Nem mindegy hol áll a házad - többet fizethetsz, mint a többiek

Pénzcentrum
2007. február 12. 10:00

A Siófok üdülőövezetében élők aláírásgyűjtéssel tiltakoznak az építményadó-emelése ellen, illetve amiatt, hogy a Balatonhoz közelebb fekvő ingatlanok után tizenháromszor több építményadót kell fizetni, mint a vasúttól délre épültek után - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vasút és a Balaton közötti ingatlanok esetében, egy kilencven négyzetméteres családi ház, vagy nyaraló után évi 80 000 forintot kell fizetni, míg a távolabb álló ingatlan után hatezret. A magasabb adó sújtotta területen minden ingatlan adóköteles, a vasúttól délre azonban a 80 négyzetméteresnél kisebb lakóingatlanok adómentességet élveznek.

Balázs Árpád polgármester szerint az adóemelésre azért van szükség, mert az önkormányzatnak bevételre van szüksége, s szerinte a rendelet megírásakor az ingatlanok átlagértékéhez igazodtak. A polgármester azt is hozzátette, hogy aki anyagi és egyéb életviteli körülményeire hivatkozva kérvényezi, az részleges, vagy teljes építményadó-mentességet kaphat.

A jelenség azonban nem egyedülálló a Balaton közelében, Balatonfüreden átlagosan 5 százalékkal emelkedik az ingatlanadó. Bóka István polgármester tájékoztatása szerint náluk a tóparttól való távolság függvényében három adózási sávot alakítottak ki. Hasonlóan járt el Balatonföldvár önkormányzata is. Zamárdi, Balatonlelle és Balatonboglár viszont nem tesz különbséget távolság tekintetében az adókivetésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?