17 °C Budapest

Felére zsugorodhat az építőanyag-ipar!

Pénzcentrum
2009. március 24. 09:45

Széman György, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség (MÉASZ) ügyvezetője legalább 25-30 %-os építőanyag-ipari piacszűkülésről számolt be. A szakember szerint a rohamos forgalomzuhanás rövidesen elérheti az 50 %-ot is, ha az ágazat válságát kezelő intézkedéscsomag sokáig késlekedik. A szerkezetépítés visszaesése kritikus helyzetbe hozta a falazó-anyag gyártókat és a nagy hozzáadott értéket tartalmazó, edzett, ragasztott technológiával készülő ajtó-ablak szektort.

A szakértő véleménye szerint megoldást jelenthetne a felújítási szektor élénkítése, ezt a tevékenységet egyébként a bankok is szívesebben finanszírozzák. Segíthetne az is, ha az év eleje óta készülő, az építőipar válságát kezelni hivatott programcsomag azonnali intézkedésre javasolt lépéseit minél előbb bevezetnék. Friss pénzt és a tanúsított építőanyagok piacának fellendülését hozhatja a panelprogram és az induló zöld beruházási rendszer energia-hatékony felújításokra fordítható része.

Év eleje óta jóformán leállt az eladás az építőanyag-ipari termékek piacán, az első negyedév végére legalább 50 %-os lesz a visszaesés az egy évvel ezelőttihez képest - mondta Kató Aladár, a Magyar Téglásszövetség elnöke, a Tondach vezérigazgatója. A pénztelenség, a válság és a hitelezési gyakorlat következtében befagyott piacon jelentős téglakészletek halmozódtak fel, ez pedig előbb-utóbb kíméletlen és értelmetlen árversenyhez, a kisvállalkozások tönkremeneteléhez fog vezetni.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?