3 °C Budapest

Felmentő sereget toboroz a központi bank: mégse viszik a lakásokat?

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 15:00

Új, valódi megoldást jelentő hitelkonstrukció kialakítását sürgette az amerikai szövetségi bank elnöke, Ben Bernanke tegnap nyilvánosságra került levelében. A konstrukciónak a fizetési nehézséggel küzdő ügyfelek hiteleinek refinanszírozásán keresztül kellene lehetővé tennie a fedezetként felajánlott ingatlanok megmentését.

A napvilágra került levélben a Fed elnöke arról biztosítja az Olvasókat, hogy a szövetségi bank folyamatosan figyelemmel kíséri a piacokat és amennyiben szükséges megteszi a megfelelő lépéseket. A Fed hasonló értelmű közleményt adott ki augusztus 17-én, miután csökkentette a bankközi kamatlábat.

A közgazdászok többsége a rendelkezésre álló információk fényében mindenképpen kamatvágást vár a Nyíltpiaci Tanács szeptember 18-ai ülésétől. A csökkenő kamatok mindenképpen enyhítenének a hitelesek terhein.

A szövetségi bank elnöke szerint ez az intézkedés önmagában nem elég, Bernanke szerint szükség lenne akár vállalati, akár kormányzati szinten vagy együttműködve komolyan foglalkozni olyan hitelkonstrukció létrehozásával, melynek segítségével stabilizálhatóvá válik a subprime piac.

Megoldást jelenhetnének a flexibilis futamidőjű hitelek, vagy az olyan termékek, melyek keretében a bank az ingatlanpiaci árszínvonal-növekedésből való részesedés fejében a piaci kamatoknál alacsonyabb teher mellett nyújt hitelt.

A bankszektor mellett, a válság felszámolásában jelentős szerepet játszhat a Kongresszus azon döntése, mely kibővítené az alacsony jövedelemmel rendelkező lakásvásárlókat segítő nemzeti ügynökség, az FHA jogkörét, ami ezek után a késedelmes fizetők hiteleit is megvásárolhatja.

Az FHA által finanszírozott hitelek között ugyanis a szervezet által alkalmazott konzervatívabb hitelezési politika miatt, kevesebb esetben fordul el bedőlés.

Az FHA-re vonatkozó jogszabály mellett megújulhat a központi finanszírozású Fannie Mae-re és Freddie Mac-re vonatkozó rendelet is. A szabályozás enyhítése után, a Freddie a jelenleginél nagyobb mennyiségben vásárolhat fel hiteleket, fokozva a bankszektor likviditását. Emellett feloldanák az egyes hitelekre vonatkozó felső korlátot is. A Fehér Ház cáfolja a kormányszervezetekkel kapcsolatos híreszteléseket.

Ben Bernanke szerint azonban a szabályozás változatlansága esetén is lehetőség van a cselekvésre, amennyiben az adott szervezetek eladják a portfoliójuk egy részét.

Látható, hogy mind az amerikai kormány, mind pedig a bankok a lehetőségek széles skáláján mozoghatnak a válság felszámolására vonatkozó megoldások keresése közben. Merész lenne azonban megjósolni, hogy milyen események várhatóak a közeljövőben a világ befektetőinek fantáziáját mozgató hitelpiacon.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?