3 °C Budapest

Tengerparti ingatlanok: ne a 100 százalékos hozam legyen a cél!

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 16:00

A turisták által kedvelt célpontok előbb vagy utóbb, de általában mindenképpen a befektetők paradicsomává is válnak, akik a nyaralók tömege által biztosított bérleti díjakból és az ingatlanárak várható növekedéséből szeretnének profitálni.

Az Euró-zónában és az unióhoz frissen csatlakozott kelet-európai országok között is találkozhatunk olyan turisztikai célpontokkal, melyek megfelelnek a befektetők által támasztott igényeknek. Bár napjainkban több ingatlanpiaccal kapcsolatban felmerül a gyanú, miszerint a növekedés üteme meghaladta az egészséges mértéket, a folyamat pedig visszaeséshez vezethet.

Az egyik ilyen területet a spanyol tengerpart jelenti, melynek ingatlanpiacát a rohamos léptekkel emelkedő kínálat és a küszöbön álló monetáris szigorítás vetheti vissza. Egy madridi kutatócég információi szerint várhatóan 700 ezer új lakás kerül majd piacra a mediterrán országban, miközben alig 300 ezerre becsülik a várható kereslet mértékét.

Az elmúlt öt esztendőben Spanyolországban megduplázódtak az ingatlanárak, a példátlan növekedési ütem láttán természetesen gomba módra szaporodtak a fejlesztések és tömegével érkeztek a kisbefektetők, az ingatlanlufiban azonban mostanra tarthatatlanná vált a túlnyomás.

A spanyol tengerpart fejlesztői mellett jelentős áremelkedésről számolhatnak be a francia riviérát vagy a görög tengerpartot választó beruházók is. Előbbinél 73, míg utóbbi esetében 56 százalékos emelkedésről tanúskodnak a számok. Bár a növekedés mértéke Franciaország esetében nem éri el az Egyesült Királyság ingatlanpiacán tapasztalt mértéket, az árszínvonal-emelkedése gyorsuló ütemet mutat, míg a szigetországban az elmúlt egy-két évben ennek fordítottja következett be.

Az Euró-zónában átlagban 40 százalékkal növekedtek az ingatlanárak az elmúlt öt esztendőben, összhangban a fejlett, ipari országokban jellemző trenddel.


A nyugat-európai országokban jellemző árszínvonal azonban, a növekedési ütem ellenére is, az elérhetőbb keleti partok felé vezérli a befektetőket, így például Bulgáriába, ahol még a luxusfejlesztések esetében jellemző árak sem közelítik meg az európai átlagot. Bulgária mellett azonban jó lehetőséget jelent az ugyancsak uniós tagállamnak számító Málta és Ciprus is.

A hazai kisbefektetők többsége is a bolgár partokat választja, ha csakis az uniós államokat vesszük figyelembe, de kedvelt célpontnak számít Horvátország és az újonnan felfedezett és nemrégiben függetlenné vált Montenegró is. A magyar vásárlók általába főként a kis alapterületű, tengerpart közeli és rövid megtérülési idővel rendelkező ingatlanokat keresik.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?