0 °C Budapest

KSH: 30%-os zuhanás az építőiparban!

2009. március 19. 09:01

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint az építőipari termelés volumene idén januárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 16 %-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés 13,8 %-kal elmaradt az előző havitól.

A januári termelés az építőipar éves termelésének alig huszadát adja. A termelés januári csökkenésében az általános gazdasági visszaesés mellett az előző évinél 2,9 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet is közrejátszott.

Januárban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építőipari termelés 16 %-os csökkenésén belül az épületeken végzett munkák volumene 17,6 %-kal, az egyéb építményeken végzetteké 8,7 %-kal volt kisebb az előző évinél. Szezonálisan kiigazítva az épületek építése 2,2 %-kal emelkedett, az egyéb építményeké 23,1 %-kal csökkent az előző hónap adataihoz viszonyítva.

Az építőipari termelés volumenindexe (2005. év = 100, Forrás: KSH)

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat - amely az épületépítési projektek szervezését, és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - egy év alatt 30 %-kal esett vissza . Az egyéb építmények építése ágazat termelése - amely ezen egyéb építmények szerkezetkész építését tartalmazza - ugyanabban az időszakban 9,8 %-kal emelkedett. A növekedés a budapesti metró építésén végzett munkáknak köszönhető. A speciális szaképítés ágazat termelése 11,7 %-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 13,5 %-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya a felére csökkent, az egyéb építményeké az egy évvel korábbi szinten maradt. A januárban kötött szerződések volumene 35,7 %-kal alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül épületek építésére 13,3 %-kal, egyéb építményekre 48 %-kal kisebb volumenű szerződést kötöttek.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?