Rettegett lakások: ha el is megy, 20 százalékot biztos buksz rajta

Pénzcentrum
2007. október 9. 05:40

Zajártalom: vannak, akik nem menekülnek A hosszú órákat igénybe vevő keresésen és az első rostán túljutva, végre nekivághatunk a lakásnéző-körútnak, ahol elválik, hogy találunk-e olyan ingatlant, esetlegesen ingatlanokat, melyekért később érdemes lesz még egyszer kimozdulni. Az első látogatáskor tett benyomás döntő lehet, így egy koszos, romos állapotú lépcsőház még akkor is riasztóan hathat, ha maga a lakás kitűnő állapotban van. Kedvezőtlen hatást kelthet bennünk az is, ha a lakáshoz négysávos úton, zöld lámpánál álló kocsik között vezet az út, a lakás ablakait kinyitva pedig elviselhetetlen zaj és rossz levegő fogad bennünket.

A zajártalom jelentős szerepet játszik a lakásárak alakulásában, vallották egyöntetűen az általunk megkérdezett szakértők, sőt sok esetben akár az eladhatatlanság határát is súrolják azok az ingatlanok, melyek a legforgalmasabb utak mentén, közlekedési csomópontokban, vasútállomások vagy repülőterek mellett helyezkednek el. A következőkben annak nézünk utána, hogy mekkora árkiesést jelent a lakásvásárlásnál a zajártalommal sújtott lakások eladói számára, az adott település vagy kerület egyéb részeiben élőkkel szemben, illetve, hogy a zaj milyen egyéb hatást okozhat a lakáspiacon.


Zajtérkép: a vásárlók nem használják, de jó hogy van

Az idei évben készítette el a fővárosi önkormányzat Budapest teljes körű zajtérképét, melyből az érdeklődők számára utcára és szinte házakra lebontva kiderül, hogy az adott városrész, és adott esetben az adott ingatlanban élők mekkora állandó zajterhelésnek vannak kitéve.

Senkit sem lep meg, hogy a legnagyobb zajjal az ipari részek, gyárak és nagyobb fogalmú utak esetében találkozhatunk, így a Hungária körút, a Váci út, a Dózsa György út, a Thököly út, a Szentendrei út, az Alkotás út, de akár a belvárosi autópályának is minősíthető Rákóczi út mellett élők szenvednek a leginkább a fővárosi forgalom zajától.

A következő képen a legforgalmasabb útszakaszok nappali zajtérképét mutatjuk be, így a Hungária körútét, a Szentendrei, Rákóczi és Alkotás útét. Persze azok, akik éjszakánként a motorosok versengését hallgatják a Szentendrei úton talán még ennél is sötétebbre színeznék az utca kékjét, mely a 80 decibelnél nagyobb zajszintet jelzi.

Forrás: Budapest Főváros Önkormányzata 2007

A forgalmas csomópontok legnagyobb hátrányát az jelenti, hogy a zaj még éjszaka sem csillapszik annyira, hogy a mindenhol legalább a piros színt ölthesse magára a térkép. Amíg főváros legtöbb része ahogy az az éjszakai zajtérképen is jól látszik, kizöldül, ez 40-45 decibel alatti zajszintet jelent, addig a Hungária körúton és az M3-as bevezetőjének közvetlen közelében éjszaka is 70 decibel feletti zajtól szenvednek a lakók.

Forrás: Budapest Főváros Önkormányzata 2007

Az általunk megkérdezett szakértők szerint, bár a zajtérképek hasznosak, a lakásvásárlók mégsem veszik igénybe ezt a lehetőséget, és saját tapasztalataik alapján döntenek arról, hogy a lég- és zajszennyezettség még lehetővé teszi-e számukra a nyugodt életet. Murányi Ákos, a Duna House elemzője szerint ezért érdemes többször is meglátogatni az adott ingatlant a végső döntés előtt, a valós zajártalom feltérképezését pedig segíti, ha a látogatások több különböző napszakban zajlanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eladhatatlan Hungária, nehezen elkelő lakások

A zaj napjainkban egyre nagyobb szerepet játszik abban, hogy valaki megvásárol-e egy adott ingatlant, a vevők minőségi, élhető élettereket kívánnak, ebben pedig benne foglaltatik az is, hogy a lakásnak amellett, hogy a megfelelő hangszigetelés révén a lakóházon belül is privát szférát kell biztosítania, csendes környéken kell lennie.

Murányi Ákos szerint ennek az igénynek a fokozódása vezetett oda, hogy manapság nagyon nehéz, de sok esetben szinte a lehetetlennel felérő feladat értékesíteni egy forgalmas útszakasz melletti, utca frontra néző ingatlant. Az értékesített ingatlanok esetében pedig az eladó végül 10-15 százalékkal kevesebb kap a lakásáért, mint az adott kerület más részeiben.

Persze ebben az esetben is sokat nyom a latba a lakás belső kialakítása, jelentősen növeli az értékét, ha a tulajdonos zajvédő ablakokat szereltett be, ám ebben az esetben is csak arról lehet szó, hogy a beruházás a magasabb árak révén részben vagy egészben megtérül.

Az Ingatlan.com adatbázisában mi is utánanéztünk annak, hogy számokban ez miként fejeződik ki. Arra az eredményre jutottunk, hogy a legtöbb Hungária, illetve Róbert Károly körúti ingatlan esetében az árak 15-20 százalékkal alacsonyabbak, de találkoztunk olyan kirívó esettel is, ahol a forgalmas útra néző ingatlanok átlagban 40 százalékkal érnek kevesebbet, mint a kerület ingatlanjai összegészében.

Nem csak a fővárosiaknak van félnivalója

Védekezés vagy árháború: ez a két választás marad

Sokakban és jogosan merülhet fel a kérdés: ha valóban olyan nehéz értékesíteni ezeket az ingatlanokat, vajon miért látunk mégis, bár csupán elvétve, lakóparkokat épülni a Hungária körút közvetlen közelében. Erre két ésszerű magyarázat lehet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm