8 °C Budapest

Mit hoz az ingatlanadó a lakáshitelek piacán?

Pénzcentrum
2007. január 31. 09:15

A verseny további erősödésére számítanak a hazai bankok a lakáshitelek árában, valamint konstrukciójában az ingatlanadó 2008-as bevezetése kapcsán - derül ki a Világgazdaság összeállításából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az MKB véleménye szerint az új adónem nem változtatja majd meg a magyar mentalitást, mely a tulajdonszerzést helyezi a központba, így nem valószínű, hogy előtérbe kerülne a bérlés. Ennél sokkal nagyobb az esélye annak, hogy megindul a trükközés, így például a céges ingatlanok szélesebb kihasználása. A főbb innovációs irányokat a magasabb önerő és a gyorsabb hitelhez jutás jelentheti a megszokott árverseny mellett.
Az Erste Bank az ingatlanadó kapcsán a lakásvásárlások dinamikájának csökkenésével számol. Az új adó hatása elsősorban azt a réteget érinti majd, akik albérletből szeretnének kiköltözni és nagyságrendileg a bérleti díjjal megegyező mértékű törlesztést tudnának vállalni, a vagyonadó azonban túlzott terhet jelentene számukra. Az ingatlanlízing felfutását eredményezheti, ha a céges tulajdonú lakásokra nem, vagy csak kisebb mértékben vonatkozna az új adó, mint a magántulajdonúakra.

A K&H szerint az ingatlanpiacon a kisebb lakások felé tolhatja el a keresletet az ingatlanadó.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?