25 °C Budapest

Új lakások használt áron - nem kell messzire menned!

Pénzcentrum
2007. november 13. 05:40

Az utóbbi időszakban többször elhangzott az a szakértői vélemény, hogy a kivándorlási hullámnak vége, a budapesti agglomerációnak vannak olyan települései, ahonnan megindult a visszaáramlás. A jelek szerint ez nem igaz Dunakeszire és környékére, illetve a gödöllői régióba tartozó településekre, ahol a kereslet továbbra is növekszik. De vajon hozhat-e a túlkínálatos piacon a forgalom bővülése, akármekkora is legyen az, jelentős áremelkedést, vagy a vásárlók számának megszaporodása csak az értékesítésig eltelő idő rövidülésében mérhető?

Dunakeszi esetében a Duna és Budapest közelsége egyszerre jelent vonzó tényezőt azon fiatalok számára, akik hajlandóak a csendért és a nyugalomért napi fél órát utazni. Kereslet itt főként újépítésű ingatlanok iránt van, tudhattuk meg Kósa Zoltántól, a Duna House helyi irodájának vezetőjétől, az új ingatlanok árai ugyanis még mindig bőven a budapesti átlagár alatt mozognak.

Fejlesztés bőven akad, a legtöbb projekt azonban kisméretű, 6-8 lakásos. A vásárlási döntések egyik legfontosabb tényezőjét az egyedi fűtés adja. Akár cirkóról, akár házközponti fűtésről, akár hőcserélős megoldásról legyen szó, az egyedi megoldással rendelkező téglalakások négyzetméterárai 240 ezer forintnál kezdődnek. Minőség és elhelyezkedés függvényében azonban az árak egészen a 270-320 ezer forintos határt is elérhetik.

A kereslet nagyságát mutatja, hogy Dunakeszin a lakások többsége tervezőasztalról kel el, kulcsrakész állapotban már alig akad olyan lakás a projekteken belül, melynek nincs még a gazdája. Ennek oka azonban nem a spekuláció, a Dunakeszin épülő beruházások esetében ugyanis nem jellemző, hogy az értékesítés kezdeti szakaszában jellemző és a végül alkalmazott árak között nagy eltérés lenne. Az árak növekedése az elmúlt három évben jellemzően az építőipari költségek növekedésének mértékét követte.

Dunakeszi érdekessége továbbá, hogy az ingatlanfejlesztők által gyakorta az árakban érvényesíthetetlennek titulált zöld beruházások, így például a geotermikus fűtés itt megteszi a maga hatását. A négyzetméterárak a több tíz lakásos projekt esetében átlagosan 20 százalékkal magasabbak, mint egy hagyományos fűtési technológiát alkalmazó beruházásnál.

Újépítésű ingatlanok iránt leginkább a fiatal párok, házaspárok érdeklődnek, az azonban nem jellemző, hogy a gyermektelen párok családi ház vásárlásában gondolkodnának. Dunakeszin ikerházat már 25 millió forinttól kaphatunk, ha azonban teljes önállóságra vágyunk, akkor ahhoz legalább 30-32 millió forintnyi tőkével kell rendelkeznünk. Ezért az árárt a családi házak piacán viszonylag jó állapotú, alapburkolattal rendelkező ingatlant kaphatunk.

Családi házat "Veresen": már 28 milliótól megkapod

Ha kifejezetten családi házban gondolkodunk, bár a fővárostól távolabb helyezkedik el, de Veresegyház jó megoldást jelenthet. Nagy Szeréna, a Duna House helyi irodájának vezetője elmondta, hogy Veresegyházon a vevők 95 százaléka budapesti, az érdeklődés pedig viszonylag nagy. Ez azonban nem jelentett azzal, hogy a piacon az erőviszonyok kiegyenlítettek, Veresegyházon is túlkínálattal szembesülnek az eladók.

Ikerházat már 25-26 millió forintért, míg családi házat 28 millió forinttól kezdődően kaphatunk a településen, az utóbbi ár a kevésbé frekventált részek piacára érvényes, a hegyeknél ugyanis csupán a családi ház megépítésére alkalmas telek ára 15 millió forint körül alakul.

A családi házak között a legnehezebben értékesíthető kategóriát az 50-60 millió forintos ingatlanok adják. Ez az összeg ugyanis már lehetőséget teremt arra, hogy saját elképzeléseinknek megfelelő, általunk kiválasztott telken és anyagokkal saját otthon építsünk magunknak.

A régióban még érdemes megemlíteni Őrbottyán és Erdőkertes fejlődését, melyek esetében az ingatlanárak az elmúlt időszakban erős növekedést mutattak, ma pedig, főként a Veresegyháztól 3 kilométerre lévő Erdőkertes esetében, megközelítik az ott jellemző mértéket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Telekárak: még van tere a növekedésnek

Egy korábbi cikkünkben a már bővebben foglalkoztunk az agglomerációban található településeket jellemző telekárakkal, így Dunakeszi telekpiacával kapcsolatban csak annyit emelnénk ki, hogy a településen az átlagos telekár 10-12 ezer forint körül mozog, a Duna-menti telkek esetében azonban a négyzetméterárak megközelíthetik a 30-40 ezer forintot. A településen egyre kevesebb jó minőségű, jó elhelyezkedésű telek van, újabb parcellázás pedig csak a település külső részein történik.

Telekbefektetés szempontjából jó megoldás lehet Göd, ahol a golfpályás fejlesztés húzhatja fel a környezetében elhelyezkedő építési telkek árát. Új parcellázással is találkozhatunk. A Dunakeszitől néhány kilométerre lévő Göd amiatt vonzerejét a közelség adja, a településen folyamatosak a fejlesztések.


Használt lakást Dunakeszin? Nem erről álmodtál!

Ha szokatlan módon mégsem új, hanem használt lakást szeretnénk vásárolni a településen, azzal a jelenséggel kell szembesülnünk, hogy az árak megközelítik a Budapest esetében jellemző mértéket. Erről tanúskodik az Ingatlan.net adatbázisa, mely szerint a Dunakeszin található ingatlanok átlagára jelenleg 275 ezer forint. Ez persze, online ingatlanportálról révén szó, kínálati ár, tehát valószínűsíthetően magasabb a piacon érvényesíthetőnél.


Fót és Göd használt lakáspiacán erős árnövekedés volt tapasztalhat az elmúlt két évben. Az árak Fóton azonban még mindig 10-15 százalékkal alacsonyabbak, mint a környező településeken, új fejlesztések pedig csak elvétve akadnak a településen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?