6 °C Budapest

Omlik a vakolat? Hagyd, hogy az állam fizessen helyetted!

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 12:00

Az elmúlt hetekben többször is bővebben tárgyaltuk a társasházakat érintő legfontosabb kérdéseket és a leggyakoribb problémákat, melyekkel egy kisebb-nagyobb lakóközösségnek a mindennapokban meg kell birkóznia. Így már tudjuk, hogy ha pereg a vakolat és a rossz nyílászárók miatt már elviselhetetlen a huzat a lakásokban, a megoldásról a közgyűlésen a tulajdonosoknak kell határozni, és persze vállalni a döntés anyagi következményeit.

Az apróbb javításokat a társasházak általában a felújítási számláról rendezik, amelyen a lakók által ilyen célra befizetett összegeket kezelik. A felújítási alap beszedése nem kötelező, ám akkor sincs azonban minden rendben, ha a közgyűlés úgy dönt, mégis befizeti a tulajdoni hányad arányában meghatározott összeget, hiszen ez csakis a kisebb munkálatokra elegendő.

A teljes tatarozáshoz akár több tízmillió forintra is szükség lehet, amely még lakásokra leosztva is igencsak megterhelő nagyságú összeget jelent, attól függően, hogy hány lakásos a társasház. Ekkor kell és érdemes is a tulajdonosoknak elgondolkodnia azon, hogy milyen külső forrás bevonására van lehetőségek, honnan fedezzék a költségeket.

A kereskedelmi bankok és a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül az állam is megoldást kínál a problémára, előbbiek természetesen bár kedvező feltételek mellett, de piaci alapon, míg az MFB a "Sikeres Magyarország" Hitelprogramon keresztül refinanszíroz kedvező kamatozású hiteleket, melyekhez állami támogatás is igényelhető.

Bár könnyű lenne a probléma felett legyintve azt mondani, a megoldás megtalálása a közös képviselő dolga, ha tulajdonosként mi is a közgyűlés tagjai vagyunk, szükséges, hogy tudjuk melyik megoldás mellett kardoskodjunk, s végül melyik mellett tegyük le a voksunkat. A jó döntéshez azonban elengedhetetlen a lehetőségek számbavétele és a pontos ismeretek megszerzése, ezért a következőkben a társasházaknak nyújtható hitelkonstrukciókról ejtünk néhány szót.

Folyószámlahitel nem felújításra!

Bár a felújítást, a folyószámlahitel magas költségei miatt nem ajánlatos ilyen forrásból finanszírozni, akadhatnak olyan élethelyzetek, amikor a társasháznak szüksége van átmenetileg külső finanszírozásra. Társasházaknak nyújtott folyószámlahitellel egyedül a K&H esetében találkozunk, a hitelkeret azonban, mint a legtöbb vállalati termék esetében, egyedi elbírálású, így sem a kamatokról, sem a hitelkeret maximumáról nem tudott bővebb tájékoztatást adni a bank diszpécsere.

A hitelkeret igénylése okos megoldást jelenthet, nem árt azonban a közgyűlésnek arról rendelkezni, hogy a közös képviselő milyen esetekben és milyen célra használhatja fel a társasház számára adósságot jelentő lehetőséget. A rendelkezéseket a konstrukció igénybevételének költséges volta is indokolja.

Teljes tatarozás - használd ki, amit az állam ad

A társasházak, a lakásszövetkezetekhez és a magánszemélyekhez hasonlóan részt vehetnek a lakossági energiatakarékossági hitelprogramban, amely egyrészt az 1994. előtt épült ingatlanok hő-takarékosabbá tételét, másrészt az ennél fiatalobb lakások és házak esetében pedig a megújuló energiaforrások használatának fokozását célozza. Az energiatakarékossági programmal egy korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk, így most csak a konstrukció alapadatait elevenítjük fel egy táblázat segítségével.

Abban az esetben, ha a kérdéses társasház paneltechnológiával épült, az energiatakarékossági program helyett igénybe veheti a Panel Plusz Hitelprogramot, amely a felújítás költségeinek 2/3-ig biztosít hitelt, melynek maximumát lakásonként 800 ezer forintban (önálló hitel esetében pedig a költségek 75 százalékában, és 900 ezer forintban) határozza meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hitelprogramban legalább négy lakással rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek vehetnek részt, persze csakis közgyűlési határozattal és 30 napnál nem régebbi földhivatali tulajdoni törzslappal a kezükben.


Az energiatakarékossági programmal ellentétben, a paneleknél szinte mindenre felhasználható a hitel az épületen kívüli területek fejlesztésétől a nyílászárók cseréjén keresztül a távfűtési hálózatról való lecsatlakozásig.

Lakástakarékpénztár egy kicsit másként

Az MFB által ajánlott hitelprogramok azonban nem az egyetlen lehetőséget jelentik az állami támogatás kiaknázására, a lakástakarékpénztári megtakarítások segítségével is jelentős összegű, vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatnak a társasházak, melynek pontos összege az alábbi táblázatban olvasható.


Lakástakarékpénztári megtakarításhoz kapcsolódóan nyújt hitelt a Fundamenta és az OTP Lakástakarékpénztár a futamidő lejártával, illetve a korábbiakban már ismertetett kombi termék társasházakra vetített analógiája is megtalálható a piacon az UniCreditnél és az OTP-nél.

A következő táblázatban a Fundamenta ás az OTP Lakástakarékpénztár által ajánlott konstrukciók alapfeltételeit foglaltuk össze, a két termék összehasonlíthatóságát nehezíti, hogy sem a megtakarítási, sem a hitel futamideje nem egyezik meg.


A Fundamenta a megtakarítási időszak felének letelte után áthidaló kölcsönt is ajánl a társasházak számára, természetesen ebben az esetben a költségek jóval magasabbak, az éves kamat mértéke eléri a 8 százalékot. Így, amennyiben lehetséges, érdemes kivárni a megtakarítási időszak végét, hogy hozzájuthassunk a valóban kedvezményes 3,9 százalékos kamatozású hitelhez.

Mint azt már említettük a társasháznak lehetősége van arra, hogy ne várja ki a megtakarítási időszak lejártát, és a lakáselőtakarékossági szerződés megkötése után azonnal hitelt igényeljen, továbbra is kihasználva az állami támogatás előnyeit. A konstrukció egyetlen hátrányát a jóval magasabb költségek jelentik, amelyek akár a piaci kamatozású, lakáscélú forinthitelek kamatait is elérhetik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm