Csúszhat az ingatlanadó

Pénzcentrum
2007. február 2. 10:30

Egy évvel később, 2009-től kerülhet bevezetésre az ingatlanadó, amely azért is aggályos, mert a konvergencia-program szerint 2008-ban kellene működésbe lépnie - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Politikai egyeztetés az ingatlanadó ügyében azonban még nem zajlik, mivel minden erejükkel a vizitdíjrendeleten dolgoznak. A parlament csak az őszi ülésszakon dönthet az adónem esetleges 2008-as bevezetéséről, amely azt jelenti, hogy a végleges kidolgozás akár nyárra is csúszhat.

A részletek kidolgozása tehát egyelőre még várat magára, csupán az a "rendező elv" létezik, amely szerint a lehető legszélesebb körre legyen kivethető. A bevételt egyelőre csak becsülni tudják, évente 100-200 milliárd forint közé teszik. Mindenkire kivetik majd az adót, azonban nem kell majd mindenkinek fizetni. A lapnak nyilatkozó szocialista politikusok szerint szociális vagy területi mentességet kellene beépíteni a rendszerbe, vagy egyéb alternatívákat (így például adóból való leírhatóságot).

Az adókulcs kérdése sincs lezárva egyelőre, 0,1-0,5 százalék között futnak egyelőre, s nincs lezárva az adómentességet élvezők köre sem. Nem világos, hogy ezek a számok csak a lakóingatlanokra vonatkoznak-e, vagy a vállalkozási célú ingatlanok után is kellene-e fizetni. Szintén nem lehet tudni, hogy a bevétel az önkormányzatokat, vagy a központi bevételt illeti-e.

Ötletként felmerült, hogy a luxusadóhoz hasonlóan értékövezetbe sorolják az ingatlanokat, s önbevallás alapján állapítsák meg az ingatlanok értékét. Szintén felmerült az a variáció is, hogy ingatlanadó helyett legyen telekadó, amelyen a tulajdonosok osztozkodnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábbi elképzelés szerint március elsejéig kellett volna a tervezetet a parlament asztalára tenni, azonban a kormánypárti frakció szerint ennek azonban már nem sok esélye van. A szocialisták egy része egyébként olyan adót vetne ki, amely induláskor nem okozna nagy érvágást. A liberálisok szerint azonban egy nem végleges rendszer kidolgozása kiszámíthatatlan helyzetet teremtene, ráadásul a 2010-es választási évben nem valószínű, hogy valamelyik párt is adót emelne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?