12 °C Budapest

Loftlakás - egy hely, ami igazán a tiéd...

Pénzcentrum
2006. október 30. 12:00

Napjaink tömeggyártásának világában egyre inkább nő az igény azokban, akiknek módjukban áll megtenni, hogy valami különlegeseget, egyedit hozzanak létre. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a kakukktojásként indul loft lakásberuházásokból egyszer csak hattyú bújt elő, és a stagnáló ingatlanpiac ellenére az ilyen típusú ingatlanok értékesítése szépen halad.

A loft lakások története egészen a 70-es évekbeli Amerikába nyúlik vissza, ahol is a régi gyárépületek elfoglalását a szükség szülte, nem a trend, a divat. Bár kétségkívül van hasonlóság az akkori és a mai loftok között, mindkettőben lakni egy életérzés, amelyet oly gyakran örökítenek meg amerikai filmesek, s habár manapság a kényelem nem a vasrácsos liftek színvonalát mutatja, még mindig a független, vagány egyéniségeknek címzik ezeket a lakásokat.

A 20. század második felében Nyugat-Európában is megkezdődött a régi gyárépületek újrahasznosítása, amelynek egyik, de sok esetben egyetlen megoldása a lakásokká való átalakítás. Elhagyott, de muzeális értékű gyárépületekből hazánkban is található bőven, így más okokat kell keresnünk, a lakáscélra való felhasználás elmaradására. Ezt az okot a szakemberek legfőképp a magyar lakosság túlzottan is tradicionális lakáselképzeléseiben vélik felfedezni. Így hát ki is maradtunk, a loft a legolcsóbb megoldás időszakából, és hazánkban kényszer divatként valósultak meg az első ilyen jellegű beruházások.

A Sun Palace lakópark esetében sem a loftok építése volt az elsődleges szempont. Rendelkezésre állt egy Duna-parti jó fekvésű telek, rajta a Goldberger textilgyár ipari emlékműként védett csarnokával, így születhetett meg a gondolat a beruházó, Engel-csoport vezetőiben, a telken felépíthető lakópark mellett újrahasznosíthatnák a régi csarnokot is. Így készült el Magyarországon az első fél tucat loft lakás, amelyek elsősorban marketingcélokat hivatott szolgálni, de végső soron sokkal jobb üzletnek bizonyultak, mint azt a tervezők eredetileg gondolták.

Ezt bizonyítja az is, hogy a versenytársak is hasonló beruházásokba kezdtek, sőt épül olyan loft-park is, amelynek már nem csupán kiegészítői, főszereplőivé váltak ezek a nagyon tágas, egyedi lakások. Pontosan ez az egyediség az oka, mondta el lapunknak Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője, hogy a lassuló lakáspiacon is megvan a kereslet ezekre a lakásokra, és értékesítésük is szépen halad a viszonylag magas négyzetméterárak ellenére is.

A loft lakások esetében ugyanis általában 450 és 630 ezer forint között mozognak a négyzetméterárak. Előbbiért általában szerkezetkész állapotú lakást vásárolhatnak az érdeklődők, míg utóbbiért a Mill Lofts esetében berendezett konyhával és egyedi tervezésű fürdőszobával rendelkező ingatlan kerülhet a birtokunkba. A lakás elhelyezkedése is fontos szerepet játszik az ármeghatározásban, kedvezőtlenebb fekvésű lakásokat akár a Mill Loftsban is megkaphatunk 480 ezer forint per négyzetméterért.

Az árakból egyértelműen látszik, ezek a lakások nem a " mindenki számára szóló" kategóriába sorolandók. Az építtetők célcsoportjába általában a felsőközép-osztálybeli, egyedülállók vagy gyermektelen házaspárok tartoznak, akik hajlandóak és tudnak áldozni arra, hogy otthonuk egyéniségüket tükrözze, sok esetben pedig a loftba való költözéssel egy életfelfogás valósul meg.

Manapság azonban mindezt már úgy tehetik meg, hogy nem kell lemondaniuk a kényelemről, ugyanis a modern "gyárlakások" minden jóval fel vannak szerelve, a Jazz Loft lakópark esetében például az Első Pesti Hengermalomban kialakított 36 lakás mindegyikében központilag lehet majd szabályozni a fűtést és a világítást, és a lakók egy érintőképernyőn érintkezhetnek majd a kiszolgáló egységekkel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Jazz Loft-ban szerkezetkészen vásárolhatjuk meg a lakásokat, amelyeknek belsőjét saját magunk is megtervezhetjük vagy igénybe vehetjük belső építész segítségét is, ez a szolgáltatás általában ingyenes. Ha egyik megoldás sem nyeri el tetszésünket, és nem szeretnék időt "pazarolni" a tervezésre, választhatunk a már előre elkészített tervekből, amelyeket magának, az épületnek a kivitelezőjével, de akár az általunk kiválasztott szakember gárdával is csináltathatunk. Mindebből jól látszik az építtetők szándéka, miszerint a lehető legnagyobb szabadságot szeretnék biztosítani vevőik számára.

A lakópark érdekessége még, hogy ebben az esetben a loft-építés két alapformája egyszerre valósul meg: egyrészt egy gyárépületet újítanak fel, másrészt nagy alapterülettel (60-220 négyzetméter) és belmagassággal (5,30 méter) dolgoznak, utóbbit úgy érik el, hogy két szintet összenyitnak. A világosság kedvéért megnövelik az ablakok méretét, és speciális ablaküvegeket is beépítenek majd.

Sajtós Gyöngyit, az Otthon Centrum projektvezetőjét kérdeztünk arról, hogy általában és a Jazz Loft esetében is mi indokolja a magas négyzetméterárakat, amelyekért akár kulcsrakész újépítésű lakásokat is vásárolhatnánk. Elmondta, hogy a régi gyárépületek szerkezeti megerősítése, belső átépítése mellett, megnövelik a költségeket, hogy nagyon jó minőségű, több esetben különleges anyagokkal dolgoznak, így a magas árak nem csupán a image-építés szempontjából érdekesek, mögöttük gazdasági tartalom húzódik meg. A Jazz Loft tetőszerkezetét például patinált rézlemezzel fogják bevonni, amely a legtöbb tetőfedési technikánál háromszor drágább eljárás.

A rendelkezésre álló épületek sokasága, és a megnövekedett érdeklődés ellenére sem válik majd általánossá a loftlakások építése, tudhattuk meg Valkó Dávidtól, bár egyes beruházásoknál, például a River Loftban már irodákat is kialakítanak, illetve ilyen célokra is keresik őket. A gyárépületek egy része ugyanis igencsak kiesik a főváros "vérkeringéséből", és infrastrukturális beruházásokra is szükség lenne bekapcsolásukhoz. Emellett a magas négyzetméterárak csupán egy szűk réteg számára teszik lehetővé az igencsak drága beruházást. Így várhatóan továbbra is rendkívül nagy előnye marad ezeknek a lakásoknak az egyediség, a tömeggyártás hiánya.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem