Felmentő sereget toboroz a központi bank: mégse viszik a lakásokat?

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 15:00

Új, valódi megoldást jelentő hitelkonstrukció kialakítását sürgette az amerikai szövetségi bank elnöke, Ben Bernanke tegnap nyilvánosságra került levelében. A konstrukciónak a fizetési nehézséggel küzdő ügyfelek hiteleinek refinanszírozásán keresztül kellene lehetővé tennie a fedezetként felajánlott ingatlanok megmentését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A napvilágra került levélben a Fed elnöke arról biztosítja az Olvasókat, hogy a szövetségi bank folyamatosan figyelemmel kíséri a piacokat és amennyiben szükséges megteszi a megfelelő lépéseket. A Fed hasonló értelmű közleményt adott ki augusztus 17-én, miután csökkentette a bankközi kamatlábat.

A közgazdászok többsége a rendelkezésre álló információk fényében mindenképpen kamatvágást vár a Nyíltpiaci Tanács szeptember 18-ai ülésétől. A csökkenő kamatok mindenképpen enyhítenének a hitelesek terhein.

A szövetségi bank elnöke szerint ez az intézkedés önmagában nem elég, Bernanke szerint szükség lenne akár vállalati, akár kormányzati szinten vagy együttműködve komolyan foglalkozni olyan hitelkonstrukció létrehozásával, melynek segítségével stabilizálhatóvá válik a subprime piac.

Megoldást jelenhetnének a flexibilis futamidőjű hitelek, vagy az olyan termékek, melyek keretében a bank az ingatlanpiaci árszínvonal-növekedésből való részesedés fejében a piaci kamatoknál alacsonyabb teher mellett nyújt hitelt.

A bankszektor mellett, a válság felszámolásában jelentős szerepet játszhat a Kongresszus azon döntése, mely kibővítené az alacsony jövedelemmel rendelkező lakásvásárlókat segítő nemzeti ügynökség, az FHA jogkörét, ami ezek után a késedelmes fizetők hiteleit is megvásárolhatja.

Az FHA által finanszírozott hitelek között ugyanis a szervezet által alkalmazott konzervatívabb hitelezési politika miatt, kevesebb esetben fordul el bedőlés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az FHA-re vonatkozó jogszabály mellett megújulhat a központi finanszírozású Fannie Mae-re és Freddie Mac-re vonatkozó rendelet is. A szabályozás enyhítése után, a Freddie a jelenleginél nagyobb mennyiségben vásárolhat fel hiteleket, fokozva a bankszektor likviditását. Emellett feloldanák az egyes hitelekre vonatkozó felső korlátot is. A Fehér Ház cáfolja a kormányszervezetekkel kapcsolatos híreszteléseket.

Ben Bernanke szerint azonban a szabályozás változatlansága esetén is lehetőség van a cselekvésre, amennyiben az adott szervezetek eladják a portfoliójuk egy részét.

Látható, hogy mind az amerikai kormány, mind pedig a bankok a lehetőségek széles skáláján mozoghatnak a válság felszámolására vonatkozó megoldások keresése közben. Merész lenne azonban megjósolni, hogy milyen események várhatóak a közeljövőben a világ befektetőinek fantáziáját mozgató hitelpiacon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07