15 °C Budapest

Megszólaltak a szakértők: ne írjuk le Amerikát!

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 09:00

Az amerikai ingatlanpiaccal foglalkozó hazai cégek továbbra is jó lehetőségnek tartják a floridai ingatlanvásárlást, habár elismerik a hozamok a két-három éve jellemző évi 25-30 százalékos szintről még a luxusingatlanok esetében is 10-12 százalékra este vissza.

A hitelválság és az ingatlanpiac lassulása azonban semmilyen hatással sincs a magyarok befektetéseire, mondta el a Napi Gazdaságnak Czibere Ilona, a Mitropa Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a hazai befektetőkkel kapcsolatban álló nagybankokat nem érinti a subprime piacon kialakult válság.

Persze ez nem minden nagy bank esetében igaz, vegyük például a legnagyobb amerikai jelzáloghitelezőt, a Countrywide Financial-t, amely az elmúlt hetekben többször is kapott, illetve vett fel többmilliárdos dolláros nagyságrendben hitelt, hogy tevékenységét tovább folytathassa.

Az azonban bizonyos, hogy a legnagyobb jelzálogintézetek is szigorítottak hitelezési politikájukon, bár Czibere Ilona szerint ez az igazán elkötelezett hazai befektetőknek nem fog gondoz okozni.

A Mitropa továbbra is Floridát ajánlja, annak is a legkedveltebb részén, a Sunny Isles Beachen lévő beruházást. A Flamingo lakóparkban kulcsrakész ingatlanokat vásárolhatnak a magyarok, melyek ára nagyságtól függően 300 és 600 ezer dollár között változik. Ehhez már persze visszabérlési garancia is jár, az egyszobás lakásokért körülbelül havi 1300-1400, míg a kétszobásokért 2400-2700 dollárt kaphatnak a tulajdonosok.

Czibere Ilona szerint az ingatlanpiaci hullámvölgyek már megszokott jelenségnek számítanak a tengerentúlon, mely egy évtizedben legalább egyszer lehűtik az egyébként általában forró kedélyeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ehhez hasonlóan értékeli az amerikai piac helyzetét a floridai székhelyű Investment Marketing Inc. Ingatlaniroda tulajdonosa, Kovács László, aki szerint a hírekben is megjelenő áresés főként a 100 ezer dollár alatti kategóriát érinti, a luxusingatlanok iránt azonban továbbra is töretlen a kereslet.

Azt azonban Kovács László és csapata is tapasztalja, hogy jelentősen megnövekedett az értékesítésig eltelő idő, persze ez is főként az alacsonyabb árral rendelkező ingatlanok esetében igaz, manapság már 8-9 hónapra van szükség egy ingatlan értékesítéséhez, míg a korábbiakban ez az időtartam 2,5-3 hónap volt.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?