Látványos fővárosi visszaesés - gondban a lakásépítők?

Pénzcentrum
2007. március 2. 09:30

A tavalyi év utolsó negyedévében is lassult a lakásépítés, így az egész év során kevesebb mint 34 ezer lakás kapott használatba vételi engedélyt, s 45 ezerre adtak ki építési engedélyt - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A használatba vételi engedélyek száma így 2005-höz képest 18, az építési engedélyek száma pedig 13 százalékkal maradt el. Országszerte jellemző a visszaesés, de a legnagyobb mértékű a fővárosban, a KSH adatai szerint a tavalyi év során vidéken 11 százalékos, Budapesten pedig 33 százalékos visszaesést regisztráltak a használatba vételi engedélyek tekintetében. Ami pozitívum, két és fél négyzetméterrel, 89 négyzetméterre emelkedett a lakások átlagos alapterülete, Budapesten 4,6 négyzetméteres volt a növekedés.

Már a harmadik negyedéves adatok ismeretében visszaesést várták a piaci szereplők, azonban Valkó Dávid, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője szerint még a legpesszimistább becsléseknél is rosszabbul zárult az év. Az elemző szerint a piac mélyponton van, tehát ennél nagyobb visszaesés nem várható. Más tendenciát vár Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének (Malosz) elnöke. Véleménye szerint a fizetőképes kereslet csökkenése miatt folytatódik majd a negatív tendencia. Hajnal István, a Biggeorge's-NV első embere sem számít növekedésre, véleménye szerint a kereslet csökkenése már korábban nagyszámú vállalkozói építkezés leállításához vezetett.

Hajnal hozzátette, hogy nagy keresletre az számíthat, aki képes felvállalni egy lakásvásárlást, vagy befektetési célú ingatlanvásárlást. Így a minőség egyre fontosabb, ez viszont szelektálódáshoz vezetett a piacon. Valkó is hasonlóan vélekedik, szerinte emiatt a kisebb építőipari szereplők lehetnek bajban. Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője szerint még lehetnek olyan jó területeken lévő beruházások, amelyeknél akár áremelés is elképzelhető.

Hajnal szerint a telek- és építőanyagárak, s az adóterhek emelkedése miatt drágulhatnak idén a lakások. Valkó úgy gondolja, hogy az eladatlan, de már átadott lakások száma csökkent az építések számának visszaesése miatt. Az OC becslése szerint Budapesten ma 1430 ilyen ingatlan lehet, azonban egy évvel ezelőtt több mint kétezer volt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06