Milliókat spórolhatsz egy órával - megéri a lakásodra szánni!

Pénzcentrum
2006. november 7. 16:00

Ha havonta egy délutánt azzal töltesz, hogy jobbra-balra tologatod a bútoraid és úgy érzed nem származik belőle más előnyöd, minthogy kitakarítottál alatta, de még sincs semmi a helyén, itt az ideje, hogy felkeress egy lakberendezőt, és helyére tedd a dolgokat, amikre valóban szükséged van! Lássuk, hogy és mennyiért kérhetsz segítséget szorult helyzetedben?

Téveszmék és cáfolatok

Az az általánosan elterjedt elképzelés, miszerint a lakberendezők munkája kimerül abban, hogy színeket és anyagokat válogatnak, bútorokat húzogatnak és függönyöket akasztanak fel, egyáltalán nem festi le hűen azt, amit ezek a szakemberek csinálnak. Nem segítenek a reális kép kialakításában a kereskedelmi csatornákon látható lakberendező műsorok sem, így nem meglepő, hogy nagyon kevesen vannak tisztában vele, hogy mennyi időt, energiát, felesleges vesződséget és pénzt takaríthatnak meg azzal, hogy igénybe veszik a lakberendezők szolgáltatásait, és nem vaktában építkeznek és vásárolnak.

Addigra már késő...

A kissé elcsépelt jobb későn, mint soha szólásunk ebben az esetben is igaz, bár a legjobb mégiscsak az lenne, ha a folyamatok legelejétől bevonnánk a szakembereket a tervezésbe, így például kivitelezés megkezdése előtt átnézetnénk velük a már elkészült terveket, vagy lakás vásárlás (társasházi lakás) esetén megmutatnánk nekik a nekünk tetsző lakásokat. A lakberendező ilyenkor a család élettani igénye szerint segít a választásban oly módon, hogy nem csak a berendezhetőséget, hanem az építészeti adottságokat, térszervezési lehetőségeket is vizsgálja a sok más egyedi szempont mellett.

 

Hogy miért fontos mindez? Leginkább azért, mert az építészet és a belsőépítészet sajnos nem minden esetben van olyan összhangban egymással, amely egy harmonikus "alkotás" megteremtéséhez szükséges - mondta el lapunknak Szűcs Klára, az Abacus Partner Stúdió tulajdonosa. Ezeknek a hibáknak a kiküszöböléséhez van szükségünk szakember segítségére, aki az építésszel összehangoltan, de mégis más szemmel a funkcionálisan jól működő otthon  kihasználhatósági szempontjait nézi, miközben a mi igényeinknek megfelelő tereket hoz létre.

Sok esetben előfordul, hogy a jobb berendezhetőség kisebb területeket igényel, amit az építészek a családi házak esetében azonban nem mindig  vesznek figyelembe, pedig a szűkítéssel akár milliókat is spórolhatunk. Megfontolandó szempont, hogy ennek az összegnek csupán töredéke az a néhány ezer forint, amit a tanácsadásért cserébe kell kifizetnünk a lakberendezőnknek.

Lakberendezés alap, közép és felsőfokon

A fentiekben megemlített tanácsadás a legegyszerűbb és egyben a legkevésbé ismert feladat, amelyet egy lakberendező elé állíthatunk, annak ellenére, hogy alapvető és lényegi kérdéseket meghatározó döntéseket hozunk ekkor. Azonban ez általában csak az első lépése egy komplex tervezési feladatnak, amely az építészeti átalakítási, térszervezési tervtől a gépészeti-, a világítási- és burkolási- tervezéstől akár az utolsó komód átadásáig, a dekorációs elemek elhelyezéséig is terjedhet .

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azonban nem csupán a tervezésben lehetnek segítségünkre, a kivitelezés lebonyolítását is megszervezik helyettünk. Általában három árajánlatot kérnek, és ezek közül választhatunk a végén, ha nem akarunk személyesen ezzel a kérdéssel foglalkozni. A kivitelezés folyamán is ellátják az ellenőrzési feladatokat, minden egyes szakemberváltásnál személyesen tájékoztatják a "mestereket" a teendőkről.

Mindenkinek szól

A Lakberendezők Országos Szövetségének tervező tagjait kérdeztük arról, hogy tapasztalataik szerint leggyakrabban honnan származnak és milyen életkorúak ügyfeleik. Az elmondottakból megtudhattuk a lakberendezésre leginkább a fiatal első lakástulajdonosok, illetve a középkorú "felújítók" a nyitottak, bár a nyugdíj előtti álló korosztály is igénybe vesz ilyen szolgáltatást, amikor is véglegesítik otthonuk berendezését.

Emellett ez nem csupán a "budapestiek divatja" egyre inkább terjed az egész országban, hiszen az életszínvonal növekedésével olyan területek is hangsúlyt kapnak, amelyekkel eddig anyagi okok miatt nem tudtunk foglalkozni. Így már a kisebb lehetőségekkel rendelkezők is megengedhetik maguknak, hogy az alapszolgáltatásokat igénybe vegyék, így például az alaprajzi elrendezés tervezését, amelynek négyzetméterára 500 és 1000 forint között mozog négyzetméterenként.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 2. péntek
Kármen, Anita
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?