3 °C Budapest

Sok milliós négyzetméterárakkal a víz alatt

Pénzcentrum
2008. január 10. 13:00

Velencében, ahol az odaérkező turistáknak könnyen az az érzése támadhat, hogy az olaszországi szigetvárosban még az óra is lassabban jár, az ingatlanpiaci árak a városlakók mentalitásától teljesen eltérő módon, szárnyalnak. Mi sem nyújthat erre jobb bizonyítékot, minthogy az elmúlt 10 esztendőben megháromszorozódtak az árak az egykoron dózsék által irányított városban.

A Canal Grande által kettéhasított város, ahol összesen 60 ezer helyi lakos és évente közel 10 millió turista fordul meg, 117 szigetre épült, melyeket csatornák és hidak, térkép alapján is csak nehézkesen kifürkészhető labirintusa köt össze.

Kocsit egyet sem látni, nincs is hol közlekedniük, a motorcsónakokhoz és az autókocsihoz szokott utazó számára lassacskán vánszorgó vaporettókra (így hívják a helyi BKV-t), pedig szigorú sebességkorlátozás vonatkozik. 100 fontos (24 ezer forintos) büntetést kell fizetnie annak, akit gyorshajtáson kapnak.
 
A közlekedéshez hasonlóan nehézkes az ingatlanvásárlás Velencében, az egyszemélyes helyi ingatlanirodákban általában még csak angolul sem beszélnek. Ez azonban nem csoda, hiszen még az éttermekben és a boltokban is csak elvétve találkozni olyan eladóval vagy pincérrel, aki a feltétlenül szükséges 200 szónál nagyobb szókinccsel rendelkezik.

Forrás:www.venezialodge.com

A korábbiakban pontosan ezért igényelt rendkívüli erőfeszítéseket itt a lakáskeresés, a nyelvi akadályokon túl pedig komoly nehézséget jelentett a külföldi vásárlók számára, hogy olyan irodát találjanak, mely nem a helyi vevőket favorizálja. Velence azonban felébredni látszik "Csipkerózsika álmából", legalábbis, ami az ingatlanpiacot illeti.

A vásárlás egyszerűbbé vált, a befektetési célú ingatlanszerzést pedig a növekvő árak és a magas bérleti hozam mellett még vonzóbbá teszi a gyakorlatilag adómentes bérbeadás és az ingatlanértékesítések kapcsán felmerülő adminisztrációs költség alacsony volta (az áfával csökkentett vételi ár 4 százaléka).

A piac szabadabbá válása azonban nem jelent egyet azzal, hogy egyszerű lenne ingatlanhoz jutni Velencében. A legkitartóbb keresők 275 ezer fontért "már" frekventált területeken is egyszobás apartmanhoz juthatnak, amelyet később heti 800 fontért (274 ezer forintért) lehet kiadni, körülbelül az év felében.

Forrás:www.redheron.us 


Ennél jóval többet, 1700 fontot (félmillió forintot) lehet elkérni hetente egy két szobás lakáért, feltéve, hogy a turisták által leglátogatottabb helyek közelében van, a fesztiválok és a farsang idején azonban a bérleti díjak még ennél is magasabbra szökhetnek.

Az igencsak magasnak ígérkező bérleti hozamok mellett az árnövekedés is vonzerőt jelenthet, főként most, amikor az európai piacok többsége, kivéve néhány kelet-európai országot, lassul. Bár a velencei ingatlanügynökök véleménye eltér a következő egy évben várható árnövekedés mértékével kapcsolatban, abban egyetértenek, hogy a konzervatív hitelezési politikának köszönhetően Olaszország kevéssé érintett a válságban, így Velence 2008-ban is jelentős áremelkedést tudhat majd maga mögött. Míg egyes szakértők 10 százalék felettire becsülik a várható növekedés mértékét, addig mások ennél jóval mérsékeltebb, 5-8 százalékos emelkedésre számítanak.

A legfrekventáltabb területeken fekvő ingatlanok esetében a négyzetméterárak azonban már így is szemkápráztatóan magasak, a legforgalmasabb turista célpontot adó területen, amely a Szent Márk tér és a Rialto-híd között terül el, az ingatlanok négyzetméterára megközelíti a 14 ezer fontot (4,7 millió forintot).

Ennél csekélyebb összegért, 6800-8200 fontért vásárolhatunk a Szent Márk tér közelében fekvő Dorsoduróban, az ennél kijjebb merészkedők, vagyis a gyorsan fejlődő Castello városrészben vásárlók pedig már egy budapesti luxusfejlesztés esetében érvényes árszínvonalon, körülbelül 3500 fontért (1,2 millió forintért) is kaphatnak lakást.

Forrás: www.telegraph.co.uk

Új fejlesztések csak ritkák adódnak, a használt lakások tekintetében pedig szakértők szerint érdemesebb teljesen vagy részben felújított lakásokat vásárolni egy helyi ügyvéd segítségével, aki tisztában van a Velencében érvényes, az általános olasz jogrendtől eltérő szabályokkal.

Aki megfizethetetlennek találja Velencét, vagy mindenképpen új ingatlanhoz ragaszkodik, a Velencét övező szigeteken találhat megfelelő megoldásra, akár Buranóról, Muranóról, vagy a helyiek által olyannyira kedvelt stranddal rendelkező Lidóról legyen szó,

A helyi ingatlanszakértők szerint az árak mellett sokakat elriaszt a süllyedés réme, az építészek szerint azonban a problémát nem ez, hanem a tengerszint emelkedése okozza. Bár 2011-re elkészül az zsilip, amely elzárja majd Velencét az Adriától, az ingatlanügynökök azt ajánlják, hogy az érdeklődők az ingatlan megvásárlása előtt mindenképpen ellenőrizzék, hogy az a környéken mért legmagasabb vízszint felett helyezkedik-e el.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06