18 °C Budapest

Helvét csodák: csokik, sajtok, alagutak, bankok, esetleg ingatlan?

Pénzcentrum
2008. április 9. 05:55

A svájci ingatlanpiac továbbra is ellenáll a világszerte tapasztalt visszaesésnek. A politikailag- és katonailag is semleges ország a globális tendenciákra is fittyet hányt. Az ingatlanárak az új évezredben folyamatosan emelkedtek. A befektetési célú ingatlanok áremelkedése 3-4 %-os volt, az öröklakások és a családi házak esetében 1,8-2 % növekedést mértek az elmúlt évben. Svájc a természeti látványosságokat tekintve Európa egyik legcsodálatosabb országa, találunk itt óriási hegyláncokat, gleccsereket, vízeséseket, szurdokokat és hágókat. Városai tiszták és gazdagok, de vajon milyen ingatlanokat kínál ez az ország és milyen feltételekkel vásárolhatunk itt ingatlant?


Villars látképe
Svájcban hosszú ideje korlátozzák a külföldiek tulajdonszerzését, a kormány évente limitált számban ad ki a külföldi állampolgárok ingatlanvásárlásához engedélyeket. Az állami engedélyen kívül az adott kanton (megye) hozzájárulása is szükséges, a rendszerről tudni kell, hogy a szabályok kantononként és azon belül önkormányzatonként is eltérőek lehetnek. Általában elmondható, hogy a külföldiek tulajdonszerzésére az ország francia nyelvű területén egyszerűbb, Vaud kanton szabályozása a legnagyvonalúbb a külföldiekkel. Itt található Villars városa, amely gyönyörű ingatlanokat kínál a hegyek között, egyszerűbb feltételekkel van lehetőség az ingatlanok megvételére és viszonteladására.

2010-re minden kantont köteleztek a külföldiek ingatlanszerzési szabályrendszerének egységes kidolgozására, ettől azt várják, hogy az ingatlan adásvételek ügyintézése felgyorsulhat a jelenlegi bonyolult ügymenet helyett, valamint a külföldi vevők száma is emelkedhet majd.

A lakások vételára valamivel alacsonyabb, mint a családi házaké, adatgyűjtésünk során a legolcsóbb lakás 9 millió forintba került, de egy átlagos garzon vételára 15 és 20 millió forint között található. A kétszobás lakást nem nagyon találni 25 millió forint alatt, a legdrágább kétszobás vételára megközelíti az 50 millió forintot.

Ha még egy szobával nagyobb lakást szeretnénk, akkor mélyebben bele kell nyúlni a pénztárcánkba, a háromszobásak 50 és 100 millió forintnak megfelelő svájci frankba kerülnek. Az ettől nagyobb ingatlanok ára forintban kifejezve már valóban százmilliós tétel, ezt csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak.

Forrás: Pénzcentum adatgyűjtés

A családi házak között kétszobás a legkisebb, forintban körülbelül harmincmillióról indulnak az árak, ami a szobaszám emelkedésével egyenesen arányosan növekszik. A háromszobás házak vételára 50 és 120 millió forint között, a négyszobásaké 112 és176 millió forint között mozog. Egy tízszobás villáért már egy félmilliárd forint sem elég, legalább 640 millió forintot kell mozgósítani a vevőnek.

Aki jelenleg befektetési céllal vásárol ingatlant, annak fel kell készülnie, hogy további nehézségekbe ütközik majd, a bérleti díjból származó jövedelmek adója meghaladja a teljes bevétel 50 %-át. A svájci ingatlanok bérleti hozama évi 3,8-5 % között mozog, a kisebb alapterületű lakásoknál magasabb hozam érhető el. Genf - több nemzetközi szervezet központja - belvárosában közel 5 %-os, Zürich-ben, ami az ország legnagyobb városa és pénzügyi központja 4-5 %-os bérleti hozam érhető el évente.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelenleg a bérelhető ingatlanok 57 %-a magánszemélyekhez, 22 %-a erre szakosodott cégekhez tartozik, a lakásbérleti piac sokkal nagyobb hagyományokkal rendelkezik Nyugat-Európában, mint hazánkban. A svájci ingatlanbefektetés kedvezőnek tűnik azoknak, akik megengedhetik maguknak, hogy egy családi ház vételára egy budai villa értékével vetekszik.


A tervezett 57 km-es alagút vázlata
Svájcban folyamatosan fejlesztik az infrastruktúrát, az ország természeti adottságainak következtében az úthálózat fejlesztésének egyik módja az alagútépítés, ebben élen állnak a helvétek. Egyes alagutakat éveken át építenek, a beruházások összértéke dollár milliárdokban mérhető, de a megtérülés biztos, mert jelentősen lerövidíti az utazási és szállítási időt az egyes területek között. Az ország leghosszabb alagútja 35 kilométeres, de már folyamatban van a várhatóan 2017-re elkészülő 57 kilométeres alagút tervezése.


Erős a frank védelme
A magyarok többsége svájci frank alapú hitelt vett fel az elmúlt években, ezért érdemes néhány szót szólni az ország gazdaságáról. A svájci jegybanki alapkamat 2,75 % (Magyarországon most emelték fel 8 %-ra), elsősorban ennek köszönhető, hogy deviza alapon alacsonyabb kamat mellett juthatunk lakáshitelhez. Az országnak 7,2 millió lakója van, ennek 20 %-a itt letelepedett külföldi, illetve vendégmunkás. Körülbelül 35 ezer dollár az egy főre jutó GDP, évente nagyságrendileg 2-3 %-os növekedéssel számolhatunk.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?