Rossz véget jósolnak a készházaknak

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 09:00

Az idei évben jelentős mértékben növekedhet a könnyűszerkezetes házak aránya az újépítésű családi és ikerházakon belül, a készház-piac szereplői azonban arra számítanak, hogy a 2006-2007-ben tapasztalható fellendülés nem tart majd sokáig.

Az idén várhatóan 2100 készház épül majd országszerte, ez erős növekedést jelent a tavalyi 1710-es értékhez képest, a szakértők szerint azonban még mindig több évtizedes lemaradásban vagyunk Ausztriához képest. Ezt az is mutatja, hogy nálunk még az építtetők 70-75 százaléka kéri kulcsrakész állapotba a lakását, míg nyugati szomszédunkban ez arány pontosan fordított. Az osztrák vásárlók szeretik a saját ízlésüknek megfelelően alakítani a belső területeket.

Jelenleg hazánkban egy kulcsrakész könnyűszerkezetes ingatlan ára eléri a négyzetméterenkénti 130-150 ezer forintot, persze ennél olcsóbban is kaphatunk, ha elmondunk a számláról. A klasszikus, nagypaneles készházak ára pedig 170-220 ezer forint között mozog.

A technológia előnye az energiatakarékosság és a gyors felépíthetőség (az alap elkészülte után a felépítmény akár már 6 hét alatt elkészíthető). Emellett a készházak esetében könnyebben alkalmazhatóak a megújuló energiaforrások.

Az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke, Kárpáti József a Világgazdaságnak elmondta, hogy készházasok között egyre nagyon súlya van a Makész-védjegynek, amely minőségi garanciát is jelent a vevőknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fazekas Péter, a Trendhaus Hungária ügyvezető igazgatója a fizetőképes kereslet visszaesésére számít, bár a társaság jövőjét viszonylag optimistán látja, és 10-15 százalékos árbevétel-növekedést jósol.

Az építtetők egyre nehezebben teremtik elő az önrészt, mondta el Kiss László, az Anico Kft. értékesítési igazgatója, ez azonban nem az egyetlen hiba, a számla nélkül rossz minőségben dolgozó vállalkozások ugyanis jelentősen rontják a készházak megítélését.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm