11 °C Budapest

Ingaltanpiaci feketeleves: Európa-szerte zuhannak az árak

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 13:00

Az amerikai jelzáloghitel-piaci válság, mely több hetes bizonytalanságot hozott a világ tőke- és pénzpiacain, az ingatlanpiacon is megtette a maga hatását: az ingatlanárak Európa szerte esést mutatnak, a Danske Bank az 1997-es ázsiai válság előtti állapotot idéző lufi kidurranásának veszélyére figyelmeztet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az írországi ingatlanárak az elmúlt négy hónapban töretlen csökkenést mutattak, ahogy az eurózónában jellemző emelkedő irányadó ráta éreztette hatását a szigetországban. A helyzet a Balti-államokban se fényesebb, a spekuláció által fújt buborék robbanni látszik.

Lettországban, a rigai régióban tovább folytatódott az árak májusban megindult zuhanása, az első nyári hónapban 3,5 százalékos esést regisztráltak. A lett főváros óvárosi részében a lakásárak ez év elején, már meghaladták a Berlinben jellemző mértéket.

Ez az átlagosnak semmiképpen sem tekinthető jelenség egyértelműen a devizahitelek felfutásának köszönhető. A közgazdászok azonban attól tartanak, hogy a GDP-hez mérten 26 százalékos folyó fizetési mérleg hiányt produkáló ország esetében nagy a veszélye annak, hogy a lett valuta erősen gyengül, mely végzetes következményekkel lehet az euróban, svájci frankban és jenben eladósodott lakáshitelesekre - írja a Telegraph.

Hasonló ingatlanpiaci boom tanúi lehetünk Horvátország, Oroszország és az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott Románia és Bulgária esetében is, a végletekig túlfeszített növekedési ütem azonban, a Danske Bank szerint, akár végzetes is lehet.

A válság rémétől azonban nem csak Kelet-Európa szenved. Írországban az idei év első félévében összesen 2,6 százalékkal csökkentek az árak, a visszaesés legérzékenyebben Dublint (3,3 százalék) érintette. A növekedési ütem lassulása már az újépítésű ingatlanok piacát is elérte: a kiadott használatbavételi engedélyek száma 34 százalékkal csökkent, az ingatlanok 15 százaléka üresen áll.

A Standard and Poor's vezető európai elemzője szerint a háztartások eladósodottságának rohamos növekedése sérülékennyé tette a lakosságot a hitelkondíciók változásával szemben, így azok egyre kevésbé képesek elviselni a növekvő hitelkamatokból adódó többletterhet. A lakossági hitelállomány több országban is meghaladja a GDP 100 százalékát, így Írországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Hollandiában és Dániában is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legnagyobb európai nyaralóparadicsomok közé tartozó Spanyolországban és Franciaországban is visszaesésről tanúskodnak a júniusi árak. Az "ingatlanboom" kifejezéssel kapcsolatban legtöbbször emlegetett spanyol területek esetében főként Madridban és a környező megyékben volt jelentős mértékű az árcsökkenés.

Franciaország esetében egyelőre nem mondható egyértelmű tendenciának az árak apadása, mert bár azok 1,5 százalékkal estek az idei év hatodik hónapjában, az ingatlanárak még mindig 5 százalékos pluszt mutatnak a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az elemzők szerint azonban, az ingatlanpiaci inflációt akár defláció is felválthatja a következő fél évben, a folyamatot csakis az új államfő által ígért adókedvezmények fordíthatják meg.

A további monetáris szigorítás réme Damoklész-kardjaként lebeg az európai ingatlanpiacok felett, az euróhitelek alapját megadó EKB irányadó ráta már az elmúlt két évben is 200 bázisponttal emelkedett, súlyos terheket helyezve az eladósodott lakosság vállára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00