23 °C Budapest

Eladó kórház, kastély, lovarda, áruház

Pénzcentrum
2007. március 13. 08:44

Az interneten manapság szinte minden kapható. Mi is körülnéztünk milyen különleges ingatlanok szerepelnek az ingatlan.net hirdetései között. Képzeljük el, hogy pénz, méret és hely nem számít, és tekintsük át együtt milyen kuriózumokat vásárolhatnánk!

Az ingatlan.net hirdetési bázisát böngészve sok érdekességre bukkanhatunk. Találunk kastélyokat, szállodákat, éttermeket, áruházakat, irodaházakat, kórházakat, de még komplett vállalkozásokat is. Ezeken kívül rálelhetünk egyedi ingatlanokra is, melyek a fenti csoportokba nem sorolhatók. A sort most mi is ezekkel az igazi különlegességekkel kezdjük.

Az első egyedi ingatlan egy parasztház Hollókőn, az ófaluban. A falut az UNESCO 1987-ben a világörökség részének nyilvánította, így a ház főleg turisztikai célokat szolgálhat, bár az ingatlan minősítése lakóház. A korhűen berendezett, 109 m2-es, tornácos, 3 szobás házhoz 28 millió forintos árcédula tartozik. A turizmushoz kapcsolható a második egyedi hirdetésünk is, egy halastó Dunaföldvár közeléből. A 132 ha-os halastóhoz, 9,2 ha erdő, 36,5ha nádas, 21,9 ha gyep, 3 ha szántó tartozik, melyeket a tulajdonos egyben szeretne értékesíteni. A halastó szakértők szerint jelentős bevételi forrást jelent, ezt tükrözheti a 950 milliós kínálati ár is. Ha a halastó és vidéki parasztház felkeltette érdeklődésünket a vendéglátás iránt, 730 millió forintból komplett Balaton-parti üdülő falut vásárolhatunk. A skanzen jellegben épített faluban 12 parasztház található, összesen 39 szobával. A komfortos házak 5 fő részére készültek, telefonnal, kábel tv-vel vannak ellátva. A faluban ezen kívül csárda, lovarda, mesterséges tó és egy kis piac is található. Az ajánlatba beletartozik 30 ló és a hozzájuk tartozó lószerszámok is. Ha ennél nagyobb ménessel rendelkezünk, akkor Pest környékén találhatunk egy 110 állásos lovardát is. A lovak 200 ezer m2-en mozoghatnak, a turistákat pedig egy 5 szobás panzióban fogadhatjuk. Ez a turisztikai beruházás is jelentős tőkét igényel, a lovarda kínálati ára csaknem 600 millió forint. Ha a lovaglást csak saját örömünkre szeretnénk űzni, Siófok környékén találunk kedvünkre való ingatlant. A 8 szobás, 800 m2-es ház legfőbb erénye a természet közelsége. A házhoz tartozik egy 7 ha-os erdő, halastó, termőföld és legelő. A vidéki idillért 630 millió forintot kell fizetnünk, de az árba természetesen 5 ló is beletartozik. Továbbra is a kuriózumokat keresve, a lovakat elhagyva egy egri barlanglakáson akadhat meg a szemünk. A barlanglakás 120 m2-es alapterülete két szobára és egy nappalira osztott. A hirdetés szerint 25 millió forintunkért itt panorámát is kaphatunk. Ha nem turisztikai nagyberuházók vagyunk, de pár millió forintból mégis vendéglátással szeretnénk foglalkozni, akkor egy borospince Tárnokon, az Öreghegyen megfelelő lehet. Az 5,4 millió forintos kínálati árért a 260 nöl-ös telek mellett borospincét, faházat, szőlő ültetvényt, gyümölcsfákat, és a szükséges kertészeti és borászati eszközöket, hordókat is kaphatunk. Ennél is jutányosabb áron juthatunk balatoni nyaralóhoz, ha kifizetjük a 3,5 milliós árat egy 349 m2-es parthoz közeli telekért. Pénzünkért cserébe a telken túl egy 20 m2-es hétvégi házat kapunk, s amennyiben ez kicsinek bizonyul vendégeinket elszállásolhatjuk az ajánlathoz tartozó lakókocsiban is.

Vállalkozással együtt eladó ingatlanok

A következő egyedi hirdetéseket igyekeztünk csoportosítani, így az első csoportba olyan - főleg kereskedelmi ingatlanok kerültek-, melyek vállalkozással együtt eladóak. Ha hentességre adjuk a fejünket, Tarjánban egy 7 szobás családi házhoz komplett vágóhidat kaphatunk 140 millió forintért. A lakóház mellé állatpihentető, vágóhíd, húsfeldolgozó üzem és bejáratott húsbolt tartozik. Ha az élelmiszeripar helyett inkább a járművek vonzanak minket, akkor Budapesten a XVI. kerületben 700 millió forintért autószalonhoz és a hozzátartozó szervizhez juthatunk. A telken két ingatlan áll, melyek akár vendéglátó egységgé is átalakíthatóak. A vállalkozással együtt kínált ingatlanok közül egy vaskereskedés kínálja a legtöbb kiegészítőt. A XI. kerületi, 340 m2-es ingatlanhoz, melyben egy 40 m2-es lakórész is található, a tulajdonos felajánlja vas-műszaki kereskedését is. A 200 milliós kínálati árban benne van az ingatlan, a 13,5 M Ft alaptőkéjű vállalkozás, a személyzet, 15 M Ft-os árukészlet, egy darusautó és a négykarikás német autómárka egy felső-középkategóriás személyautója is.

Kórház, áruház, szálloda eladó

A következő csoportot a kórházak alkotják. Budapesten, Óbudán egy 5 szintes, 740 m2-es teljesen felszerelt kórházat kaphatunk 269 millió Ft-ért. A kórházban betegszobák, műtők, kiszolgáló helyiségek találhatók. Az ingatlan eredeti funkciója a betegellátás, a tervezésbe egészségügyi szakembereket is bevontak. A csoport másik ingatlanja egy 1896-ban épült kastély Újrónafőn. Az 1617 m2-es ingatlan 2004-ig üzemelt kórházként.
Az áruházak között elsőként az Otthon Áruházat emelnénk ki. A nagy múltú üzlethelyiség kínálati ára 1,2 milliárd Forint. Ezért cserébe összesen 4844 m2-en elterülő 22 szobás, 3 emeletes üzlethelyiséget, utcafronti kirakatokat kapunk. Még az Otthon Áruháznál is nagyobb, 5800 m2 alapterületű kereskedelmi egységet kapunk a XX. kerületben 540 millió forintért. Az 1999-ben felújított, jelenleg is működő áruház bérlőkkel, akár céggel együtt eladó. A tulajdonos a hirdetésben 10 éves megtérülési időt ad meg. A bérleti szerződések egy része is ilyen hosszútávra szól. Az ingatlanban eladótér, irodák, raktárak, kiszolgáló helyiségek találhatók.
A szállodák, irodaházak jelenléte nem kuriózum a hirdetési bázisban, sok kereskedelmi, üzleti, ipari ingatlan található az ingatlan.net hirdetései között., ebből a csoportból csak néhányat emelünk ki. Tiszaújvárosban található egy 6103 m2-es szálloda, melynek 1 milliárdos vételárért cserébe 57 fürdőszobás szobát, 17 apartmant kapunk hat emeleten elosztva. 200 millióval olcsóbban Győrben kaphatunk 30 szobás szállodát, s sort még hosszan folytathatnánk.

Patinás kastélyok

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő csoportot a kastélyok alkotják. Ha régi, patinás, nagy ingatlanokra vágyunk, ebben a csoportban biztos megtaláljuk a számításunkat. Vegyük például a bükkösdi Petrovszky kastélyt. A 2470 m2-es U alakú épület 1786-ban épült barokk stílusban. Az épület és a hozzá tartozó park a Mecsek Tájvédelmi Körzetben található, kiválóan alkalmas szálloda kialakítására. A 1,5 milliárdos kínálati ár azonban tőkeerős befektetőket kíván. Ha kisebb befektetéssel akarunk már üzemelő kastély-szállóhoz jutni, akkor a Somogygesztiben álló Jankovics-Bésan kastély lehet ideális. Az 1725 körül épült 1700 m2-es, négyszintes kastélyban 2002-óta üzemel három csillagos szálloda. 465 millió forintos kínálati ára alig harmadát teszi ki a bükkösdi kastélyénak. A csoport harmadik tagja egy elhanyagolt, azonban nagy múltú ingatlan. A Csabarendeken álló Galánthai Fekete kastélyban az 1800-as évek végén a Bajcsy-Zsilinszky család is lakott. A több száz éves múltra visszatekintő kastély 1993 óta üresen áll, ezért teljes felújításra szorul, kínálati ára nem éri el a 70 millió forintot, így az előző két kastélyhoz viszonyított tetemes megtakarítás fedezheti a felújítás költségeit. Ha félnénk a régi kastélyok esetleges kísérteteitől, azonban a nagy parkhoz és a kastély épülethez ragaszkodunk, akkor a Szigetközben találunk igényeinknek megfelelő ingatlant. Az újépítésű, 1200 m2-es kastélyhoz kiszolgáló épületek, istálló, úszómedence és 120 ezer m2-es park tartozik. A telek utcafront felöli részen a kastély jelleget hangsúlyozandó horganyzott kovácsoltvas kerítést találunk 180 méter hosszan. A birtok hátsó része egészen a Duna partig nyúlik, ahol hatályos kikötési engedéllyel rendelkező kikötő található. A méreteket és szolgáltatásokat figyelembe véve a 285 milliós kínálati ár nem tűnik soknak, azonban az épület csak 40%-ban kész, így a végösszeg vetekedhet a Somogygesztiben álló kastélyszállóéval is.

Böngészésünkből látható, hogy az ingatlanpiac sokszínűsége visszatükröződik az ingatlan.net hirdetési bázisában is. Azok az ingatlanok melyek sokaknak csak érdekességet jelentenek, lehet, hogy egyesek konkrét terveit jelentik. Ezért legyen bármilyen különleges igényünk is, érdemes az internet kínálatát is végignéznünk ingatlankeresésünk során. Ez természetesen akkor is érvényes, ha lovardát, panziót, kórházat vagy áruházat szeretnénk nyitni.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM