15 °C Budapest

Váltsd valóra az álmod: mennyiből lesz borospincéd?

Pénzcentrum
2008. május 26. 05:40

Mindenkiben felmerülhet a kérdés egy pohár finom bor ízlelgetése közben, hogy de jó lenne egy saját borospincével rendelkezni. Aki járt már borfesztiválon, az érezhette azt az utánozhatatlan hangulatot, amit csak egy igazi borosgazda és a pincéje tud nyújtani. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy az ország egyes borvidékein mennyiből valósíthatjuk meg tervünket, illetve milyen alternatív megoldások léteznek. Megvizsgáltuk, hogy milyen hatással van a turizmus az árakra, valamint az ingatlanközvetítő cégek forgalmának mekkora hányadát teszik ki a borospincék...

Hazánk borvidékei betűrendben a következőek: Ászár-Neszmély, Badacsony, Balaton-felvidék, Balatonboglár, Balatonfüred-Csopak, Balatonmelléki, Bükkalja, Csongrád, Eger, Etyek-Buda, Hajós-Baja, Kunság, Mátra, Mór, Pannonhalma, Pécs, Somló, Sopron, Szekszárd, Tokaj, Tolna, Villány.


Hagyományos borház
Minden borvidéknek megvan a maga szőlészeti és borászati sajátossága és igaz ez a pinceépítési technikákra is. Attól függően alakultak ki az építési technikák, hogy a talaj és a domborzati viszonyok milyen mozgásteret engedtek a mesterembereknek. Valahol szó szerint kőkemény munkával sziklába vájták a pincéket, más területeken a laza szerkezetű talajban gyorsabban haladtak az ásók, mögöttük pedig faragott kőből rakták a boltívet a kőműves mesterek.

A pinceépítési technikákra is jellemző lett az iparosodás a múlt rendszerben, a megnőtt tárigények és a jelentős bel- és külföldi szállítmányozás megkönnyítése érdekében egyes szövetkezetek pincéiben valóban képes volt megfordulni egy teherautó. A magángazdák körében továbbra is kézzel ásott néhány tucat méteres pincék a jellemzőek, kis prés- és borházzal az előtérben.

A borospincék piacáról elmondható, hogy a hirdetések alapján nem könnyen készíthető reprezentatív felmérés, mert az ilyen ingatlanok a legtöbb esetben családon belül, vagy az ismeretségi körben cserélnek gazdát, így csak a meghirdetett ingatlanokról készülnek statisztikák.

A Duna House helyi irodája szerint Villány környékén a forgalom minimális részét teszi ki az ilyen típusú ingatlanok forgalmazása. Jelenleg két véglet látható a piacon, a kisebb falvakban található magánhasználatú pincék ára nyomott, minimális az érdeklődés és nem szívesen adnak komolyabb összeget ki az emberek ilyesmire. A pince mellett a szőlőterület és a borászati létesítmények kínálati ára 2-5 millió forint között mozog.


Palackok nemespenésszel
A felkapottabb helyeken - ahol a turizmusra is lehet építeni - az árak ugrásszerűen emelkednek és egy nagyobb méretű pincéért akár 40-50 millió forintot is elkérnek. A kettő között nincs igazán átmenet, a pécsi iroda szerint inkább a befektetési céllal gondolkodók vágnak bele az ilyesmibe, a magánpalackozással már kevesebben foglalkoznak. A keresők általában az olyan területeket preferálják, ahol nyitottak a későbbi fejlesztési lehetőségek (panzió, étterem, szálloda) - tájékoztatta szerkesztőségünket Murányi Ákos a Duna House vezető elemzője.

Tokaj-hegyalján a kisebb falvakban már egymillió forint alatt kisebb pincéhez lehet jutni, a szőlővel, présházzal együtt kínált ingatlanok vételára is alig 2-4 millióra tehető. A tokaji és a híres pincészetekkel rendelkező településeken lévő borospincék ára meghaladja a tízmillió forintot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Badacsony
Az Otthon Centrum adatai szerint a Balaton közelségének köszönhetően talán a badacsonyi az egyik legdrágább borvidék az országban. Ezen a területen a kilencvenes évek közepén 3-7 millió forint között lehetett gondozatlan borospincékhez jutni a hozzá tartozó 1500-3000 négyzetméteres szőlőterülettel együtt. A nosztalgikus területeken található balatoni panorámával rendelkező pincék megvásárlását elsősorban nem a szakmai érdeklődés vezérelte. Mind a belföldi, mind a külföldi vevők inkább nyaralás és kikapcsolódás céljából vásároltak ilyen ingatlanokat.

A hagyományos jegyek megtartása mellett színvonalasan felújított nyaralók és borospincék már összközművesnek minősültek és néhány éven belül nagy értéknövekedést realizálhattak a tulajdonosok. A beruházások jellemzően 5-7 éven belül többszörösen is megtérültek. Az osztrák és német turisták körében régóta népszerű a Balaton-part, Szigligetet és a Badacsonyt mindig is kiemelt érdeklődés kísérte.


Borospince
Az ezredfordulót követően holland és dán érdeklődők is komoly vásárlási szándékkal jelentek meg a környéken, de nagyobb finn baráti társaságok is vásároltak borospincéket. A külföldi vásárlók mindig feltételként kötik ki a balatoni kilátást. Az elmúlt években újra fokozódott a kereslet a Balaton-felvidéki, előnyös fekvésű, hagyományőrző stílusban épült házak iránt.

Az északi parton a természetvédelmi terület miatt egyre szigorúbbak az építési szabályok, nem jellemző az új üdülő- vagy lakóövezetek kialakítása. A kínálat ennek következtében erősen behatárolt, ennek pedig folyamatos árfelhajtó hatása van. Mivel a fővárosból még mindig nehézkes a terület megközelítése, ezért többségében a dunántúli nagyvárosok lakóinak jelenthet még jó célállomást.


Eredményhirdetés előtt
A borászat népszerűsítése érdekében egyre elterjedtebb az egyes borvidékeken a bornapok, borfesztiválok szervezése. Az ilyen rendezvényeken megismerhetjük a tájjellegű borokat és közvetlenül a termelőktől vásárolhatunk. A szakértők és a fogyasztók megoszthatják egymással tapasztalataikat, borverseny keretében pedig osztályozzák és díjazzák a legfinomabb borokat és a legjobb termelőket.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04