15 °C Budapest

A borászatok specialistája, aki dizájnhotelt épített a Vár tövében

Pénzcentrum
2008. szeptember 16. 11:45

Sugár Péter építészeti munkássága szerteágazó. Nemrég dizájnszállodát tervezett a budai Vár tövében, korábban villányi és tokaji borászatok épületein dolgozott, 2004-ben pedig lakóháza nyerte el Az év szép háza címet. Számos díj birtokosa, tanít az egyetemen. A sokszínűség jegyében most éppen hőerőművet tervez és Tihanyban a jacht- és hajókikötőt korszerűsíti. Bár a piacból él, specialitásai a szállodák és a borászatok. És akkor még ott van Budapest is (Forrás: ingatlanmagazin.com).

Chateau-rendszer Bordeauxban

- Tolcsvára az építtető eredetileg a régi korokra jellemző épületegyüttest álmodott. Ez nem okozott feszültséget?

- Az Oremus esetében eleve adott a műemléki környezet, a telken áll egy klasszicista kúriaépület, a szomszédságában található a középkori mezővárosi gótikus templom. Ráadásul ez a borászat szinte a település része. Egyszerűbb építeni a szőlőterületek között, ahol kevesebb megkötéssel találkozunk. Ez egy érzékeny, finom terület, ahol változatos a domborzat, eleve 12 méteres szintkülönbséggel kellett számolnunk. A nagy kérdés az volt, hogy hogyan lehet a nagyméretű ipari, technológiai eszközparkot úgy behelyezni ebbe a térbe, hogy ne dúlja fel a környezetét. Akkor sikeres a tevékenységünk, ha a technológiai és a tájba illő esztétikai szempontokat össze tudjuk egyeztetni. Fontos, hogy a technológia jól működjön, hiszen ez egy üzem.

Az Oremus tulajdonában van ráadásul tizenvalahány kilométerrel arrébb egy szőlődűlő, ahol a hagyományok szerint az első aszút készítette Szepsy Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja. Ez a tradíció is kötelezett minket. Bacsó András, az üzem vezetője kiváló borász és nagy kultúrájú, világlátott ember, de kezdetben, teljesen laikusan egy középkori kis kastélyt álmodott a területre. Úgy képzelte, hogy majd rengeteg boltozat uralja a teret, mondta is, hogy tanulmányozzuk a közeli sárospataki várat, ahol gyönyörű reneszánsz faragványokat, boltozatokat, ólomberakásos színes ablakokat lehet látni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tovább a teljes cikkre...

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?