8 °C Budapest

A legolcsóbb és legdrágább budapesti lakások: egy megdöbbentő lista!

Pénzcentrum
2007. december 13. 05:40

Téglalakásokat olcsón, nagyon olcsón: semmi sem lehetetlen Három hónappal ezelőtt tettünk először kísérletet arra, hogy egy csokorba gyűjtsük a legdrágább és legolcsóbb budapesti lakásokat, hogy megtudjuk milyen szélsőségek várják azokat, akik a fővárosban szeretnének ingatlant vásárolni. A vizsgált adatbázisok szeptemberben arról tanúskodtak, hogy 3-4 milliótól 300 millió forintig szinte hihetetlen szélsőségek között széles paletta várja a Budapesten keresőket. Változott valami azóta?

2007. december 11-én ismét végiglátogattuk az online ingatlanportálok és a franchise-hálózatok honlapjait, hogy megtudjuk jelenleg milyen keretek közé szorítja a vásárlókat a kínálat. Az Otthon Centrum, a Duna House, az Ingatlan.com, az ingatlan.net, az OriGoIngatlan, a City Cartel és az A1 adatbázisában kutattunk az ingatlanpiaci szélsőségek után.

A legolcsóbb és legdrágább budapesti ingatlanokat kerestük, kerületenként, illetve ingatlantípusonként, vagyis a panel- és téglalakások között. Bár a típusonként elkészített rangsorok alapját a négyzetméterárak adják, a legolcsóbb ingatlan kiválasztásakor nem annak viszonylagos drágasága volt a legfontosabb szempont.

Az ingatlanokat kínálati áruk alapján választottuk ki, hiszen hiába kerül viszonylagosan kevesebbe, rendelkezik alacsonyabb négyzetméterárakkal egy nagyobb ingatlan, ha nincs plusz három millió forintunk, sem lehetőségünk arra, hogy ennyivel nagyobb összeghez hozzájussunk, nem tudjuk kifizetni azt.

A szeptemberi körkép megismétlésének célja az volt, hogy megtudjuk változtak-e és ha igen, hogyan az ingatlanpiac végpontjait adó lakások. Emellett megpróbáltunk utánajárni annak is, hogy fellelhetőek-e a három hónappal ezelőtt legolcsóbbnak és legdrágábbnak bizonyult ingatlanok hirdetései, vagy valószínűsíthetően sikerült azokat értékesíteni.

Az előző lista szereplőit keresve azt tapasztaltuk, hogy kevés a még fellelhető ingatlan. A használt téglalakások legdrágábbjai között hét, a legolcsóbbak között pedig öt esetben találkoztunk olyan hirdetéssel, amelyet több hónappal ezelőtt adtak fel. A panelek piaca ennél nagyobb mozgást mutat, bár itt is találkoztunk ismerős ingatlanokkal, de csak elvétve.

Budapesti téglát: már 3 millió alatt megkaphatod!

A legolcsóbb budapesti téglalakás után kutatva találkoztunk szemkápráztatóan magas és hihetetlenül kedvező ajánlatokkal is, amelyek általában apróbb elütések, néhány esetben pedig a megtévesztően ható sejtelmesség művei. Voltak olyan kőbányai panel lakás, melynek alig 60 négyzetméterét a kiírás szerint 75 millió forintért szerették volna továbbadni, míg egyes budai lakásokat, valós árukat eltitkolandó, egy millió forintért hirdettek meg. A lista kialakításakor ezeket az ingatlanokat, az egyszerűség kedvéért figyelmen kívül hagytuk.

A téglához ragaszkodók decemberben legkedvezőbb áron a XIII. kerületben vásárolhatnak, a Lehel utcai ingatlanért ugyanis csupán 2,5 millió forintot szeretnének megkapni jelenlegi bérlői. Ebben az esetben a hangsúly a bérlő kifejezésen van, a legolcsóbb lakások többsége ugyanis önkormányzati tulajdonban van, melyek esetében nem ez, csak a bérleti jog értékesíthető.

Ezek a lakások azonban akár jó befektetésnek is bizonyulhatnak, amennyiben az önkormányzat a későbbiekben azok nyomott áron való értékesítése mellett dönt. Ezt a hatást fokozhatja, ha az ingatlan rehabilitációs területen van, az új fejlesztések és a régi társasházak felújítása ugyanis értéknövelő tényezőként hathat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4,5-5 millió forintért azonban már felújításra váró, saját tulajdonú ingatlanokat is kaphatunk, bár nem a legfrekventáltabb területeken. Ezeken a helyeken akár 4-500 ezer forintos négyzetméterárakkal is találkozhatunk, melyek esetében a listára való felkerülést a kicsi alapterület teszi lehetővé. A V., a II. és a XI. kerületben is vásárolhatunk 10 négyzetméteresnél kisebb lakást, vagyis egy körülbelül háromszor három méteres félszobát, amelyben egy WC, egy mosdó és egy ágy fér el.

A zsúfolt szoba képével szemben nagy kontrasztot mutatnak a tágas, belvárosi nagypolgári lakások, melyekért azonban esetenként akár több százmillió forintot is elkérnek. Nincs ez másként a drágasági lista tetején található V. kerületi ingatlannal sem, ahol az épület kvalitásai mellett a Roosevelt térről elénk táruló panorámát is meg kell fizetni. A 750 millió forintos kínálati árért egy teljes emeletet kapunk, melyen négy egymásba nyitható lakás található.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a külföldiek által is kedvelt V. kerületet a rangsorban a XIII., a II., az I., a XI., a VI. és a XII. kerület követi. A tulajdonosok által meghatározott irányár mind a hat, általában luxus kivitelű ingatlan esetében eléri a 200 millió forintot.

Panelpiaci szélsőségek - többért, mint gondolnád!

Panellakások: az olcsóbb drága, a drágább olcsó

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem