5 °C Budapest

Rossz véget jósolnak a készházaknak

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 09:00

Az idei évben jelentős mértékben növekedhet a könnyűszerkezetes házak aránya az újépítésű családi és ikerházakon belül, a készház-piac szereplői azonban arra számítanak, hogy a 2006-2007-ben tapasztalható fellendülés nem tart majd sokáig.

Az idén várhatóan 2100 készház épül majd országszerte, ez erős növekedést jelent a tavalyi 1710-es értékhez képest, a szakértők szerint azonban még mindig több évtizedes lemaradásban vagyunk Ausztriához képest. Ezt az is mutatja, hogy nálunk még az építtetők 70-75 százaléka kéri kulcsrakész állapotba a lakását, míg nyugati szomszédunkban ez arány pontosan fordított. Az osztrák vásárlók szeretik a saját ízlésüknek megfelelően alakítani a belső területeket.

Jelenleg hazánkban egy kulcsrakész könnyűszerkezetes ingatlan ára eléri a négyzetméterenkénti 130-150 ezer forintot, persze ennél olcsóbban is kaphatunk, ha elmondunk a számláról. A klasszikus, nagypaneles készházak ára pedig 170-220 ezer forint között mozog.

A technológia előnye az energiatakarékosság és a gyors felépíthetőség (az alap elkészülte után a felépítmény akár már 6 hét alatt elkészíthető). Emellett a készházak esetében könnyebben alkalmazhatóak a megújuló energiaforrások.

Az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke, Kárpáti József a Világgazdaságnak elmondta, hogy készházasok között egyre nagyon súlya van a Makész-védjegynek, amely minőségi garanciát is jelent a vevőknek.

Fazekas Péter, a Trendhaus Hungária ügyvezető igazgatója a fizetőképes kereslet visszaesésére számít, bár a társaság jövőjét viszonylag optimistán látja, és 10-15 százalékos árbevétel-növekedést jósol.

Az építtetők egyre nehezebben teremtik elő az önrészt, mondta el Kiss László, az Anico Kft. értékesítési igazgatója, ez azonban nem az egyetlen hiba, a számla nélkül rossz minőségben dolgozó vállalkozások ugyanis jelentősen rontják a készházak megítélését.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?