21 °C Budapest

Vegyél szigetet! - Megéri befektetni?

Pénzcentrum
2006. augusztus 1. 12:00

Luxus és befektetés. Röviden ezzel jellemezhetnénk az egyre nagyobb teret hódító trendet a milliomosok -vagy inkább milliárdosok- körében. A legújabb divat szerint a gazdag emberek saját szigetet vásárolnak valahol a környező tengereken vagy éppen óceánokon. Nos, ez nem egyszerű hóbort számukra: sokan azzal számolnak, hogy egy-két év után értékesítve sokkal többet ér majd a telkük, a befektetett pénz pedig akár meg is többszöröződhet.

Szigetek a világ tájain

Luxus és befektetés. Röviden ezzel jellemezhetnénk az egyre nagyobb teret hódító trendet a milliomosok -vagy inkább milliárdosok- körében. A legújabb divat szerint a gazdag emberek saját szigetet vásárolnak valahol a környező tengereken vagy éppen óceánokon. Nos, ez nem egyszerű hóbort számukra: sokan azzal számolnak, hogy egy-két év után értékesítve sokkal többet ér majd a telkük, a befektetett pénz pedig akár meg is többszöröződhet.

Sokunknak talán örökké csak álom marad az, ami egyre több milliárdosnak megadatik: az a tény, hogy saját szigettel rendelkezzünk. Képzeljük csak el, milyen érzés lehet az, amikor yachtunkkal a tenger vízét szeljük át, a saját kis privát szigetünkre tartva éppen. Egyedül ránk vár a homokos, érintetlen tengerpart, csillogó napfény és a szigeten kiépített kis házikó. (Már akiknek kis házikó áll képzeletében, természetesen. Megérkezve büszkeséggel tölti el tulajdonosát, milyen szép telekkel is rendelkezik.)

A világ minden részén találhatunk olyan helyeket, ahol üzletkötők segítségével némi pénz ellenében szép befektetést hozhatunk tető alá. Akik megengedhetik maguknak a luxust, azok akár már pár százezer dollár ellenértékében vehetnek tengerrel körülvett területet. Az ingatlanközvetítők állítása szerint a tengerek, illetve óceánok melletti területekhez sokkal drágábban juthatunk hozzá, mint az édesvízi társaikéhoz.


 


A luxus és büszkeség mellett azért is mondják jó befektetésnek a szigeteket, mert 20%-kal olcsóbban lehet megvenni, mint egy ugyanolyan attribútumokkal rendelkező tengerparti területet. Ellenben amikor értékesíteni szeretnénk, már nincs meg az a 20%-os különbség: sokszor ugyanolyan áron, vagy akár drágábban szabadulhatunk meg befektetésünktől.

Az évről évre emelkedő árak annak köszönhetőek, hogy felkapott trend lett a gazdagok körében a szigetek adás-vétele. Csak az utóbbi egy évben 20%-kal lettek magasabbak a telkek árai az előző évekhez képest. Mindez annak köszönhető, hogy a szigetek készlete adott, nem megújuló, így az egyre növekvő kereslet generálja a csillagászati árakat.

Mindegyik kontinensen elhelyezkedő területnek megvannak az előnyei és buktatói. A közkedvelt trópusi szigetek hátránya például az, hogy a sokszor tomboló hurrikánok és erős viharok gyakorta rongálják meg a szigeteken fekvő házakat, építményeket. Ha valakit nem érdekelnek ezek a szépséghibák, akkor élvezheti ki igazán a trópusok által nyújtott előnyöket, mint például fehér homok, sekély, kristálytiszta víz, pálmafák. A kevésbé frekventált területeken fekvő ingatlanok hátránya viszont az, hogy sokszor köves a part, valamint csak sziklákra lehet építkezni. De az a kérdés, hogy mennyire tántorítja ez el a befektetőket.

Azt kell, hogy mondjuk, semennyire. Ugyanolyan népszerű a páratlan szépségű Bahamákon szigetet venni, mint például Ausztráliában, az Egyesült Államok területén Florida partjainál, vagy éppenséggel a szomszédos horvát tenger legkülönbözőbb tájain beszerezni a legújabb nyaralónk telkét.

Vásárlás Horvátországban

Megkerestünk magyar ingatlanközvetítőket a horvátországi szigetek értékesítésével kapcsolatban, és azt tudtuk meg tőlük, hogy déli szomszédunk szigetei általában nem közművesíthetőek, nem építtethetünk rájuk ingatlanokat, tehát nem kaphatunk építési engedélyt rájuk. Így gyakorlatilag a Holdhoz lehet ezeket a telkeket felhasználásuk szempontjából hasonlítani: veszünk egy telket, tudjuk, hogy nem építhetünk rá, nem használhatjuk ki adottságait, de a miénk.

A szigetek frekventáltságától függ, hogy mennyit kóstál egy négyzetméter vagy hektár ára. Horvátországban a szigetek elhelyezkedésétől a növényzetig, a környezet szépségétől a tenger tisztaságáig minden jellemző dob, vagy éppen csökkent az aktuális áron. Egy átlagos kis szigetet 6-30 euróig vehetünk meg négyzetméterenként. Jelen esetben azzal kell kalkulálnunk, hogy egy átlagos sziget nagysága 50 000 m2, tehát az ezért elkért 750 000 eurót a jelenlegi 272 forintos árfolyamon átszámítva azt kapjuk, hogy a területet 204 millió forintból már meg is kaphatjuk. Az olcsóbb négyzetméterárhoz azonban többnyire nagyobb sziget tarozik, legtöbbször 400 000 m2 körüli. (ennek az ára már egyből kicsivel több, mintegy 870 millió forinttal lesz egyenlő.)


 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


Ezzel szemben a sztárok és milliárdosok körében az oly kedvelt Bahamákon a következő árajánlatok közül válogathatunk: 340 hold nagyságú földterület fejében 25 millió, 220 holdas beépített területért 27 millió, vagy például 12000 m2-es szigetért pontosan 25 millió amerikai dollárt kell kiadnunk a kezünk közül. (tehát körülbelül 5,7 milliárd forint) Láthatjuk, a legújabb divat nem túl olcsó mulatság.

 


Akik nem rendelkeznek ennyi felesleges készpénzzel vagy egynéhány-millió dolláros kerettel a bankszámlájukon, azoknak lehetőség nyílik arra, hogy szigetet béreljenek egy, vagy akár több napra. Ez a szolgáltatás legalább olyan keresett, mint a vásárlás, tehát megéri bérbe adni szigetünket, hiszen egy hét bérletért busás összeg üti a markunkat. Így 'csupán' csak pár ezer dollárt kell kifizetnünk naponta egy nyaralás fejében.

Mindenki döntse el, hogy mennyire keltette fel érdeklődését a sziget-vásárlás. A különböző ingatlanirodák honlapjain megtekinthetjük az árakat, és akár ki is választhatjuk a nekünk tökéletesen tetsző és megfelelő szigetecskét. Új divat, vagy csak milliárdosok hóbortja? Döntse el mindenki maga! Egyet viszont ne felejtsünk el: nem minden luxuscikk pénzkidobás...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem