Kísértetház eladó - viszik, bár nem mint a cukrot...

Pénzcentrum
2006. október 31. 15:00

A szellemjárás, a gyilkosság és az öngyilkosság jó, sok esetben elengedhetetlen kellékei egy érdekfeszítő kriminek, horrorfilmnek vagy vígjátéknak. De vajon hogyan befolyásolják ezek a paranormális, illetve erőszakos események az ingatlanok értékét? Eladható-e egy olyan ház, amelyben vér folyt, vagy égő kékszemű kísértetek kísértenek?

A szellemjárás, a gyilkosság és az öngyilkosság jó, sok esetben elengedhetetlen kellékei egy érdekfeszítő kriminek, horrorfilmnek vagy vígjátéknak. De vajon hogyan befolyásolják ezek a paranormális, illetve erőszakos események az ingatlanok értékét? Eladható-e egy olyan ház, amelyben vér folyt, vagy égő kékszemű kísértetek kísértenek?

A megbélyegzett ingatlanok értékesítéséről készített felmérést az amerikai James Larson, aki kiderítette ezen házak vajmi keveset vagy egyáltalán semmit sem vesztenek értékükből sötét múltjuk miatt. Az általa megvizsgált ingatlanok átlagban csupán 3 százalékkal voltak olcsóbbak "makulátlan előéletű" társaiknál, bár vevőt mégiscsak nehezebb rájuk találni, akár 1,5-szer annyi időbe is beletelhet, mint normál esetben.

Annak ellenére, hogy az eladást jelentősen meggyorsíthatná, az amerikai ingatlankereskedők semmi esetre sem ajánlják, hogy bárki megpróbálja eltitkolni az épület történetének kellemetlen részleteit, mert bár a szabályozás államról államra eltérő, a törvény arra sehol sem jogosítja az eladót, hogy bármilyen tényt is elhallgasson vagy elferdítsen. Így könnyen pereskedésbe fulladhat a várva várt vétel.

Egyáltalán nem meglepő módon a legnagyobb bajban azok vannak, akiknek az otthonában gyilkosság történt, ebben az esetben akár 25-30 százalékkal is zuhanhat az ingatlan értéke, míg a paranormális jelenségekkel és az öngyilkossággal sokkal könnyebben megbarátkoznak a potenciális vásárlók. Mindez leginkább vidéken érdekes, mert minthogy a városban senki sem foglalkozik az átmenő légi forgalom miatti zajnövekedéssel, a gyilkosságok is sokkal kevésbé rázzák meg a városlakókat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A természeti katasztrófák viszont jelentősen ronthatják a lakást értékesíteni kívánók esélyeit a kedvező alku megkötésére, Floridában a Katrina, Kaliforniában pedig a földrengések emléke lóg, mint Damoklész kardja az eladók feje fölött. Emellett a potenciális vevők abban is kételkednek, hogy a katasztrófa után eredeti állapotba lehet hozni az épületeket. Mindezt csupán erősítik a katasztrófa turizmus okozta kellemetlenségek, amelyekből bőven kijut a normálistól eltérő jelenséggel megbélyegzett házak tulajdonosainak is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20