5 °C Budapest

Tengerparti ingatlanok: ne a 100 százalékos hozam legyen a cél!

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 16:00

A turisták által kedvelt célpontok előbb vagy utóbb, de általában mindenképpen a befektetők paradicsomává is válnak, akik a nyaralók tömege által biztosított bérleti díjakból és az ingatlanárak várható növekedéséből szeretnének profitálni.

Az Euró-zónában és az unióhoz frissen csatlakozott kelet-európai országok között is találkozhatunk olyan turisztikai célpontokkal, melyek megfelelnek a befektetők által támasztott igényeknek. Bár napjainkban több ingatlanpiaccal kapcsolatban felmerül a gyanú, miszerint a növekedés üteme meghaladta az egészséges mértéket, a folyamat pedig visszaeséshez vezethet.

Az egyik ilyen területet a spanyol tengerpart jelenti, melynek ingatlanpiacát a rohamos léptekkel emelkedő kínálat és a küszöbön álló monetáris szigorítás vetheti vissza. Egy madridi kutatócég információi szerint várhatóan 700 ezer új lakás kerül majd piacra a mediterrán országban, miközben alig 300 ezerre becsülik a várható kereslet mértékét.

Az elmúlt öt esztendőben Spanyolországban megduplázódtak az ingatlanárak, a példátlan növekedési ütem láttán természetesen gomba módra szaporodtak a fejlesztések és tömegével érkeztek a kisbefektetők, az ingatlanlufiban azonban mostanra tarthatatlanná vált a túlnyomás.

A spanyol tengerpart fejlesztői mellett jelentős áremelkedésről számolhatnak be a francia riviérát vagy a görög tengerpartot választó beruházók is. Előbbinél 73, míg utóbbi esetében 56 százalékos emelkedésről tanúskodnak a számok. Bár a növekedés mértéke Franciaország esetében nem éri el az Egyesült Királyság ingatlanpiacán tapasztalt mértéket, az árszínvonal-emelkedése gyorsuló ütemet mutat, míg a szigetországban az elmúlt egy-két évben ennek fordítottja következett be.

Az Euró-zónában átlagban 40 százalékkal növekedtek az ingatlanárak az elmúlt öt esztendőben, összhangban a fejlett, ipari országokban jellemző trenddel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


A nyugat-európai országokban jellemző árszínvonal azonban, a növekedési ütem ellenére is, az elérhetőbb keleti partok felé vezérli a befektetőket, így például Bulgáriába, ahol még a luxusfejlesztések esetében jellemző árak sem közelítik meg az európai átlagot. Bulgária mellett azonban jó lehetőséget jelent az ugyancsak uniós tagállamnak számító Málta és Ciprus is.

A hazai kisbefektetők többsége is a bolgár partokat választja, ha csakis az uniós államokat vesszük figyelembe, de kedvelt célpontnak számít Horvátország és az újonnan felfedezett és nemrégiben függetlenné vált Montenegró is. A magyar vásárlók általába főként a kis alapterületű, tengerpart közeli és rövid megtérülési idővel rendelkező ingatlanokat keresik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm