Több sebből vérzik a lakáspiac: jegelik a projekteket!

Pénzcentrum
2008. december 17. 05:40

Az ingatlanpiaci szereplők körében egyre nagyobb a zúgolódás az iparágat alapjaiban megrengető válság hatásai miatt. A finanszírozási, a kivitelezési és az értékesítési gondok következtében folyamatosan növekszik azon projektek száma, melyeket a beruházók kénytelenek felfüggeszteni, elhalasztani, vagy törölni. A várakozások szerint az iparágat sújtó problémák ellenére az átadás-közeli projektek lakásai januártól akár még drágulhatnak is.

A beruházás elhalasztásának réme leginkább a tervezési fázisban lévő, alacsony előértékesítettséggel rendelkező, finanszírozási szerződés nélküli projekteket fenyegeti. A lakóingatlan beruházások mellett a bérbeadási problémáktól szenvedő irodapiacon is hasonló tendenciák figyelhetők meg.

Bár az építőipari munkahelyek megőrzése érdekében hosszú idő után a kormány és az ellenzék kész az együttműködésre, a felmondásukat hangzatos létszám-optimalizálási hivatkozással kézhez kapó dolgozókat nem igazán vigasztalják a parlamenti keretek között folytatatott egyeztetések.

"Az ingatlanpiacon egyre több projektet törölnek, vagy jegelnek és ez a gyakorlat nem csak hazánkban, hanem más közép-európai országban is megfigyelhető. A folyamatban lévő építkezésekkel kevesebb a probléma, mert bár a finanszírozás megoldott, a kivitelezés során akadhatnak olyan problémák, melyek az átadás csúszásához vezetnek.

A nem sokkal az átadás előtt álló beruházások lakásai tartják az értéküket, januártól pedig még némi áremelkedés is elképzelhető. A jövő év első hónapjaiban nem számíthatunk érdemi változásra a lakáspiacon, értékesítési szempontból január és február egyébként sem nevezhető kiemelkedő időszaknak." - mondta Murányi Ákos a Duna House vezető elemzője.

Az építőipar egyre súlyosabb finanszírozási gondokkal küzd, a már projekthitel szerződéssel rendelkező beruházások megvalósulása 20 %-os önrész alatt bizonytalanná válhat. Korábban a bankok versenyeztek a projektekért mára azonban fordult a kocka. A beruházók - az egyre szigorodó feltételrendszer mellett - sokkal nagyobb valószínűséggel szembesülhetnek a kérelem elutasításával.

A hitelintézetek magasabb saját erő bevonását írhatják elő, plusz források előteremtésére kötelezheti a beruházót, mivel a telket önmagában már nem fogadják el önerőnek. A hitelfelvétel rendszere jelentősen átalakult az elmúlt fél évben, a bankok további biztosítékokat kötnek ki, de megszigorították a szerződéskötési és folyósítási feltételeket is.

A projektek elhalasztása nem jelenti azt, hogy félbehagyott építkezések tucatjai rondítják majd - a bizonyos kerületekben egyébként is változatos - városképet, de lesznek olyan építkezések, ahol "megáll az idő". A 2009-es év olyan titkokat tartogat, melyek nagyban befolyásolhatják az építési kedvet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a válság, hány munkahely szűnik meg, mennyien nem tudják tovább fizetni a megemelkedett törlesztőrészleteket és még sorolhatnánk. Ha súlyosbodik a helyzet, akkor a jó ideje túlkínálatos lakáspiacot a bankok által visszavett ingatlanok áraszthatják el, aminek további negatív hatásai lehetnek.

A projektek csúszása és elhalasztása a meglévő vevőállományt is elbizonytalaníthatja. Az általában havi vagy negyedéves átadási határidő módosítások fejében a beruházó kötbérfizetést vállal a szerződésben, ennek gyakorlati kifizetése azonban sok esetben a szivatos.blog.hu oldalra való tragikomédiával egyezik meg.

Egyre sűrűbben hallani a körbetartozásokhoz kapcsolódó kétségbeesett, de folyamatosan durvuló eszközöket alkalmazó alvállalkozói akciókról (Bontanak az építők: verekedésig fajult a körbetartozás!). A jogorvoslatra és a megdolgozott pénzükre hiába váró társaságok és beosztottjaik szervezett megmozdulások keretében bont, lakást foglal, stb. A megbízó és a generálkivitelező általában egymásra mutogat, miközben a tényleges kivitelezési munkálatokat végző kis cégek pénze pedig eltűnik az alvállalkozói szerződések útvesztőjében.

A beruházók az év végi keresletcsökkenést akciókkal és kedvezményekkel próbálják ellensúlyozni (Hol érdemes lakást venni: év végi akciók egy csokorban!). A kedvező lakáshitelek és az önerő nélküli lakáslízing megszüntetése, illetve szigorítása rendkívül negatívan hat az új lakások eladási mutatóira. A jövő év első két hónapjában a stagnáló állóvíz jellemezheti leginkább a lakáspiacot, márciustól lehet némi élénkülésre számítani.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem