23 °C Budapest

Megszólaltak a szakértők: ne írjuk le Amerikát!

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 09:00

Az amerikai ingatlanpiaccal foglalkozó hazai cégek továbbra is jó lehetőségnek tartják a floridai ingatlanvásárlást, habár elismerik a hozamok a két-három éve jellemző évi 25-30 százalékos szintről még a luxusingatlanok esetében is 10-12 százalékra este vissza.

A hitelválság és az ingatlanpiac lassulása azonban semmilyen hatással sincs a magyarok befektetéseire, mondta el a Napi Gazdaságnak Czibere Ilona, a Mitropa Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a hazai befektetőkkel kapcsolatban álló nagybankokat nem érinti a subprime piacon kialakult válság.

Persze ez nem minden nagy bank esetében igaz, vegyük például a legnagyobb amerikai jelzáloghitelezőt, a Countrywide Financial-t, amely az elmúlt hetekben többször is kapott, illetve vett fel többmilliárdos dolláros nagyságrendben hitelt, hogy tevékenységét tovább folytathassa.

Az azonban bizonyos, hogy a legnagyobb jelzálogintézetek is szigorítottak hitelezési politikájukon, bár Czibere Ilona szerint ez az igazán elkötelezett hazai befektetőknek nem fog gondoz okozni.

A Mitropa továbbra is Floridát ajánlja, annak is a legkedveltebb részén, a Sunny Isles Beachen lévő beruházást. A Flamingo lakóparkban kulcsrakész ingatlanokat vásárolhatnak a magyarok, melyek ára nagyságtól függően 300 és 600 ezer dollár között változik. Ehhez már persze visszabérlési garancia is jár, az egyszobás lakásokért körülbelül havi 1300-1400, míg a kétszobásokért 2400-2700 dollárt kaphatnak a tulajdonosok.

Czibere Ilona szerint az ingatlanpiaci hullámvölgyek már megszokott jelenségnek számítanak a tengerentúlon, mely egy évtizedben legalább egyszer lehűtik az egyébként általában forró kedélyeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ehhez hasonlóan értékeli az amerikai piac helyzetét a floridai székhelyű Investment Marketing Inc. Ingatlaniroda tulajdonosa, Kovács László, aki szerint a hírekben is megjelenő áresés főként a 100 ezer dollár alatti kategóriát érinti, a luxusingatlanok iránt azonban továbbra is töretlen a kereslet.

Azt azonban Kovács László és csapata is tapasztalja, hogy jelentősen megnövekedett az értékesítésig eltelő idő, persze ez is főként az alacsonyabb árral rendelkező ingatlanok esetében igaz, manapság már 8-9 hónapra van szükség egy ingatlan értékesítéséhez, míg a korábbiakban ez az időtartam 2,5-3 hónap volt.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?