A borászatok specialistája, aki dizájnhotelt épített a Vár tövében

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 11:45

Sugár Péter építészeti munkássága szerteágazó. Nemrég dizájnszállodát tervezett a budai Vár tövében, korábban villányi és tokaji borászatok épületein dolgozott, 2004-ben pedig lakóháza nyerte el Az év szép háza címet. Számos díj birtokosa, tanít az egyetemen. A sokszínűség jegyében most éppen hőerőművet tervez és Tihanyban a jacht- és hajókikötőt korszerűsíti. Bár a piacból él, specialitásai a szállodák és a borászatok. És akkor még ott van Budapest is (Forrás: ingatlanmagazin.com).

Chateau-rendszer Bordeauxban

- Tolcsvára az építtető eredetileg a régi korokra jellemző épületegyüttest álmodott. Ez nem okozott feszültséget?

- Az Oremus esetében eleve adott a műemléki környezet, a telken áll egy klasszicista kúriaépület, a szomszédságában található a középkori mezővárosi gótikus templom. Ráadásul ez a borászat szinte a település része. Egyszerűbb építeni a szőlőterületek között, ahol kevesebb megkötéssel találkozunk. Ez egy érzékeny, finom terület, ahol változatos a domborzat, eleve 12 méteres szintkülönbséggel kellett számolnunk. A nagy kérdés az volt, hogy hogyan lehet a nagyméretű ipari, technológiai eszközparkot úgy behelyezni ebbe a térbe, hogy ne dúlja fel a környezetét. Akkor sikeres a tevékenységünk, ha a technológiai és a tájba illő esztétikai szempontokat össze tudjuk egyeztetni. Fontos, hogy a technológia jól működjön, hiszen ez egy üzem.

Az Oremus tulajdonában van ráadásul tizenvalahány kilométerrel arrébb egy szőlődűlő, ahol a hagyományok szerint az első aszút készítette Szepsy Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja. Ez a tradíció is kötelezett minket. Bacsó András, az üzem vezetője kiváló borász és nagy kultúrájú, világlátott ember, de kezdetben, teljesen laikusan egy középkori kis kastélyt álmodott a területre. Úgy képzelte, hogy majd rengeteg boltozat uralja a teret, mondta is, hogy tanulmányozzuk a közeli sárospataki várat, ahol gyönyörű reneszánsz faragványokat, boltozatokat, ólomberakásos színes ablakokat lehet látni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tovább a teljes cikkre...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm