12 °C Budapest

Tengerparti ingatlanok: ne a 100 százalékos hozam legyen a cél!

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 16:00

A turisták által kedvelt célpontok előbb vagy utóbb, de általában mindenképpen a befektetők paradicsomává is válnak, akik a nyaralók tömege által biztosított bérleti díjakból és az ingatlanárak várható növekedéséből szeretnének profitálni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Euró-zónában és az unióhoz frissen csatlakozott kelet-európai országok között is találkozhatunk olyan turisztikai célpontokkal, melyek megfelelnek a befektetők által támasztott igényeknek. Bár napjainkban több ingatlanpiaccal kapcsolatban felmerül a gyanú, miszerint a növekedés üteme meghaladta az egészséges mértéket, a folyamat pedig visszaeséshez vezethet.

Az egyik ilyen területet a spanyol tengerpart jelenti, melynek ingatlanpiacát a rohamos léptekkel emelkedő kínálat és a küszöbön álló monetáris szigorítás vetheti vissza. Egy madridi kutatócég információi szerint várhatóan 700 ezer új lakás kerül majd piacra a mediterrán országban, miközben alig 300 ezerre becsülik a várható kereslet mértékét.

Az elmúlt öt esztendőben Spanyolországban megduplázódtak az ingatlanárak, a példátlan növekedési ütem láttán természetesen gomba módra szaporodtak a fejlesztések és tömegével érkeztek a kisbefektetők, az ingatlanlufiban azonban mostanra tarthatatlanná vált a túlnyomás.

A spanyol tengerpart fejlesztői mellett jelentős áremelkedésről számolhatnak be a francia riviérát vagy a görög tengerpartot választó beruházók is. Előbbinél 73, míg utóbbi esetében 56 százalékos emelkedésről tanúskodnak a számok. Bár a növekedés mértéke Franciaország esetében nem éri el az Egyesült Királyság ingatlanpiacán tapasztalt mértéket, az árszínvonal-emelkedése gyorsuló ütemet mutat, míg a szigetországban az elmúlt egy-két évben ennek fordítottja következett be.

Az Euró-zónában átlagban 40 százalékkal növekedtek az ingatlanárak az elmúlt öt esztendőben, összhangban a fejlett, ipari országokban jellemző trenddel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A nyugat-európai országokban jellemző árszínvonal azonban, a növekedési ütem ellenére is, az elérhetőbb keleti partok felé vezérli a befektetőket, így például Bulgáriába, ahol még a luxusfejlesztések esetében jellemző árak sem közelítik meg az európai átlagot. Bulgária mellett azonban jó lehetőséget jelent az ugyancsak uniós tagállamnak számító Málta és Ciprus is.

A hazai kisbefektetők többsége is a bolgár partokat választja, ha csakis az uniós államokat vesszük figyelembe, de kedvelt célpontnak számít Horvátország és az újonnan felfedezett és nemrégiben függetlenné vált Montenegró is. A magyar vásárlók általába főként a kis alapterületű, tengerpart közeli és rövid megtérülési idővel rendelkező ingatlanokat keresik.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20