Látványos fővárosi visszaesés - gondban a lakásépítők?

Pénzcentrum
2007. március 2. 09:30

A tavalyi év utolsó negyedévében is lassult a lakásépítés, így az egész év során kevesebb mint 34 ezer lakás kapott használatba vételi engedélyt, s 45 ezerre adtak ki építési engedélyt - írja a Napi Gazdaság.

A használatba vételi engedélyek száma így 2005-höz képest 18, az építési engedélyek száma pedig 13 százalékkal maradt el. Országszerte jellemző a visszaesés, de a legnagyobb mértékű a fővárosban, a KSH adatai szerint a tavalyi év során vidéken 11 százalékos, Budapesten pedig 33 százalékos visszaesést regisztráltak a használatba vételi engedélyek tekintetében. Ami pozitívum, két és fél négyzetméterrel, 89 négyzetméterre emelkedett a lakások átlagos alapterülete, Budapesten 4,6 négyzetméteres volt a növekedés.

Már a harmadik negyedéves adatok ismeretében visszaesést várták a piaci szereplők, azonban Valkó Dávid, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője szerint még a legpesszimistább becsléseknél is rosszabbul zárult az év. Az elemző szerint a piac mélyponton van, tehát ennél nagyobb visszaesés nem várható. Más tendenciát vár Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (Malosz) elnöke. Véleménye szerint a fizetőképes kereslet csökkenése miatt folytatódik majd a negatív tendencia. Hajnal István, a Biggeorge's-NV első embere sem számít növekedésre, véleménye szerint a kereslet csökkenése már korábban nagyszámú vállalkozói építkezés leállításához vezetett.

Hajnal hozzátette, hogy nagy keresletre az számíthat, aki képes felvállalni egy lakásvásárlást, vagy befektetési célú ingatlanvásárlást. Így a minőség egyre fontosabb, ez viszont szelektálódáshoz vezetett a piacon. Valkó is hasonlóan vélekedik, szerinte emiatt a kisebb építőipari szereplők lehetnek bajban. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője szerint még lehetnek olyan jó területeken lévő beruházások, amelyeknél akár áremelés is elképzelhető.

Hajnal szerint a telek- és építőanyagárak, s az adóterhek emelkedése miatt drágulhatnak idén a lakások. Valkó úgy gondolja, hogy az eladatlan, de már átadott lakások száma csökkent az építések számának visszaesése miatt. Az OC becslése szerint Budapesten ma 1430 ilyen ingatlan lehet, azonban egy évvel ezelőtt több mint kétezer volt.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?