5 °C Budapest

A legolcsóbb és legdrágább budapesti lakások: egy megdöbbentő lista!

Pénzcentrum
2007. december 13. 05:40

Téglalakásokat olcsón, nagyon olcsón: semmi sem lehetetlen Három hónappal ezelőtt tettünk először kísérletet arra, hogy egy csokorba gyűjtsük a legdrágább és legolcsóbb budapesti lakásokat, hogy megtudjuk milyen szélsőségek várják azokat, akik a fővárosban szeretnének ingatlant vásárolni. A vizsgált adatbázisok szeptemberben arról tanúskodtak, hogy 3-4 milliótól 300 millió forintig szinte hihetetlen szélsőségek között széles paletta várja a Budapesten keresőket. Változott valami azóta?

2007. december 11-én ismét végiglátogattuk az online ingatlanportálok és a franchise-hálózatok honlapjait, hogy megtudjuk jelenleg milyen keretek közé szorítja a vásárlókat a kínálat. Az Otthon Centrum, a Duna House, az Ingatlan.com, az ingatlan.net, az OriGoIngatlan, a City Cartel és az A1 adatbázisában kutattunk az ingatlanpiaci szélsőségek után.

A legolcsóbb és legdrágább budapesti ingatlanokat kerestük, kerületenként, illetve ingatlantípusonként, vagyis a panel- és téglalakások között. Bár a típusonként elkészített rangsorok alapját a négyzetméterárak adják, a legolcsóbb ingatlan kiválasztásakor nem annak viszonylagos drágasága volt a legfontosabb szempont.

Az ingatlanokat kínálati áruk alapján választottuk ki, hiszen hiába kerül viszonylagosan kevesebbe, rendelkezik alacsonyabb négyzetméterárakkal egy nagyobb ingatlan, ha nincs plusz három millió forintunk, sem lehetőségünk arra, hogy ennyivel nagyobb összeghez hozzájussunk, nem tudjuk kifizetni azt.

A szeptemberi körkép megismétlésének célja az volt, hogy megtudjuk változtak-e és ha igen, hogyan az ingatlanpiac végpontjait adó lakások. Emellett megpróbáltunk utánajárni annak is, hogy fellelhetőek-e a három hónappal ezelőtt legolcsóbbnak és legdrágábbnak bizonyult ingatlanok hirdetései, vagy valószínűsíthetően sikerült azokat értékesíteni.

Az előző lista szereplőit keresve azt tapasztaltuk, hogy kevés a még fellelhető ingatlan. A használt téglalakások legdrágábbjai között hét, a legolcsóbbak között pedig öt esetben találkoztunk olyan hirdetéssel, amelyet több hónappal ezelőtt adtak fel. A panelek piaca ennél nagyobb mozgást mutat, bár itt is találkoztunk ismerős ingatlanokkal, de csak elvétve.

Budapesti téglát: már 3 millió alatt megkaphatod!

A legolcsóbb budapesti téglalakás után kutatva találkoztunk szemkápráztatóan magas és hihetetlenül kedvező ajánlatokkal is, amelyek általában apróbb elütések, néhány esetben pedig a megtévesztően ható sejtelmesség művei. Voltak olyan kőbányai panel lakás, melynek alig 60 négyzetméterét a kiírás szerint 75 millió forintért szerették volna továbbadni, míg egyes budai lakásokat, valós árukat eltitkolandó, egy millió forintért hirdettek meg. A lista kialakításakor ezeket az ingatlanokat, az egyszerűség kedvéért figyelmen kívül hagytuk.

A téglához ragaszkodók decemberben legkedvezőbb áron a XIII. kerületben vásárolhatnak, a Lehel utcai ingatlanért ugyanis csupán 2,5 millió forintot szeretnének megkapni jelenlegi bérlői. Ebben az esetben a hangsúly a bérlő kifejezésen van, a legolcsóbb lakások többsége ugyanis önkormányzati tulajdonban van, melyek esetében nem ez, csak a bérleti jog értékesíthető.

Ezek a lakások azonban akár jó befektetésnek is bizonyulhatnak, amennyiben az önkormányzat a későbbiekben azok nyomott áron való értékesítése mellett dönt. Ezt a hatást fokozhatja, ha az ingatlan rehabilitációs területen van, az új fejlesztések és a régi társasházak felújítása ugyanis értéknövelő tényezőként hathat.

4,5-5 millió forintért azonban már felújításra váró, saját tulajdonú ingatlanokat is kaphatunk, bár nem a legfrekventáltabb területeken. Ezeken a helyeken akár 4-500 ezer forintos négyzetméterárakkal is találkozhatunk, melyek esetében a listára való felkerülést a kicsi alapterület teszi lehetővé. A V., a II. és a XI. kerületben is vásárolhatunk 10 négyzetméteresnél kisebb lakást, vagyis egy körülbelül háromszor három méteres félszobát, amelyben egy WC, egy mosdó és egy ágy fér el.

A zsúfolt szoba képével szemben nagy kontrasztot mutatnak a tágas, belvárosi nagypolgári lakások, melyekért azonban esetenként akár több százmillió forintot is elkérnek. Nincs ez másként a drágasági lista tetején található V. kerületi ingatlannal sem, ahol az épület kvalitásai mellett a Roosevelt térről elénk táruló panorámát is meg kell fizetni. A 750 millió forintos kínálati árért egy teljes emeletet kapunk, melyen négy egymásba nyitható lakás található.

Egyáltalán nem meglepő, hogy a külföldiek által is kedvelt V. kerületet a rangsorban a XIII., a II., az I., a XI., a VI. és a XII. kerület követi. A tulajdonosok által meghatározott irányár mind a hat, általában luxus kivitelű ingatlan esetében eléri a 200 millió forintot.

Panelpiaci szélsőségek - többért, mint gondolnád!

Panellakások: az olcsóbb drága, a drágább olcsó

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?