Rossz véget jósolnak a készházaknak

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 09:00

Az idei évben jelentős mértékben növekedhet a könnyűszerkezetes házak aránya az újépítésű családi és ikerházakon belül, a készház-piac szereplői azonban arra számítanak, hogy a 2006-2007-ben tapasztalható fellendülés nem tart majd sokáig.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idén várhatóan 2100 készház épül majd országszerte, ez erős növekedést jelent a tavalyi 1710-es értékhez képest, a szakértők szerint azonban még mindig több évtizedes lemaradásban vagyunk Ausztriához képest. Ezt az is mutatja, hogy nálunk még az építtetők 70-75 százaléka kéri kulcsrakész állapotba a lakását, míg nyugati szomszédunkban ez arány pontosan fordított. Az osztrák vásárlók szeretik a saját ízlésüknek megfelelően alakítani a belső területeket.

Jelenleg hazánkban egy kulcsrakész könnyűszerkezetes ingatlan ára eléri a négyzetméterenkénti 130-150 ezer forintot, persze ennél olcsóbban is kaphatunk, ha elmondunk a számláról. A klasszikus, nagypaneles készházak ára pedig 170-220 ezer forint között mozog.

A technológia előnye az energiatakarékosság és a gyors felépíthetőség (az alap elkészülte után a felépítmény akár már 6 hét alatt elkészíthető). Emellett a készházak esetében könnyebben alkalmazhatóak a megújuló energiaforrások.

Az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke, Kárpáti József a Világgazdaságnak elmondta, hogy készházasok között egyre nagyon súlya van a Makész-védjegynek, amely minőségi garanciát is jelent a vevőknek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fazekas Péter, a Trendhaus Hungária ügyvezető igazgatója a fizetőképes kereslet visszaesésére számít, bár a társaság jövőjét viszonylag optimistán látja, és 10-15 százalékos árbevétel-növekedést jósol.

Az építtetők egyre nehezebben teremtik elő az önrészt, mondta el Kiss László, az Anico Kft. értékesítési igazgatója, ez azonban nem az egyetlen hiba, a számla nélkül rossz minőségben dolgozó vállalkozások ugyanis jelentősen rontják a készházak megítélését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20