Milliókat spórolhatsz egy órával - megéri a lakásodra szánni!

Pénzcentrum
2006. november 7. 16:00

Ha havonta egy délutánt azzal töltesz, hogy jobbra-balra tologatod a bútoraid és úgy érzed nem származik belőle más előnyöd, minthogy kitakarítottál alatta, de még sincs semmi a helyén, itt az ideje, hogy felkeress egy lakberendezőt, és helyére tedd a dolgokat, amikre valóban szükséged van! Lássuk, hogy és mennyiért kérhetsz segítséget szorult helyzetedben?

Téveszmék és cáfolatok

Az az általánosan elterjedt elképzelés, miszerint a lakberendezők munkája kimerül abban, hogy színeket és anyagokat válogatnak, bútorokat húzogatnak és függönyöket akasztanak fel, egyáltalán nem festi le hűen azt, amit ezek a szakemberek csinálnak. Nem segítenek a reális kép kialakításában a kereskedelmi csatornákon látható lakberendező műsorok sem, így nem meglepő, hogy nagyon kevesen vannak tisztában vele, hogy mennyi időt, energiát, felesleges vesződséget és pénzt takaríthatnak meg azzal, hogy igénybe veszik a lakberendezők szolgáltatásait, és nem vaktában építkeznek és vásárolnak.

Addigra már késő...

A kissé elcsépelt jobb későn, mint soha szólásunk ebben az esetben is igaz, bár a legjobb mégiscsak az lenne, ha a folyamatok legelejétől bevonnánk a szakembereket a tervezésbe, így például kivitelezés megkezdése előtt átnézetnénk velük a már elkészült terveket, vagy lakás vásárlás (társasházi lakás) esetén megmutatnánk nekik a nekünk tetsző lakásokat. A lakberendező ilyenkor a család élettani igénye szerint segít a választásban oly módon, hogy nem csak a berendezhetőséget, hanem az építészeti adottságokat, térszervezési lehetőségeket is vizsgálja a sok más egyedi szempont mellett.

 

Hogy miért fontos mindez? Leginkább azért, mert az építészet és a belsőépítészet sajnos nem minden esetben van olyan összhangban egymással, amely egy harmonikus "alkotás" megteremtéséhez szükséges - mondta el lapunknak Szűcs Klára, az Abacus Partner Stúdió tulajdonosa. Ezeknek a hibáknak a kiküszöböléséhez van szükségünk szakember segítségére, aki az építésszel összehangoltan, de mégis más szemmel a funkcionálisan jól működő otthon  kihasználhatósági szempontjait nézi, miközben a mi igényeinknek megfelelő tereket hoz létre.

Sok esetben előfordul, hogy a jobb berendezhetőség kisebb területeket igényel, amit az építészek a családi házak esetében azonban nem mindig  vesznek figyelembe, pedig a szűkítéssel akár milliókat is spórolhatunk. Megfontolandó szempont, hogy ennek az összegnek csupán töredéke az a néhány ezer forint, amit a tanácsadásért cserébe kell kifizetnünk a lakberendezőnknek.

Lakberendezés alap, közép és felsőfokon

A fentiekben megemlített tanácsadás a legegyszerűbb és egyben a legkevésbé ismert feladat, amelyet egy lakberendező elé állíthatunk, annak ellenére, hogy alapvető és lényegi kérdéseket meghatározó döntéseket hozunk ekkor. Azonban ez általában csak az első lépése egy komplex tervezési feladatnak, amely az építészeti átalakítási, térszervezési tervtől a gépészeti-, a világítási- és burkolási- tervezéstől akár az utolsó komód átadásáig, a dekorációs elemek elhelyezéséig is terjedhet .

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azonban nem csupán a tervezésben lehetnek segítségünkre, a kivitelezés lebonyolítását is megszervezik helyettünk. Általában három árajánlatot kérnek, és ezek közül választhatunk a végén, ha nem akarunk személyesen ezzel a kérdéssel foglalkozni. A kivitelezés folyamán is ellátják az ellenőrzési feladatokat, minden egyes szakemberváltásnál személyesen tájékoztatják a "mestereket" a teendőkről.

Mindenkinek szól

A Lakberendezők Országos Szövetségének tervező tagjait kérdeztük arról, hogy tapasztalataik szerint leggyakrabban honnan származnak és milyen életkorúak ügyfeleik. Az elmondottakból megtudhattuk a lakberendezésre leginkább a fiatal első lakástulajdonosok, illetve a középkorú "felújítók" a nyitottak, bár a nyugdíj előtti álló korosztály is igénybe vesz ilyen szolgáltatást, amikor is véglegesítik otthonuk berendezését.

Emellett ez nem csupán a "budapestiek divatja" egyre inkább terjed az egész országban, hiszen az életszínvonal növekedésével olyan területek is hangsúlyt kapnak, amelyekkel eddig anyagi okok miatt nem tudtunk foglalkozni. Így már a kisebb lehetőségekkel rendelkezők is megengedhetik maguknak, hogy az alapszolgáltatásokat igénybe vegyék, így például az alaprajzi elrendezés tervezését, amelynek négyzetméterára 500 és 1000 forint között mozog négyzetméterenként.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem