22 °C Budapest

Kísértetház eladó - viszik, bár nem mint a cukrot...

Pénzcentrum
2006. október 31. 15:00

A szellemjárás, a gyilkosság és az öngyilkosság jó, sok esetben elengedhetetlen kellékei egy érdekfeszítő kriminek, horrorfilmnek vagy vígjátéknak. De vajon hogyan befolyásolják ezek a paranormális, illetve erőszakos események az ingatlanok értékét? Eladható-e egy olyan ház, amelyben vér folyt, vagy égő kékszemű kísértetek kísértenek?

A szellemjárás, a gyilkosság és az öngyilkosság jó, sok esetben elengedhetetlen kellékei egy érdekfeszítő kriminek, horrorfilmnek vagy vígjátéknak. De vajon hogyan befolyásolják ezek a paranormális, illetve erőszakos események az ingatlanok értékét? Eladható-e egy olyan ház, amelyben vér folyt, vagy égő kékszemű kísértetek kísértenek?

A megbélyegzett ingatlanok értékesítéséről készített felmérést az amerikai James Larson, aki kiderítette ezen házak vajmi keveset vagy egyáltalán semmit sem vesztenek értékükből sötét múltjuk miatt. Az általa megvizsgált ingatlanok átlagban csupán 3 százalékkal voltak olcsóbbak "makulátlan előéletű" társaiknál, bár vevőt mégiscsak nehezebb rájuk találni, akár 1,5-szer annyi időbe is beletelhet, mint normál esetben.

Annak ellenére, hogy az eladást jelentősen meggyorsíthatná, az amerikai ingatlankereskedők semmi esetre sem ajánlják, hogy bárki megpróbálja eltitkolni az épület történetének kellemetlen részleteit, mert bár a szabályozás államról államra eltérő, a törvény arra sehol sem jogosítja az eladót, hogy bármilyen tényt is elhallgasson vagy elferdítsen. Így könnyen pereskedésbe fulladhat a várva várt vétel.

Egyáltalán nem meglepő módon a legnagyobb bajban azok vannak, akiknek az otthonában gyilkosság történt, ebben az esetben akár 25-30 százalékkal is zuhanhat az ingatlan értéke, míg a paranormális jelenségekkel és az öngyilkossággal sokkal könnyebben megbarátkoznak a potenciális vásárlók. Mindez leginkább vidéken érdekes, mert minthogy a városban senki sem foglalkozik az átmenő légi forgalom miatti zajnövekedéssel, a gyilkosságok is sokkal kevésbé rázzák meg a városlakókat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A természeti katasztrófák viszont jelentősen ronthatják a lakást értékesíteni kívánók esélyeit a kedvező alku megkötésére, Floridában a Katrina, Kaliforniában pedig a földrengések emléke lóg, mint Damoklész kardja az eladók feje fölött. Emellett a potenciális vevők abban is kételkednek, hogy a katasztrófa után eredeti állapotba lehet hozni az épületeket. Mindezt csupán erősítik a katasztrófa turizmus okozta kellemetlenségek, amelyekből bőven kijut a normálistól eltérő jelenséggel megbélyegzett házak tulajdonosainak is.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem