Szennyezett víz? - Nem probléma!

Pénzcentrum
2007. március 28. 12:00

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! "Ki a Duna vizét issza, saját vizét issza vissza!" - mindannyian ismerjük ezt a mondást. Egyáltalán nem mindegy, hogy ez a csapvíz milyen minőségű. Bár a szakemberek szerint aggodalomra nincs ok, azért nem árt tudni, hogy víztisztító berendezések segítségéhez is fordulhatunk. Megnéztünk néhányat közülük, mit tudnak, és mennyi pénzt kell rájuk áldozni.


Miért van, miért lehet rá szükség?

Ha nem is mindenkinek jut a Duna vizéből, annyi bizonyos, hogy a víz valamilyen módon tisztításra kerül. Ennek, valamint a víznyerőhelytől, víztisztítóhelytől való szállítási procedúrának köszönhetően nem csupán víz csurran poharunkba, hanem egyéb egészségünkre ártalmas, vagy ártalmatlan, de nem kívánatos szennyezőanyag, netán baktérium is. Így tehát tartalmazhat a csapvíz klórt, vagy klórozott vegyületeket, esetleg a csövekből kikerülő rozsdát.

Mindezt még kiküszöbölhetjük, ha ásványvízzel helyettesítjük a csapvizet, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a csapvíznél drágább megoldás, arról nem is beszélve, hogy szakemberek szerint az egyoldalú ásványvízfogyasztás szintén nem kedvez a szervezetnek.

A felesleges fertőzési kockázatot, valamint szervezetünk terhelését kiküszöbölhetjük, ha egy víztisztító-berendezést iktatunk a folyamatba.

Mi ez a berendezés, hogyan működik - és mennyibe kerül?

Mint az élet számos területén szükséges dolgokból, így a víztisztító berendezésből is többféle közül lehetséges a választás. Technológiájában, nevében, árában is különböző készülék található a piacon, nézzünk meg közülük néhányat!

Technológia alapján két csoportra oszthatjuk az egyes berendezéseket. Léteznek az aktív szenes szűrőjű készülékek, valamint a fordított ozmózison alapuló berendezések. Előbbiek általában olcsóbbak, s működésüket is tekintve egyszerűbbek.

Az aktív szűrőjű berendezések mechanikus működésen alapulnak, ezek a berendezések aktív szenes szűrőt tartalmaznak. Sokaknak már ismerősnek tűnhet ez a szűrési módszer például a légtisztító berendezések szűrési rendszeréből. Nem árt tudni, hogy a szénszűrők csak bizonyos ideig képesek megtisztítani a vizet, így meghatározott intervallumonként ajánlott azok cseréje. Ha a szűrő telítődött, az abból a szempontból nem ad okot aggodalomra, hogy a megkötött szennyeződést nem engedi vissza, csupán nem tisztítja a rajta átfolyó vizet.

Az ozmózisos szűrők technológiájukban a fordított ozmózison alapulnak. Ha röviden össze akarjuk foglalni a fordított ozmózisos technológia lényegét, először az ozmózis folyamatát kell megértenünk. Maga az ozmózis a természetben megfigyelhető folyamat, jelenség.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Water Plusz Kft. szerint a természetben a víz szállítása is az ozmózis segítségével történik. Amikor a gyökerek vizet vesznek fel, akkor a sejtfalak egy természetes ozmózis-membránt képeznek, amely megtisztítja a vizet. Az ozmózis folyamatában az oldószer molekulák a hígak felől a töményebb koncentrációjú hely felé vándorolnak, a fordított ozmózisban pedig ezt a folyamatot fordítják meg.

A különböző technológiát alkalmazó szűrők általában legalább két szűrési szintet alkalmaznak. Legalább egy szűrő az úgynevezett lebegő anyagok (például a csőrendszerben a vízbe kerülő rozsdadarabok) megszűrésére szolgál, míg a többi szűrő az egyéb szennyeződéseket, baktériumokat köti meg.

Az örök kérdés: megtérül?

Vajon megéri?

Vajon mikor térül meg az ivóvíztisztító berendezés kiépítésébe fektetett pénz? A Water Plusz Kft. a megtérülési idejének megállapítására az átlagos ásványvízfogyasztás mennyiségét hívta alapul. Szerintük kevesebb mint 1 év alatt megtérülhet a berendezés ára. Azért lássuk be, a napi 2 literes fogyasztás (sajnos) kissé optimista becslés.


Nem meglepő módon az ivóvíztisztító berendezéssel foglalkozó társaságok mind meg vannak arról győződve, hogy a készülékek szükségesek, és áruk hamar megtérül.

Az már mindenkinek saját döntése kell, legyen, hogy az otthonában a csapvíz a számára megfelelő minőségű-e, ugyanis a magyarországi vizek - az egyes vízművek - szerint az európai normáknak teljes mértékben megfelelnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?