6 °C Budapest

Nem mindegy hol áll a házad - többet fizethetsz, mint a többiek

Pénzcentrum
2007. február 12. 10:00

A Siófok üdülőövezetében élők aláírásgyűjtéssel tiltakoznak az építményadó-emelése ellen, illetve amiatt, hogy a Balatonhoz közelebb fekvő ingatlanok után tizenháromszor több építményadót kell fizetni, mint a vasúttól délre épültek után - írja a Magyar Nemzet.

A vasút és a Balaton közötti ingatlanok esetében, egy kilencven négyzetméteres családi ház, vagy nyaraló után évi 80 000 forintot kell fizetni, míg a távolabb álló ingatlan után hatezret. A magasabb adó sújtotta területen minden ingatlan adóköteles, a vasúttól délre azonban a 80 négyzetméteresnél kisebb lakóingatlanok adómentességet élveznek.

Balázs Árpád polgármester szerint az adóemelésre azért van szükség, mert az önkormányzatnak bevételre van szüksége, s szerinte a rendelet megírásakor az ingatlanok átlagértékéhez igazodtak. A polgármester azt is hozzátette, hogy aki anyagi és egyéb életviteli körülményeire hivatkozva kérvényezi, az részleges, vagy teljes építményadó-mentességet kaphat.

A jelenség azonban nem egyedülálló a Balaton közelében, Balatonfüreden átlagosan 5 százalékkal emelkedik az ingatlanadó. Bóka István polgármester tájékoztatása szerint náluk a tóparttól való távolság függvényében három adózási sávot alakítottak ki. Hasonlóan járt el Balatonföldvár önkormányzata is. Zamárdi, Balatonlelle és Balatonboglár viszont nem tesz különbséget távolság tekintetében az adókivetésben.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?