11 °C Budapest

Megdöbbentő árzuhanás: mi történt az ingatlanokkal?

Pénzcentrum
2007. december 7. 10:05

Az amerikai piacról kiinduló válság több túlfűtött európai ingatlanpiacon is meghozta a közgazdászok által jósolt korrekciót, az ingatlanárak csökkenésének üteme pesszimista prognózisok szerint a következő néhány hónapban tovább gyorsul, és 2008-ban akár a 30-40 százalékos éves szintet is megközelítheti.

A közgazdászok bár egyetértenek abban, hogy a globális bizalmi válsággal küzdő pénzpiacok, a subprime válság okozta banki veszteségek miatt szigorodó hitelezési politika és a lakáshitelesekre még mindig erős nyomást gyakorló kamatkörnyezet miatt a korrekció elkerülhetetlen.

Az árcsökkenés mértékére vonatkozó becslések kérdésében azonban már korántsem ilyen nagy az összhang: míg egyesek akár 30-40 százalékos korrekcióval számolnak Írország és Nagy-Britannia esetében, addig több vezető szakember is úgy véli, hogy a subprime válság hatása korlátozott lesz, a makrogazdasági tényezők pedig nem indokolnak ilyen mértékű zuhanást.

Az Economist 2007. harmadik negyedévére is közölte ingatlanpiaci mutatószámait, melyek egyértelműen jelzik az amerikai és a nyugat-európai piacok problémáit. Az alábbi táblázatból is kitűnik, hogy mind Írországban, mind Nagy-Britanniában, mind pedig Németországban jelentős árcsökkenéssel szembesültek a lakástulajdonost.

De a legtöbb-nyugat-európai országban mérséklődött az ingatlanpiaci árszínvonal emelkedésének üteme. Franciaország, Belgium és Dánia esetében a tavalyi évben még kétszámjegyű volt a növekedés, az idén azonban már csak 4-5 százalék körüli. Az Economist Indikátorai az előző év azonos időszakához viszonyított változást vizsgálják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A legdrámaibb csökkenéssel az ír ingatlantulajdonosoknak kellett szembenéznie, a 2007. harmadik negyedévi ingatlanárak 2,8 százalékos csökkenést mutattak az előző év azonos időszakához képest, míg a 2006 harmadik negyedévére vonatkozó növekedési ütem még 15 százalék feletti volt.

A nyugat-európai országokon kívül azonban továbbra is jelentős emelkedés volt tapasztalható, a legnagyobb növekedést jelenleg a szingapúri piac mutatja, de továbbra is biztos kétszámjegyű áremelkedés jellemzi a svéd és a dél-afrikai piacot is.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?