Februárban nem romlott az építőipari cégek helyzete

2009. március 20. 10:45

Váratlan fordulattal nemhogy nem emelkedett, de határozottan csökkent a felszámolt cégek száma az építőiparban - derült ki az Opten céginformációs szolgálat jelentéséből. A szakértő szerint ugyanakkor nem lehet fellélegezni, az ágazat megrendelésállománya ugyanis jelentősen csökkent, és a kevesebb munka nem tartja el az amúgy is szétaprózott ágazat összes cégét.

Meglepő módon februárban nem emelkedett tovább az építőiparban felszámolt cégek száma, sőt nemcsak a megelőző hónaphoz képest, hanem tavaly februárhoz képest is jelentős csökkenés következett be. Míg tavaly februárban 240, idén januárban pedig 278 cég ellen indult felszámolási eljárás az ágazatban, addig idén februárban csak 131 cég jutott erre a sorsra.

"Nem lehet még fellélegezni, az építőipar helyzete továbbra is rossz, sőt katasztrofális" - véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az ágazat megrendelésállománya drámai mértékben csökkent, és egyre másra állnak le olyan kiemelkedő beruházási projektek, amelyek egész alvállalkozói láncokat, több száz céget láttak el munkával. Az ágazat teljesítménye januárban 13,8 százalékkal maradt el az előző havi és 30 százalékkal az egy évvel ezelőtti szinttől. A szakértő szerint ennél is aggasztóbb, hogy januárban az új rendelések értéke több mint 35 százalékkal elmaradt az előző évi szinttől, a teljes rendelésállomány pedig 14 százalékkal volt a tavalyi szint alatt. "Az építőiparban Magyarországon eleve szétaprózódott a tulajdonosi szerkezet: kizárt dolog, hogy ennyi cég nyereségesen megéljen a csökkenő piacon" - véli az Opten stratégiai igazgatója.

Az igazgató szavait alátámasztják a végelszámolási adatok, amelyek februárban sem mutattak javulást. Az év második hónapjában 154 céget zártak be a tulajdonosok, szemben az egy évvel korábbi 114-gyel. "Mindezek alapján továbbra is azt gondoljuk, hogy idén 4 ezerre emelkedhet a felszámolás alá kerülő építőipari cégek száma. A februári, kedvező irányú kilengés csak a januári pánikhangulat miatti átrendeződés fordított utóreakciója, vagyis átmeneti jelenség volt" - véli Csorbai Hajnalka.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?