22 °C Budapest

Dubai külföldre terjeszkedik?

Pénzcentrum
2008. augusztus 18. 12:00

15 milliárd dollárt hoztak az olajsejkek... A nemzetközi szakértők egybehangzó véleménye szerint a közel-keleti befektetők egyre nagyobb jelenléte is azt bizonyítja, hogy Tunézia feltörekvő ingatlanpiaca lehet a következő 5 év egyik legjobb befektetési célpontja. Az észak-afrikai országok a bizonytalan gazdasági- és társadalmi környezet miatt sok fejtörést okoznak a beruházóknak, de az IMF (Nemzetközi Valutaalap) által közzétett legfrissebb nemzetgazdasági adatok megnyugtatóan hatottak a befektetőkre.

Az országban még csak három évvel ezelőtt engedélyezték a külföldiek lakásvásárlását, a szabályozás továbbra is tiltja a mezőgazdasági jellegű területek értékesítését. Az ingatlanárak rendkívül kedvezően, olyan alacsonyak, mint a fejlettebb piaccal rendelkező Marokkóban voltak mintegy négy-öt évvel ezelőtt.

A Dubai székhellyel rendelkező Egyesült Arab Emirátusokban működő beruházó cégek leányvállalatai 15 milliárd dolláros (2250 milliárd forintos) befektetést kezdeményeztek Tunéziában. A valutaalap szerint stabil, fejlődő gazdasággal rendelkező országban idén várhatóan 5,5 %-os GDP növekedéssel lehet számolni, ami jövőre tovább emelkedhet a munkanélküliek számának csökkenése és az inflációs sikeres kordában tartásának köszönhetően.

A javuló gazdasági eredmények mellett óriási pénzeket költenek a turizmus fejlesztésére. Az adatok bíztatóak, a piaci előrejelzések szerint a következő 10 évben átlagosan 4,3 %-kal nőnek majd a turizmusból származó bevételek. Az ország a különböző utazási célpontokat vizsgáló felmérésekben legtöbbször az első három hely valamelyikén szokott végezni.

Az elemzők szerint az új fejlesztések egyre több nyaralni vágyó számára teszik vonzóbbá az országot és évről-évre egyre többen látogatnak majd Tunéziába. Az ország a tengerparton egymás után sorakozó kulturális- és történelmi nevezetességeket a forró nyári napokon a véget nem érő napsütéssel párosítva számos turistát nyűgöz le.

Ennek leginkább a befektetők örülnek, akik nem elég, hogy magasabb bérleti kihasználtságra és jobb megtérülésre számíthatnak, még egy kiváló nyaraló ingatlannal is rendelkeznek. A helyi ügynökségek szerint is érzékelhető a feltörekvőben lévő ingatlanpiac iránti fokozottabb érdeklődés. Az alacsony bevezető áraknak köszönhetően egyre több külföldi befektető érkezik az országba, amely sokak szerint könnyen a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanpiacává válhat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fejlesztések még kezdeti szakaszban vannak, az igazán komoly lépések még csak most fognak következni. A gazdaság stabilizálódása és a turizmus fejlődése nagyban hozzájárulhat a kedvező eredmények eléréséhez. Bár Tunézia kisebb és nem is rendelkezik annyi természeti forrással, mint a szomszédjai (Algéria és Líbia), mégis sikerült leküzdeni a szegénységhez és a nyomorhoz kapcsolódó problémákat.

A gazdaság és a turizmus fejlesztése mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatásra és a képzésekre, versenyképesség szempontjából Tunézia az első helyen végzett az afrikai országok között. A külföldi befektetők szerint az adórendszeren és az ingatlanfinanszírozási lehetőségeken és a bürokratikus eljárási rendeken még volna mit javítani.

Marokkóban költik a pénzüket a sztárfocisták...

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?