0 °C Budapest

U2- torony: talán sohasem épül fel

2009. március 15. 10:00

Úgy tűnik, a U2 zenekar az építőipar válságának legújabb áldozata: lehet, hogy sohasem épül fel a legmagasabb ír épületnek tervezett torony, amiben a banda tagjainak is komoly érdekeltsége volt.  

A tervek szerint a U2- torony lett volna Írország legmagasabb épülete, a luxus apartmanok mellett helyet kapott volna a tetején a zenekar stúdiója is.

Bono, a zenekar énekese -és a projekt egyik ötletgazdája- is beletörődött abba, hogy talán sohasem készül el a torony, ami komolyan fellendíthette volna Dublin egyik lepusztult külvárosának életét.

A 200 millió eurós, 120 méter magas tornyot a világszerte ismert brit építész, Norman Foster tervezte, és az együttes tagjai az építésbe is beszálltak: a U2 gitárosa, The Edge, és a dobosuk, Larry Mullen is érdekeltek lettek volna a toronyban, miután tulajdonosok abban a cégben, ami a kivitelezési pályázatot megnyerte. A szerződést a halasztás után elvetették.

A U2 torony (Fotó: overseaspropertymall.com)


Írországot néhány éve még az új ingatlaneldorádónak tartották, azonban a gazdasági válság hatására rendkívüli mértékben visszaestek a beruházások, leálltak az építkezések. A legutóbbi adatok szerint az ír ingatlanok több mint 20 százaléka üresen áll, szakértők szerint az ország gazdasági teljesítménye 2009-ben akár 7 százalékkal is visszaeshet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így, a nemzetközi gazdasági világválság miatt úgy tűnik, hogy még a világ egyik leghíresebb zenekarának sem sikerül előteremtenie a szükséges forrásokat egy olyan hatalmas beruházáshoz, mint a U2-torony.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?