó, edzett, ragasztott technológiával készülő ajtó-ablak szektort.

A szakértő véleménye szerint megoldást jelenthetne a felújítási szektor élénkítése, ezt a tevékenységet egyébként a bankok is szívesebben finanszírozzák. Segíthetne az is, ha az év eleje óta készülő, az építőipar válságát kezelni hivatott programcsomag azonnali intézkedésre javasolt lépéseit minél előbb bevezetnék. Friss pénzt és a tanúsított építőanyagok piacának fellendülését hozhatja a panelprogram és az induló zöld beruházási rendszer energia-hatékony felújításokra fordítható része.

Év eleje óta jóformán leállt az eladás az építőanyag-ipari termékek piacán, az első negyedév végére legalább 50 %-os lesz a visszaesés az egy évvel ezelőttihez képest - mondta Kató Aladár, a Magyar Téglásszövetség elnöke, a Tondach vezérigazgatója. A pénztelenség, a válság és a hitelezési gyakorlat következtében befagyott piacon jelentős téglakészletek halmozódtak fel, ez pedig előbb-utóbb kíméletlen és értelmetlen árversenyhez, a kisvállalkozások tönkremeneteléhez fog vezetni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem