2 °C Budapest

Látványos fővárosi visszaesés - gondban a lakásépítők?

Pénzcentrum
2007. március 2. 09:30

A tavalyi év utolsó negyedévében is lassult a lakásépítés, így az egész év során kevesebb mint 34 ezer lakás kapott használatba vételi engedélyt, s 45 ezerre adtak ki építési engedélyt - írja a Napi Gazdaság.

A használatba vételi engedélyek száma így 2005-höz képest 18, az építési engedélyek száma pedig 13 százalékkal maradt el. Országszerte jellemző a visszaesés, de a legnagyobb mértékű a fővárosban, a KSH adatai szerint a tavalyi év során vidéken 11 százalékos, Budapesten pedig 33 százalékos visszaesést regisztráltak a használatba vételi engedélyek tekintetében. Ami pozitívum, két és fél négyzetméterrel, 89 négyzetméterre emelkedett a lakások átlagos alapterülete, Budapesten 4,6 négyzetméteres volt a növekedés.

Már a harmadik negyedéves adatok ismeretében visszaesést várták a piaci szereplők, azonban Valkó Dávid, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője szerint még a legpesszimistább becsléseknél is rosszabbul zárult az év. Az elemző szerint a piac mélyponton van, tehát ennél nagyobb visszaesés nem várható. Más tendenciát vár Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (Malosz) elnöke. Véleménye szerint a fizetőképes kereslet csökkenése miatt folytatódik majd a negatív tendencia. Hajnal István, a Biggeorge's-NV első embere sem számít növekedésre, véleménye szerint a kereslet csökkenése már korábban nagyszámú vállalkozói építkezés leállításához vezetett.

Hajnal hozzátette, hogy nagy keresletre az számíthat, aki képes felvállalni egy lakásvásárlást, vagy befektetési célú ingatlanvásárlást. Így a minőség egyre fontosabb, ez viszont szelektálódáshoz vezetett a piacon. Valkó is hasonlóan vélekedik, szerinte emiatt a kisebb építőipari szereplők lehetnek bajban. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője szerint még lehetnek olyan jó területeken lévő beruházások, amelyeknél akár áremelés is elképzelhető.

Hajnal szerint a telek- és építőanyagárak, s az adóterhek emelkedése miatt drágulhatnak idén a lakások. Valkó úgy gondolja, hogy az eladatlan, de már átadott lakások száma csökkent az építések számának visszaesése miatt. Az OC becslése szerint Budapesten ma 1430 ilyen ingatlan lehet, azonban egy évvel ezelőtt több mint kétezer volt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm