13 °C Budapest

Az áremelkedés nem tarthat örökké: bajban lesznek a spekulánsok Dubaiban?

Pénzcentrum
2008. augusztus 7. 14:00

Monaco, Dubai, London, Párizs és Moszkva csúcsokat döntögető ingatlanárait hallva, az ember elgondolkozik, hogy meddig tarthat az áremelkedés és vajon miért kerülnek ott tízszer annyiba a lakások, mint akár csak egy ötven kilométerrel távolabbi városban. Monaco a jövedelemadó-mentes politikájának köszönhetően vált a gazdagok adó- és ingatlanparadicsomává, ahol egy kétszobás lakásért 2,5 millió eurót (600 millió forintot) kell fizetni, ugyanakkor a Monacótól fél óra autózásra fekvő Nice (Nizza) városában ennek az összegnek a tizedéből lakáshoz juthatunk.

A külföldi befektetéseket mindig veszélyezteti annak lehetősége, hogy mi történik akkor, ha kifizetünk egy rakás pénzt és utólag derül ki, hogy az ingatlanpiacon valami történik és elkezdenek esni az árak. A sűrűn lakott övezetekben a kínálatot befolyásolják a területi korlátok is, de érdemes olyan ingatlant választani, amiért az emberek mindig hajlandóak pénzt áldozni.

Monaco területi korlátait ismerjük, Dubai a szárazföld mellett a tenger felé is terjeszkedik mesterséges szigetcsoportok létrehozásával. Ezekben a kiemelt övezetekben az ingatlanárak folyamatosan és dinamikusan emelkedtek az utóbbi években. Egy drágának tűnő befektetés egy hónappal később már alkalmi vételnek számít.

A várható magas megtérülés vonzóvá tette a külföldiek számára Dubait, de a nemzetközi gazdasági lassulás nyugtalanítóan hathat a befektetőkre. Összehasonlítva már világvárosokkal az ottani beruházások száma és színvonala sokkal magasabb a világ bármely más területén, az átlagárak rövidesen elérik New York, Moszkva, London és Párizs szintjét.

A szakértők szerint a következő másfél év vízválasztó lehet a nagyvárosok életében. A londoni árak zuhanása véget érhet, Dubaiban pedig egyre több beruházás fejeződik be ebben az időszakban. Attól függően, hogy melyik tendencia folytatódik tovább, az átlagos négyzetméterárak tekintetében Dubai folyamatosan csökkenti a lemaradását és nem kizárt, hogy átveszi a vezetést a listán.

A befektetők eddig is látványos haszonra tettek szert a közel-keleti beruházásokon, de Dubai felismerte a spekulánsokat és a gyors tőkekivonás elkerülése érdekében adókkal sújtanák a piacról gyorsan kivonuló spekulánsokat. Mindezek mellett az országot olyanná kívánják varázsolni, ahová az emberek szívesen költöznek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem