Megdöbbentő árzuhanás: mi történt az ingatlanokkal?

Pénzcentrum
2007. december 7. 10:05

Az amerikai piacról kiinduló válság több túlfűtött európai ingatlanpiacon is meghozta a közgazdászok által jósolt korrekciót, az ingatlanárak csökkenésének üteme pesszimista prognózisok szerint a következő néhány hónapban tovább gyorsul, és 2008-ban akár a 30-40 százalékos éves szintet is megközelítheti.

A közgazdászok bár egyetértenek abban, hogy a globális bizalmi válsággal küzdő pénzpiacok, a subprime válság okozta banki veszteségek miatt szigorodó hitelezési politika és a lakáshitelesekre még mindig erős nyomást gyakorló kamatkörnyezet miatt a korrekció elkerülhetetlen.

Az árcsökkenés mértékére vonatkozó becslések kérdésében azonban már korántsem ilyen nagy az összhang: míg egyesek akár 30-40 százalékos korrekcióval számolnak Írország és Nagy-Britannia esetében, addig több vezető szakember is úgy véli, hogy a subprime válság hatása korlátozott lesz, a makrogazdasági tényezők pedig nem indokolnak ilyen mértékű zuhanást.

Az Economist 2007. harmadik negyedévére is közölte ingatlanpiaci mutatószámait, melyek egyértelműen jelzik az amerikai és a nyugat-európai piacok problémáit. Az alábbi táblázatból is kitűnik, hogy mind Írországban, mind Nagy-Britanniában, mind pedig Németországban jelentős árcsökkenéssel szembesültek a lakástulajdonost.

De a legtöbb-nyugat-európai országban mérséklődött az ingatlanpiaci árszínvonal emelkedésének üteme. Franciaország, Belgium és Dánia esetében a tavalyi évben még kétszámjegyű volt a növekedés, az idén azonban már csak 4-5 százalék körüli. Az Economist Indikátorai az előző év azonos időszakához viszonyított változást vizsgálják.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)


A legdrámaibb csökkenéssel az ír ingatlantulajdonosoknak kellett szembenéznie, a 2007. harmadik negyedévi ingatlanárak 2,8 százalékos csökkenést mutattak az előző év azonos időszakához képest, míg a 2006 harmadik negyedévére vonatkozó növekedési ütem még 15 százalék feletti volt.

A nyugat-európai országokon kívül azonban továbbra is jelentős emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb növekedést jelenleg a szingapúri piac mutatja, de továbbra is biztos kétszámjegyű áremelkedés jellemzi a svéd és a dél-afrikai piacot is.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?