33 °C Budapest

Szlovénia: a mediterrán partvidék és a havas hegycsúcsok otthona

Pénzcentrum
2008. április 10. 12:00

A világ ingatlan-befektetői által megcélzott területek között Szlovénia az első tíz között található. Előrejelzések szerint további jelentős áremelkedés várható a következő évtizedben, ingatlanszakértők szerint még időben van, aki itt szeretné befektetni a pénzét.


Szlovénia térképe
Szlovénia területe 20 ezer négyzetkilométer, lakossága 2 millió fő. Az ország 1991-ben hirdette ki függetlenségét, amit fél évvel később nemzetközileg is elismertek. Az ország hazánk mellett Horvátországgal, Ausztriával és Olaszországgal határos, tengerpartjának hossza 47 kilométer. Az országban éghajlatának köszönhetően egész évben vonzó célpont a turisták körében, lehetőségünk van úszni, fürdőzni, nyaralni, meglátogathatunk híres történelmi nevezetességeket és télen beindul a sí-turizmus is. A fürdővárosok villái a régi időket, a hegyvidék Ausztriát idézi, aki szereti ezt a változatosságot, annak mindenképpen érdemes körülnéznie Szlovéniában.

Mielőtt elhatározzuk, hogy az országban ingatlant vásárolunk, el kell dönteni, hogy kizárólag befektetési céllak tesszük, vagy azt tervezzük, hogy a jövőben az országban kívánunk letelepedni. Ezután a helyszín kiválasztása a legfontosabb, meg kell ismerni az ország egyes tájegységeit és városait és össze kell hasonlítani a lehetőségeket.


Ljubjanai látkép
Az ország fővárosa a 250 ezres Ljubjana, a befektetők számára ez a legkézenfekvőbb megoldás, ugyanis a nagyvárosi befektetések biztosabb megtérülést kínálnak, de figyelembe kell venni, hogy ott a legmagasabbak az árak is. Erről előre meggyőződhetünk a lakáshirdetéseket tartalmazó újságok vagy az internet böngészésén keresztül is. Némely beruházó éves 30 %-os növekedési jóslata igencsak eltúlzott, de a főváros ingatlanpiacán a kereslet még mindig meghaladja a jelenlegi kínálatot. Az albérletekkel sincs ez másképp, csak nagyon drágán lehet találni.

A főváros után a tengerparti régió (Primorska) és a hegyvidéki területek (Gorenjska) a legkeresettebb. Mindkét célpont közkedvelt a turisták körében, Bled és Bohinj a hegyekben, Piran és Portoroz a tengerparton található turista-központ. Mindkét tájegység kedvező lehetőségeket kínál a biztosan bérbe adható ingatlanjaival, továbbá egy óra autózással elérhető a főváros is.


A Bled-tó

A területek között azonban jelentős kulturális és főleg éghajlati különbségek vannak. A hegyvidék a sí-turizmus elsődleges célpontja, rengeteg itt a hó és hidegek a telek. A tengerpart ehhez képest egy egészen más világ, a mediterrán éghajlatával és nyaralási lehetőségekkel. A szlovén emberekről általában elmondható, hogy vendégszeretők, de a hegyvidéken élők kicsit zárkózottabbak.

Az ország északi-keleti részén az ingatlanárak jóval alacsonyabbak (Stajerska, Pomurje, Dolenjska, Notranjska). A főváros utáni két legnagyobb város Maribor és Celje kivételével, a keleti régióban sokkal kisebb a kereslet a lakásvásárlás és bérbeadás piacán egyaránt. Ebben az országrészben egy adásvétel az alacsony ár mellett más előnyökkel is jár. Nincs akkora rohanás, mint a fővárosban, kevesebb a stressz, igaz a turisták száma alacsonyabb, de az itt élő emberek barátságosabbak.

A 2004-es uniós csatlakozással a szlovén ingatlanpiac teljesen nyitott lett az uniós tagországok állampolgárai és a nagybefektetők számára is. Szlovéniában 2007. január 1-én a volt szocialista országok közül először vezették be az eurót. A nem EU-s állampolgárok is vásárolhatnak ingatlant az országban, de csak befektetési céllal és külön minisztériumi engedély is szükséges hozzá.

A csatlakozás után már az első évben több, mint 500 ingatlant vásároltak uniós állampolgárok a szlovén adóhivatal adatai alapján. A jelentés szerint ezeknek az ingatlanoknak a többsége a tengerparton, illetve az északi régióban található. 2006-ban már 740 ház talált külföldi gazdára, ezek fele brit volt, de szép számban voltak olasz, osztrák, német, ír és spanyol vásárlók is. A tengerparton elsősorban az apartmanokat és lakásokat keresik, az északi régióban viszont inkább a családi házak és a régi épületek a népszerűek.

Az árak - a szóbeli információk alapján - gyorsan, évente 10-20 %-kal emelkedtek, itt fontos kihangsúlyozni, hogy a szlovének nem vezetnek hivatalos statisztikákat az árak alakulásáról. A fővárosban az árak már elérik a 3000 eurót (765 ezer forintot) négyzetméterenként, a vidéki területeken viszont ennél olcsóbban lehet lakást vásárolni.

Forrás: Global Property Guide


A fővárosban a bérleti díjakból 4,8-7 % közötti hozamot lehet elérni. Az ingatlanárakra jellemző, hogy egy négyzetméternyi lakás 2000-3750 euróba (500-950 ezer forintba) kerül, ugyanakkor havonta akár 600 euróért (150 ezer forintért) is ki lehet adni egy 40 négyzetméteres lakást. Egy nagy alapterületű, 300 négyzetméteres ház bérleti díja havonta pedig elérheti a 3400 eurót (870 ezer forintot).

Forrás: Pénzcentrum adatgyűjtés

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A külvárosi részeken az alacsonyabb (380-400 ezer forintos) négyzetméteráraknak köszönhetően magasabb, 5,8-7,5 %-os megtérülésre lehet számítani. Az ingatlaneladásból származó jövedelem után 20 %-os adót kell fizetni, ötévente öt százalékponttal csökken az adó mértéke. A bérbeadásból származó bevételeket 15 %-os adókulcs terheli.

Forrás: Pénzcentrum adatgyűjtés


Az ingatlanszerzéshez kapcsolódó eljárásrend

Az EU-csatlakozást követően az uniós állampolgárok korlátozások nélkül vásárolhatnak lakást, vagy házat Szlovéniában. Ugyanakkor a mezőgazdasági művelésre alkalmas területek megvásárlását különleges feltételekhez kötik. Az EU-n kívüli országok állampolgárainak be kell mutatni az útlevél hitelesített másolatát, nyilatkozni kell a megvásárolt ingatlan felhasználási módjáról, hitelesített tervrajz és térképmásolatot kérnek, valamint 20 euró adminisztrációs költséget is be kell fizetni.

A lakáskeressel megbízhatunk közvetítőt is, de ha bizalmatlanok lennénk velük szemben, akkor megnyugvást jelenthet, hogy az országban csak regisztrált, vizsgázott, igazolvánnyal ellátott ügynökök dolgozhatnak. Ilyen esetben a közvetítő veszi fel a kapcsolatot az eladóval, ha sikerül megállapodni, akkor megkezdik szerződéssel kapcsolatos ügyintézést és a fordítást is.

A földhivatalok korszerű rendszerrel vannak ellátva, kellő gondossággal dolgoznak és a feljegyzések általában két munkanap alatt megtörténnek. Akár önállóan, akár közvetítővel dolgozunk, meg kell győződni arról, hogy minden dokumentumot lefordítottak-e, nehogy emiatt később hátrányt szenvedjünk.

A befejező lépésben az ügynök készít egy másolatot a földhivatali feljegyzésről, és ha nincs a tulajdonjog bejegyzését akadályozó tény és a vevőt tájékoztatták a vonatkozó adószabályokról, akkor megtörténhet a vételár kiegyenlítése.


Fentiek alapján, aki befektetési céllal vásárol ingatlant Szlovéniában, azoknak elsősorban a nagyvárosok lakásait és a tengerparti apartmanokat javasoljuk. Akik a nyaralás és a pihenés helyett a sportolást részesítik előnyben, azoknak az Alpok lábánál lehetőségük van faházak és üdülők megvásárlására. A hozam-előrejelzések optimisták, a szakértők értéknövekedésre számítanak a szlovén ingatlanok tekintetében az elkövetkező években.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm