Mi legyen az adómentességgel? - még nincs végleges határ

Pénzcentrum
2007. január 31. 11:00

Az ingatlanadó bevezetésével fölöslegessé válna a tavaly bevezetett luxusadó, így szinte biztosra vehető annak megszüntetése. Nehezen megy a szakmai és a politikai érvek összecsiszolása az ingatlanadó bevezetése kapcsán - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ami biztos, hogy jövő évtől belép az adórendszerbe az ingatlanadó, az erről szóló törvény megalkotása már szerepel a kormány idei első féléves jogalkotási programjában. A lap értesülései szerint azonban kész tervezetről még nincs szó. Már csak azért sem, mert még az sem eldöntött, hogy lesz-e adómentes értékhatár, ha igen, milyen érték alatti ingatlanok kerüljenek a körbe.

A lap értesülései szerint az ősszel tervezett 20-30 milliós értékhatárhoz képest alacsonyabb szinten állapítanák meg az adómentességet, tehát valószínűleg közeledett egymáshoz a szakma és a politika álláspontja.

Az ingatlanadó bevezetésével azonban szükségtelenné válik a tavaly bevezetett luxusadó. Ebből az adóból 1 milliárd forintnak kellett volna bevételként befolynia az önkormányzatokhoz, azonban a tervezettnél kevesebbet hozott az új adó. Az ingatlanadó bevezetése nem elsősorban a bevételek növelését szolgálná, hanem az adórendszeren belül egy új struktúra létrehozását.

A későbbiekben azonban már várható a bevételnövelő hatás kibontakozása, sőt mi több az ingatlanadózás előnyei közé sorolható, hogy nem konjunktúrafüggő, s ezért jobban tervezhető. Az adócsalás lehetősége is jóval korlátozottabb, mint más adók esetén.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy, a lapnak nyilatkozó politikus szerint nem csupán az iparűzési adó sorsát pecsételné meg az új adó, hanem a többi helyi adóra is hatással volna.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06