0 °C Budapest

Hiába kérték, Magyarország nem adta le - ennek most következménye lesz

Pénzcentrum
2007. október 19. 09:30

2007 június 30-ig kellett volna leadni azokat az elképzeléseket, amelyek alapján 2016 végéig 9 százalékkal csökkentenék az egyes tagállamok energiafelhasználásukat. Magyarország mellett további 11 tagállam késik az energiatakarékossági tervvel, ellenük az Európai Bizottság jogsértési eljárást kezdeményez - olvasható a Népszabadságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Korábban Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter arról beszélt hogy 2016-ig a kormány a hagyományos lakások korszerűsítésére 15-20 milliárd forintot fordítana, ehhez a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 100 milliárd forintos hitelkerete társulna.

Azonban az idén meghirdetett 2,4 milliárd forintos állami támogatásra a szigorú feltételek miatt alig akadt jelentkező. A panellakásokra, valamint a cégek energiahatékonyságára más pályázatok élnek.

A Bizottság emellett kijelentette, tisztában van azzal, hogy sok tagállamban már előrehaladott állapotban van a terv. Az uniós anyag egyébként leszögezi a tagállamok célul tűzték ki azt is, hogy 2020-ig 20 százalékkal növeljék energiahatékonyságukat.

Felsmann Balázs, az energiatakarékossági program kidolgozásáért felelős gazdasági tárca szakállamtitkára elmondta, Magyarország ugyan vállalja a 9, illetve a 20 százalékos energiahatékonyság-növelést, azonban csupán a GDP jelenlegi szintje mellett. Ez tehát azt jelenti, hogy a szám a gazdasági fejlődés arányában csökkenni fog.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06