-8 °C Budapest

Vegyél szigetet! - Megéri befektetni?

Pénzcentrum
2006. augusztus 1. 12:00

Luxus és befektetés. Röviden ezzel jellemezhetnénk az egyre nagyobb teret hódító trendet a milliomosok -vagy inkább milliárdosok- körében. A legújabb divat szerint a gazdag emberek saját szigetet vásárolnak valahol a környező tengereken vagy éppen óceánokon. Nos, ez nem egyszerű hóbort számukra: sokan azzal számolnak, hogy egy-két év után értékesítve sokkal többet ér majd a telkük, a befektetett pénz pedig akár meg is többszöröződhet.

Szigetek a világ tájain

Luxus és befektetés. Röviden ezzel jellemezhetnénk az egyre nagyobb teret hódító trendet a milliomosok -vagy inkább milliárdosok- körében. A legújabb divat szerint a gazdag emberek saját szigetet vásárolnak valahol a környező tengereken vagy éppen óceánokon. Nos, ez nem egyszerű hóbort számukra: sokan azzal számolnak, hogy egy-két év után értékesítve sokkal többet ér majd a telkük, a befektetett pénz pedig akár meg is többszöröződhet.

Sokunknak talán örökké csak álom marad az, ami egyre több milliárdosnak megadatik: az a tény, hogy saját szigettel rendelkezzünk. Képzeljük csak el, milyen érzés lehet az, amikor yachtunkkal a tenger vízét szeljük át, a saját kis privát szigetünkre tartva éppen. Egyedül ránk vár a homokos, érintetlen tengerpart, csillogó napfény és a szigeten kiépített kis házikó. (Már akiknek kis házikó áll képzeletében, természetesen. Megérkezve büszkeséggel tölti el tulajdonosát, milyen szép telekkel is rendelkezik.)

A világ minden részén találhatunk olyan helyeket, ahol üzletkötők segítségével némi pénz ellenében szép befektetést hozhatunk tető alá. Akik megengedhetik maguknak a luxust, azok akár már pár százezer dollár ellenértékében vehetnek tengerrel körülvett területet. Az ingatlanközvetítők állítása szerint a tengerek, illetve óceánok melletti területekhez sokkal drágábban juthatunk hozzá, mint az édesvízi társaikéhoz.


 


A luxus és büszkeség mellett azért is mondják jó befektetésnek a szigeteket, mert 20%-kal olcsóbban lehet megvenni, mint egy ugyanolyan attribútumokkal rendelkező tengerparti területet. Ellenben amikor értékesíteni szeretnénk, már nincs meg az a 20%-os különbség: sokszor ugyanolyan áron, vagy akár drágábban szabadulhatunk meg befektetésünktől.

Az évről évre emelkedő árak annak köszönhetőek, hogy felkapott trend lett a gazdagok körében a szigetek adás-vétele. Csak az utóbbi egy évben 20%-kal lettek magasabbak a telkek árai az előző évekhez képest. Mindez annak köszönhető, hogy a szigetek készlete adott, nem megújuló, így az egyre növekvő kereslet generálja a csillagászati árakat.

Mindegyik kontinensen elhelyezkedő területnek megvannak az előnyei és buktatói. A közkedvelt trópusi szigetek hátránya például az, hogy a sokszor tomboló hurrikánok és erős viharok gyakorta rongálják meg a szigeteken fekvő házakat, építményeket. Ha valakit nem érdekelnek ezek a szépséghibák, akkor élvezheti ki igazán a trópusok által nyújtott előnyöket, mint például fehér homok, sekély, kristálytiszta víz, pálmafák. A kevésbé frekventált területeken fekvő ingatlanok hátránya viszont az, hogy sokszor köves a part, valamint csak sziklákra lehet építkezni. De az a kérdés, hogy mennyire tántorítja ez el a befektetőket.

Azt kell, hogy mondjuk, semennyire. Ugyanolyan népszerű a páratlan szépségű Bahamákon szigetet venni, mint például Ausztráliában, az Egyesült Államok területén Florida partjainál, vagy éppenséggel a szomszédos horvát tenger legkülönbözőbb tájain beszerezni a legújabb nyaralónk telkét.

Vásárlás Horvátországban

Megkerestünk magyar ingatlanközvetítőket a horvátországi szigetek értékesítésével kapcsolatban, és azt tudtuk meg tőlük, hogy déli szomszédunk szigetei általában nem közművesíthetőek, nem építtethetünk rájuk ingatlanokat, tehát nem kaphatunk építési engedélyt rájuk. Így gyakorlatilag a Holdhoz lehet ezeket a telkeket felhasználásuk szempontjából hasonlítani: veszünk egy telket, tudjuk, hogy nem építhetünk rá, nem használhatjuk ki adottságait, de a miénk.

A szigetek frekventáltságától függ, hogy mennyit kóstál egy négyzetméter vagy hektár ára. Horvátországban a szigetek elhelyezkedésétől a növényzetig, a környezet szépségétől a tenger tisztaságáig minden jellemző dob, vagy éppen csökkent az aktuális áron. Egy átlagos kis szigetet 6-30 euróig vehetünk meg négyzetméterenként. Jelen esetben azzal kell kalkulálnunk, hogy egy átlagos sziget nagysága 50 000 m2, tehát az ezért elkért 750 000 eurót a jelenlegi 272 forintos árfolyamon átszámítva azt kapjuk, hogy a területet 204 millió forintból már meg is kaphatjuk. Az olcsóbb négyzetméterárhoz azonban többnyire nagyobb sziget tarozik, legtöbbször 400 000 m2 körüli. (ennek az ára már egyből kicsivel több, mintegy 870 millió forinttal lesz egyenlő.)


 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 


Ezzel szemben a sztárok és milliárdosok körében az oly kedvelt Bahamákon a következő árajánlatok közül válogathatunk: 340 hold nagyságú földterület fejében 25 millió, 220 holdas beépített területért 27 millió, vagy például 12000 m2-es szigetért pontosan 25 millió amerikai dollárt kell kiadnunk a kezünk közül. (tehát körülbelül 5,7 milliárd forint) Láthatjuk, a legújabb divat nem túl olcsó mulatság.

 


Akik nem rendelkeznek ennyi felesleges készpénzzel vagy egynéhány-millió dolláros kerettel a bankszámlájukon, azoknak lehetőség nyílik arra, hogy szigetet béreljenek egy, vagy akár több napra. Ez a szolgáltatás legalább olyan keresett, mint a vásárlás, tehát megéri bérbe adni szigetünket, hiszen egy hét bérletért busás összeg üti a markunkat. Így 'csupán' csak pár ezer dollárt kell kifizetnünk naponta egy nyaralás fejében.

Mindenki döntse el, hogy mennyire keltette fel érdeklődését a sziget-vásárlás. A különböző ingatlanirodák honlapjain megtekinthetjük az árakat, és akár ki is választhatjuk a nekünk tökéletesen tetsző és megfelelő szigetecskét. Új divat, vagy csak milliárdosok hóbortja? Döntse el mindenki maga! Egyet viszont ne felejtsünk el: nem minden luxuscikk pénzkidobás...

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?