26 °C Budapest

Dubai külföldre terjeszkedik?

Pénzcentrum
2008. augusztus 18. 12:00

15 milliárd dollárt hoztak az olajsejkek... A nemzetközi szakértők egybehangzó véleménye szerint a közel-keleti befektetők egyre nagyobb jelenléte is azt bizonyítja, hogy Tunézia feltörekvő ingatlanpiaca lehet a következő 5 év egyik legjobb befektetési célpontja. Az észak-afrikai országok a bizonytalan gazdasági- és társadalmi környezet miatt sok fejtörést okoznak a beruházóknak, de az IMF (Nemzetközi Valutaalap) által közzétett legfrissebb nemzetgazdasági adatok megnyugtatóan hatottak a befektetőkre.

Az országban még csak három évvel ezelőtt engedélyezték a külföldiek lakásvásárlását, a szabályozás továbbra is tiltja a mezőgazdasági jellegű területek értékesítését. Az ingatlanárak rendkívül kedvezően, olyan alacsonyak, mint a fejlettebb piaccal rendelkező Marokkóban voltak mintegy négy-öt évvel ezelőtt.

A Dubai székhellyel rendelkező Egyesült Arab Emirátusokban működő beruházó cégek leányvállalatai 15 milliárd dolláros (2250 milliárd forintos) befektetést kezdeményeztek Tunéziában. A valutaalap szerint stabil, fejlődő gazdasággal rendelkező országban idén várhatóan 5,5 %-os GDP növekedéssel lehet számolni, ami jövőre tovább emelkedhet a munkanélküliek számának csökkenése és az inflációs sikeres kordában tartásának köszönhetően.

A javuló gazdasági eredmények mellett óriási pénzeket költenek a turizmus fejlesztésére. Az adatok bíztatóak, a piaci előrejelzések szerint a következő 10 évben átlagosan 4,3 %-kal nőnek majd a turizmusból származó bevételek. Az ország a különböző utazási célpontokat vizsgáló felmérésekben legtöbbször az első három hely valamelyikén szokott végezni.

Az elemzők szerint az új fejlesztések egyre több nyaralni vágyó számára teszik vonzóbbá az országot és évről-évre egyre többen látogatnak majd Tunéziába. Az ország a tengerparton egymás után sorakozó kulturális- és történelmi nevezetességeket a forró nyári napokon a véget nem érő napsütéssel párosítva számos turistát nyűgöz le.

Ennek leginkább a befektetők örülnek, akik nem elég, hogy magasabb bérleti kihasználtságra és jobb megtérülésre számíthatnak, még egy kiváló nyaraló ingatlannal is rendelkeznek. A helyi ügynökségek szerint is érzékelhető a feltörekvőben lévő ingatlanpiac iránti fokozottabb érdeklődés. Az alacsony bevezető áraknak köszönhetően egyre több külföldi befektető érkezik az országba, amely sokak szerint könnyen a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanpiacává válhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fejlesztések még kezdeti szakaszban vannak, az igazán komoly lépések még csak most fognak következni. A gazdaság stabilizálódása és a turizmus fejlődése nagyban hozzájárulhat a kedvező eredmények eléréséhez. Bár Tunézia kisebb és nem is rendelkezik annyi természeti forrással, mint a szomszédjai (Algéria és Líbia), mégis sikerült leküzdeni a szegénységhez és a nyomorhoz kapcsolódó problémákat.

A gazdaság és a turizmus fejlesztése mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatásra és a képzésekre, versenyképesség szempontjából Tunézia az első helyen végzett az afrikai országok között. A külföldi befektetők szerint az adórendszeren és az ingatlanfinanszírozási lehetőségeken és a bürokratikus eljárási rendeken még volna mit javítani.

Marokkóban költik a pénzüket a sztárfocisták...

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM