17 °C Budapest

Ingaltanpiaci feketeleves: Európa-szerte zuhannak az árak

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 13:00

Az amerikai jelzáloghitel-piaci válság, mely több hetes bizonytalanságot hozott a világ tőke- és pénzpiacain, az ingatlanpiacon is megtette a maga hatását: az ingatlanárak Európa szerte esést mutatnak, a Danske Bank az 1997-es ázsiai válság előtti állapotot idéző lufi kidurranásának veszélyére figyelmeztet.

Az írországi ingatlanárak az elmúlt négy hónapban töretlen csökkenést mutattak, ahogy az eurózónában jellemző emelkedő irányadó ráta éreztette hatását a szigetországban. A helyzet a Balti-államokban se fényesebb, a spekuláció által fújt buborék robbanni látszik.

Lettországban, a rigai régióban tovább folytatódott az árak májusban megindult zuhanása, az első nyári hónapban 3,5 százalékos esést regisztráltak. A lett főváros óvárosi részében a lakásárak ez év elején, már meghaladták a Berlinben jellemző mértéket.

Ez az átlagosnak semmiképpen sem tekinthető jelenség egyértelműen a devizahitelek felfutásának köszönhető. A közgazdászok azonban attól tartanak, hogy a GDP-hez mérten 26 százalékos folyó fizetési mérleg hiányt produkáló ország esetében nagy a veszélye annak, hogy a lett valuta erősen gyengül, mely végzetes következményekkel lehet az euróban, svájci frankban és jenben eladósodott lakáshitelesekre - írja a Telegraph.

Hasonló ingatlanpiaci boom tanúi lehetünk Horvátország, Oroszország és az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott Románia és Bulgária esetében is, a végletekig túlfeszített növekedési ütem azonban, a Danske Bank szerint, akár végzetes is lehet.

A válság rémétől azonban nem csak Kelet-Európa szenved. Írországban az idei év első félévében összesen 2,6 százalékkal csökkentek az árak, a visszaesés legérzékenyebben Dublint (3,3 százalék) érintette. A növekedési ütem lassulása már az újépítésű ingatlanok piacát is elérte: a kiadott használatbavételi engedélyek száma 34 százalékkal csökkent, az ingatlanok 15 százaléka üresen áll.

A Standard and Poor's vezető európai elemzője szerint a háztartások eladósodottságának rohamos növekedése sérülékennyé tette a lakosságot a hitelkondíciók változásával szemben, így azok egyre kevésbé képesek elviselni a növekvő hitelkamatokból adódó többletterhet. A lakossági hitelállomány több országban is meghaladja a GDP 100 százalékát, így Írországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Hollandiában és Dániában is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb európai nyaralóparadicsomok közé tartozó Spanyolországban és Franciaországban is visszaesésről tanúskodnak a júniusi árak. Az "ingatlanboom" kifejezéssel kapcsolatban legtöbbször emlegetett spanyol területek esetében főként Madridban és a környező megyékben volt jelentős mértékű az árcsökkenés.

Franciaország esetében egyelőre nem mondható egyértelmű tendenciának az árak apadása, mert bár azok 1,5 százalékkal estek az idei év hatodik hónapjában, az ingatlanárak még mindig 5 százalékos pluszt mutatnak a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az elemzők szerint azonban, az ingatlanpiaci inflációt akár defláció is felválthatja a következő fél évben, a folyamatot csakis az új államfő által ígért adókedvezmények fordíthatják meg.

A további monetáris szigorítás réme Damoklész-kardjaként lebeg az európai ingatlanpiacok felett, az euróhitelek alapját megadó EKB irányadó ráta már az elmúlt két évben is 200 bázisponttal emelkedett, súlyos terheket helyezve az eladósodott lakosság vállára.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem