Szennyezett víz? - Nem probléma!

Pénzcentrum
2007. március 28. 12:00

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! "Ki a Duna vizét issza, saját vizét issza vissza!" - mindannyian ismerjük ezt a mondást. Egyáltalán nem mindegy, hogy ez a csapvíz milyen minőségű. Bár a szakemberek szerint aggodalomra nincs ok, azért nem árt tudni, hogy víztisztító berendezések segítségéhez is fordulhatunk. Megnéztünk néhányat közülük, mit tudnak, és mennyi pénzt kell rájuk áldozni.


Miért van, miért lehet rá szükség?

Ha nem is mindenkinek jut a Duna vizéből, annyi bizonyos, hogy a víz valamilyen módon tisztításra kerül. Ennek, valamint a víznyerőhelytől, víztisztítóhelytől való szállítási procedúrának köszönhetően nem csupán víz csurran poharunkba, hanem egyéb egészségünkre ártalmas, vagy ártalmatlan, de nem kívánatos szennyezőanyag, netán baktérium is. Így tehát tartalmazhat a csapvíz klórt, vagy klórozott vegyületeket, esetleg a csövekből kikerülő rozsdát.

Mindezt még kiküszöbölhetjük, ha ásványvízzel helyettesítjük a csapvizet, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a csapvíznél drágább megoldás, arról nem is beszélve, hogy szakemberek szerint az egyoldalú ásványvízfogyasztás szintén nem kedvez a szervezetnek.

A felesleges fertőzési kockázatot, valamint szervezetünk terhelését kiküszöbölhetjük, ha egy víztisztító-berendezést iktatunk a folyamatba.

Mi ez a berendezés, hogyan működik - és mennyibe kerül?

Mint az élet számos területén szükséges dolgokból, így a víztisztító berendezésből is többféle közül lehetséges a választás. Technológiájában, nevében, árában is különböző készülék található a piacon, nézzünk meg közülük néhányat!

Technológia alapján két csoportra oszthatjuk az egyes berendezéseket. Léteznek az aktív szenes szűrőjű készülékek, valamint a fordított ozmózison alapuló berendezések. Előbbiek általában olcsóbbak, s működésüket is tekintve egyszerűbbek.

Az aktív szűrőjű berendezések mechanikus működésen alapulnak, ezek a berendezések aktív szenes szűrőt tartalmaznak. Sokaknak már ismerősnek tűnhet ez a szűrési módszer például a légtisztító berendezések szűrési rendszeréből. Nem árt tudni, hogy a szénszűrők csak bizonyos ideig képesek megtisztítani a vizet, így meghatározott intervallumonként ajánlott azok cseréje. Ha a szűrő telítődött, az abból a szempontból nem ad okot aggodalomra, hogy a megkötött szennyeződést nem engedi vissza, csupán nem tisztítja a rajta átfolyó vizet.

Az ozmózisos szűrők technológiájukban a fordított ozmózison alapulnak. Ha röviden össze akarjuk foglalni a fordított ozmózisos technológia lényegét, először az ozmózis folyamatát kell megértenünk. Maga az ozmózis a természetben megfigyelhető folyamat, jelenség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Water Plusz Kft. szerint a természetben a víz szállítása is az ozmózis segítségével történik. Amikor a gyökerek vizet vesznek fel, akkor a sejtfalak egy természetes ozmózis-membránt képeznek, amely megtisztítja a vizet. Az ozmózis folyamatában az oldószer molekulák a hígak felől a töményebb koncentrációjú hely felé vándorolnak, a fordított ozmózisban pedig ezt a folyamatot fordítják meg.

A különböző technológiát alkalmazó szűrők általában legalább két szűrési szintet alkalmaznak. Legalább egy szűrő az úgynevezett lebegő anyagok (például a csőrendszerben a vízbe kerülő rozsdadarabok) megszűrésére szolgál, míg a többi szűrő az egyéb szennyeződéseket, baktériumokat köti meg.

Az örök kérdés: megtérül?

Vajon megéri?

Vajon mikor térül meg az ivóvíztisztító berendezés kiépítésébe fektetett pénz? A Water Plusz Kft. a megtérülési idejének megállapítására az átlagos ásványvízfogyasztás mennyiségét hívta alapul. Szerintük kevesebb mint 1 év alatt megtérülhet a berendezés ára. Azért lássuk be, a napi 2 literes fogyasztás (sajnos) kissé optimista becslés.


Nem meglepő módon az ivóvíztisztító berendezéssel foglalkozó társaságok mind meg vannak arról győződve, hogy a készülékek szükségesek, és áruk hamar megtérül.

Az már mindenkinek saját döntése kell, legyen, hogy az otthonában a csapvíz a számára megfelelő minőségű-e, ugyanis a magyarországi vizek - az egyes vízművek - szerint az európai normáknak teljes mértékben megfelelnek.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?