9 °C Budapest

Megszólaltak a szakértők: ne írjuk le Amerikát!

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 09:00

Az amerikai ingatlanpiaccal foglalkozó hazai cégek továbbra is jó lehetőségnek tartják a floridai ingatlanvásárlást, habár elismerik a hozamok a két-három éve jellemző évi 25-30 százalékos szintről még a luxusingatlanok esetében is 10-12 százalékra este vissza.

A hitelválság és az ingatlanpiac lassulása azonban semmilyen hatással sincs a magyarok befektetéseire, mondta el a Napi Gazdaságnak Czibere Ilona, a Mitropa Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a hazai befektetőkkel kapcsolatban álló nagybankokat nem érinti a subprime piacon kialakult válság.

Persze ez nem minden nagy bank esetében igaz, vegyük például a legnagyobb amerikai jelzáloghitelezőt, a Countrywide Financial-t, amely az elmúlt hetekben többször is kapott, illetve vett fel többmilliárdos dolláros nagyságrendben hitelt, hogy tevékenységét tovább folytathassa.

Az azonban bizonyos, hogy a legnagyobb jelzálogintézetek is szigorítottak hitelezési politikájukon, bár Czibere Ilona szerint ez az igazán elkötelezett hazai befektetőknek nem fog gondoz okozni.

A Mitropa továbbra is Floridát ajánlja, annak is a legkedveltebb részén, a Sunny Isles Beachen lévő beruházást. A Flamingo lakóparkban kulcsrakész ingatlanokat vásárolhatnak a magyarok, melyek ára nagyságtól függően 300 és 600 ezer dollár között változik. Ehhez már persze visszabérlési garancia is jár, az egyszobás lakásokért körülbelül havi 1300-1400, míg a kétszobásokért 2400-2700 dollárt kaphatnak a tulajdonosok.

Czibere Ilona szerint az ingatlanpiaci hullámvölgyek már megszokott jelenségnek számítanak a tengerentúlon, mely egy évtizedben legalább egyszer lehűtik az egyébként általában forró kedélyeket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ehhez hasonlóan értékeli az amerikai piac helyzetét a floridai székhelyű Investment Marketing Inc. Ingatlaniroda tulajdonosa, Kovács László, aki szerint a hírekben is megjelenő áresés főként a 100 ezer dollár alatti kategóriát érinti, a luxusingatlanok iránt azonban továbbra is töretlen a kereslet.

Azt azonban Kovács László és csapata is tapasztalja, hogy jelentősen megnövekedett az értékesítésig eltelő idő, persze ez is főként az alacsonyabb árral rendelkező ingatlanok esetében igaz, manapság már 8-9 hónapra van szükség egy ingatlan értékesítéséhez, míg a korábbiakban ez az időtartam 2,5-3 hónap volt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 5. szerda
Györgyi
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40