1 °C Budapest

Mi legyen az adómentességgel? - még nincs végleges határ

Pénzcentrum
2007. január 31. 11:00

Az ingatlanadó bevezetésével fölöslegessé válna a tavaly bevezetett luxusadó, így szinte biztosra vehető annak megszüntetése. Nehezen megy a szakmai és a politikai érvek összecsiszolása az ingatlanadó bevezetése kapcsán - írja a Napi Gazdaság.

Ami biztos, hogy jövő évtől belép az adórendszerbe az ingatlanadó, az erről szóló törvény megalkotása már szerepel a kormány idei első féléves jogalkotási programjában. A lap értesülései szerint azonban kész tervezetről még nincs szó. Már csak azért sem, mert még az sem eldöntött, hogy lesz-e adómentes értékhatár, ha igen, milyen érték alatti ingatlanok kerüljenek a körbe.

A lap értesülései szerint az ősszel tervezett 20-30 milliós értékhatárhoz képest alacsonyabb szinten állapítanák meg az adómentességet, tehát valószínűleg közeledett egymáshoz a szakma és a politika álláspontja.

Az ingatlanadó bevezetésével azonban szükségtelenné válik a tavaly bevezetett luxusadó. Ebből az adóból 1 milliárd forintnak kellett volna bevételként befolynia az önkormányzatokhoz, azonban a tervezettnél kevesebbet hozott az új adó. Az ingatlanadó bevezetése nem elsősorban a bevételek növelését szolgálná, hanem az adórendszeren belül egy új struktúra létrehozását.

A későbbiekben azonban már várható a bevételnövelő hatás kibontakozása, sőt mi több az ingatlanadózás előnyei közé sorolható, hogy nem konjunktúrafüggő, s ezért jobban tervezhető. Az adócsalás lehetősége is jóval korlátozottabb, mint más adók esetén.

Egy, a lapnak nyilatkozó politikus szerint nem csupán az iparűzési adó sorsát pecsételné meg az új adó, hanem a többi helyi adóra is hatással volna.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?