9 °C Budapest

Támogatások a rászorulóknak: Magyarország az élen?

Pénzcentrum
2007. október 17. 12:00

Még mindig nem az igazi... A Világbank szakemberei nemzeti, és európai adatokat egyaránt felhasználtak a nemrég készült tanulmány elkészítéséhez, hogy egy teljes képet tudjanak adni az egyes nemzetek szociális támogatásairól, különös tekintettel a családok támogatására, amiben Magyarország nagyon jó helyen szerepelt...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szociális védelem, és a társadalmi segítségnyújtás nagyon lényeges eleme az Unióba való társadalmi integrálódásnak. A 2004-es csatlakozás óta a vizsgált 8 tagállam számos intézkedést és programot léptetett életbe, hogy minél jobban segítse azokat, akik rászorulnak a segítségre. A társadalmi segítségnyújtás már korábban is létezett minden tagállamban, de mindössze a GDP néhány százalékát adta.

A tanulmányból kiderül, hogy nem csak nálunk probléma a folyamatosan öregedő társadalom, a szakemberek becslései szerint 2025-re a vizsgált 8 ország, vagyis Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, és Szlovénia lakosságának 20-25 százaléka 65 éves vagy a feletti lesz.

A rendelkezésre álló adatok alapján az is kiderült, hogy a kalkulált szegénységi index alapján a harmadik helyet foglaljuk el 12 százalékkal, ami ennek ellenére nem egy túl jó arány. Az indexet a Világbank szakemberei úgy kalkulálták, hogy az ország átlagbérének 60 százalékát vették szegénységi küszöbnek, és az e szint alatt élők számítanak a létminimum alatt élő szegényeknek.


A szegénység nagymértékben összefügg a munkapiaci viszonyokkal, az egyes emberek által iskolában megszerzett tudással, és a háztartások méretével is. De további tényezőket is találtak a tanulmány készítői, amelyek rontják az országok szociális helyzetének szintjét. Ezek pedig a hajléktalanok nagy száma, a munkaképtelenek kérdése, vagy akár az etnikai kisebbségek helyzete az adott országban.

A hivatalos és a becsült kisebbségi lakosság száma nagyon eltér egymástól, és jelentős részük nem is vesz részt aktívan a társadalmi közösségvállalásban. A hajléktalanok, és a munkaképtelenek nagy része ugyanígy nem aktív tagjai a társadalomnak, amin a szociális intézkedésekkel és programokkal viszont változtatni lehetne.

A vizsgált EU8 országokban a munkapiaci helyzet folyamatosan változik, de az Uniós csatlakozás valamilyen szintű stabilitást azért már biztosított a tagoknak, ennek ellenére a fent említett országok továbbra is jelentős kockázatokkal néznek szembe, amelyek hatással vannak a szegénységre és a jólétre is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hosszú távú munkanélküliség és a dolgozó, ennek ellenére létminimum alatt élő rétegek számára kulcsfontossággal bírnak a különböző állami támogatások, és segítségnyújtások. A munkanélküli segély sok országban csak bizonyos ideig jár, ha utána az illető nem talál munkát, akkor nem kap tovább segélyt. Ez sokszor ösztönző erőnek bizonyul azoknak a rétegeknek a körében, akik nem akarnak dolgozni, hanem az állami és egyéb támogatásokból tartják fent magukat, sokszor nem is olyan rosszul.

Az olyan családok körében, akik ugyan dolgoznak, de ennek ellenére a létminimum alatt vagy annak szintjén élnek, szintén nagy segítséget jelent az állami támogatások összessége, mint például a gyermekgondozási segély Magyarországon, ami alanyi jogon, a biztosítási jogviszony rendezettségétől függetlenül mindenkinek jár egy éven keresztül.

Az emberek szociális védelme, a nyugdíjak, a munkanélküli segélyek, a családi pótlék, és más társadalmi segélyprogramoknak nagy szerepe van az emberek életszínvonalában az EU8 tagok esetén, és mondhatjuk, hogy ezek nélkül, szinte lehetetlen lenne a megélhetés rengeteg ember számára. Majdnem minden család kap valamelyik támogatásból ezekben az országokban.

Az erre a célra költött összegek szerint a nyolc államot három csoportra lehet osztani a 2003-as adatokat tekintve. A balti államok (Észtország, Litvánia, Lettország) a GDP közel 13 százalékát, a Visegrádi országok (Magyarország, Csehország, és Szlovákia) a 20-21 százalékát, Szlovénia pedig a GDP 24 százalékát fordítja ilyen jellegű célokra. Minden esetben a nyugdíjak teszik ki ezeknek a nagy részét, Szlovákiában például a 42 százalékát, Lengyelországban pedig a 68 százalékát.

A jelentős összegű ráfordítások ellenére ez még mindig az EU15 tagok 2003-ban mért 27 százalékos átlaga alatt van.

Magyarország vezető szerepben...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?