3 °C Budapest

Csúszhat az ingatlanadó

Pénzcentrum
2007. február 2. 10:30

Egy évvel később, 2009-től kerülhet bevezetésre az ingatlanadó, amely azért is aggályos, mert a konvergencia-program szerint 2008-ban kellene működésbe lépnie - írja a Világgazdaság.

Politikai egyeztetés az ingatlanadó ügyében azonban még nem zajlik, mivel minden erejükkel a vizitdíjrendeleten dolgoznak. A parlament csak az őszi ülésszakon dönthet az adónem esetleges 2008-as bevezetéséről, amely azt jelenti, hogy a végleges kidolgozás akár nyárra is csúszhat.

A részletek kidolgozása tehát egyelőre még várat magára, csupán az a "rendező elv" létezik, amely szerint a lehető legszélesebb körre legyen kivethető. A bevételt egyelőre csak becsülni tudják, évente 100-200 milliárd forint közé teszik. Mindenkire kivetik majd az adót, azonban nem kell majd mindenkinek fizetni. A lapnak nyilatkozó szocialista politikusok szerint szociális vagy területi mentességet kellene beépíteni a rendszerbe, vagy egyéb alternatívákat (így például adóból való leírhatóságot).

Az adókulcs kérdése sincs lezárva egyelőre, 0,1-0,5 százalék között futnak egyelőre, s nincs lezárva az adómentességet élvezők köre sem. Nem világos, hogy ezek a számok csak a lakóingatlanokra vonatkoznak-e, vagy a vállalkozási célú ingatlanok után is kellene-e fizetni. Szintén nem lehet tudni, hogy a bevétel az önkormányzatokat, vagy a központi bevételt illeti-e.

Ötletként felmerült, hogy a luxusadóhoz hasonlóan értékövezetbe sorolják az ingatlanokat, s önbevallás alapján állapítsák meg az ingatlanok értékét. Szintén felmerült az a variáció is, hogy ingatlanadó helyett legyen telekadó, amelyen a tulajdonosok osztozkodnak.

Korábbi elképzelés szerint március elsejéig kellett volna a tervezetet a parlament asztalára tenni, azonban a kormánypárti frakció szerint ennek azonban már nem sok esélye van. A szocialisták egy része egyébként olyan adót vetne ki, amely induláskor nem okozna nagy érvágást. A liberálisok szerint azonban egy nem végleges rendszer kidolgozása kiszámíthatatlan helyzetet teremtene, ráadásul a 2010-es választási évben nem valószínű, hogy valamelyik párt is adót emelne.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38