18 °C Budapest

Most kell lakást venni? Mélyponton az árak, fordulat jön!

Pénzcentrum
2007. február 19. 05:30

A National Association of Realtors adatai szerint az Egyesült Államok nagyvárosainak felében csökkenést mutattak az ingatlanárak 2006 negyedik negyedévében, mely egyértelműen arra utal, hogy az eladók kénytelenek voltak elfogadni, hogy a korábbi árszinteken nem tudnak túladni lakásaikon.

A családi házak szegmensében a tranzakciós árak mediánja a negyedik negyedévben az előző év azonos időszakához képest 2.7%-kal volt alacsonyabb. Szakértők szerint a legfrissebb adatok fényében kijelenthető, hogy 5 rekord év után 2006 fordulópontot jelentett az amerikai ingatlanpiacon, erre utalnak az értékesítések visszaesését mutató számok is.

A 2006-os évet mindazonáltal a szakemberek egy része az ingatlanpiaci ciklus mélypontjának tartja és 2008 közepére a forgalom felpörgésére számítanak.

Az Egyesült Államok egészére vonatkozó átlagos értékek persze elfedik a területi szélsőségeket, melyek közül érdemes lehet kiemelni, hogy egyes floridai régiókban egy év alatt 18%-kal estek az árak, míg például a New Jersey-ben található Atlantic Cityben 26%-kal ugrott a családi házak mediánja egyetlen év alatt. (Utóbbi régióban elsősorban a kaszinóépítések és a spekulatív vásárlások hajtották az árakat.)

Az ingatlanpiac újbóli megélénkülésére számítanak az építőipari szereplők is: a National Association of Home Builders legfrissebb adatai szerint az építőipar reprezentánsainak bizalmi indexe a januári 35-ös értékről februárra 40-re szökött fel, mely fordulatot vetíthet előre 2007-re.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?