Megdöbbentő árzuhanás: mi történt az ingatlanokkal?

Pénzcentrum
2007. december 7. 10:05

Az amerikai piacról kiinduló válság több túlfűtött európai ingatlanpiacon is meghozta a közgazdászok által jósolt korrekciót, az ingatlanárak csökkenésének üteme pesszimista prognózisok szerint a következő néhány hónapban tovább gyorsul, és 2008-ban akár a 30-40 százalékos éves szintet is megközelítheti.

A közgazdászok bár egyetértenek abban, hogy a globális bizalmi válsággal küzdő pénzpiacok, a subprime válság okozta banki veszteségek miatt szigorodó hitelezési politika és a lakáshitelesekre még mindig erős nyomást gyakorló kamatkörnyezet miatt a korrekció elkerülhetetlen.

Az árcsökkenés mértékére vonatkozó becslések kérdésében azonban már korántsem ilyen nagy az összhang: míg egyesek akár 30-40 százalékos korrekcióval számolnak Írország és Nagy-Britannia esetében, addig több vezető szakember is úgy véli, hogy a subprime válság hatása korlátozott lesz, a makrogazdasági tényezők pedig nem indokolnak ilyen mértékű zuhanást.

Az Economist 2007. harmadik negyedévére is közölte ingatlanpiaci mutatószámait, melyek egyértelműen jelzik az amerikai és a nyugat-európai piacok problémáit. Az alábbi táblázatból is kitűnik, hogy mind Írországban, mind Nagy-Britanniában, mind pedig Németországban jelentős árcsökkenéssel szembesültek a lakástulajdonost.

De a legtöbb-nyugat-európai országban mérséklődött az ingatlanpiaci árszínvonal emelkedésének üteme. Franciaország, Belgium és Dánia esetében a tavalyi évben még kétszámjegyű volt a növekedés, az idén azonban már csak 4-5 százalék körüli. Az Economist Indikátorai az előző év azonos időszakához viszonyított változást vizsgálják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A legdrámaibb csökkenéssel az ír ingatlantulajdonosoknak kellett szembenéznie, a 2007. harmadik negyedévi ingatlanárak 2,8 százalékos csökkenést mutattak az előző év azonos időszakához képest, míg a 2006 harmadik negyedévére vonatkozó növekedési ütem még 15 százalék feletti volt.

A nyugat-európai országokon kívül azonban továbbra is jelentős emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb növekedést jelenleg a szingapúri piac mutatja, de továbbra is biztos kétszámjegyű áremelkedés jellemzi a svéd és a dél-afrikai piacot is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?