7 °C Budapest

Sosem volt még ilyen Magyarországon, alig kapunk a pénzünkért valamit

Pénzcentrum
2013. március 26. 15:05

A várakozásoknak megfelelően a Matolcsy vezette jegybank is további 0,25 százalékponttal  a történelmi mélypontjára, vagyis 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az alapkamat határozza meg, hogy a bankok mekkora hozammal tarthatják a pénzüket az MNB-ben, tehát a teljes gazdaságra hatással van. Mi is azonnal érzékelhetjük ezt a betétek hozamain és a hitelek kamatain, de ne emiatt váltsunk most eurót.

5 százalék az alapkamat. Tovább csökkenhetnek a hitelek kamatai és a betétek hozamai. A banki termékek közül többnek is a jegybanki alapkamattól függően változik a díja vagy hozama, ezen termékek esetén azonnal látható lesz majd a vágás hatása, de a már meglévő hitelszerződések esetén is gyorsan végbemehet a kamatcsökkentés. A kamatperiódus hosszától függően a referenciahozamhoz kötött hiteltermékek után nemsokára kevesebbet kell majd fizetni, de ezzel párhuzamosan a betétek hozamai is eshetnek, ami a megtakarítani vágyóknak lehet rossz hír.

Forint vagy euró: hova tedd a pénzed, ha nagyobb hozamra vágysz?

A tavalyi 9 százalék körüli akciós kamatok helyett már február elején is 7 százalék körüli maximumokkal lehetett számolni. Most az átlag EBKM 5,25-5,75 százalék, ami most tovább csökkenhet, szinte azonnal a hitelintézetekben. A bankok legjobb kamatait aBankRáció.hu-n tudod te is megnézni, ahol saját igényeidre is szabhatod az ajánlatokat. A következő táblázatban a február második hetében érvényes adatokat tüntettük fel, ami napokon belül változni fog.

Miért jó a gazdaságnak?

Ha olcsó a hitel, akkor a vállalkozások is beindulhatnak. A fejlesztések olcsóbbá válhatnak, készletek jobban finanszírozhatóak, vagyis a nagyrészt kölcsönre vett alapanyagok is kevesebbe kerülnek. Ezzel együtt pöröghet a gazdaság, persze csak akkor, ha más tényezők nem hátráltatják a tőkét az előrelépésben. Az alacsony kamat akkor tud segíteni a gazdaságnak, ha minden más tényező is rendben van a piacon. Például van fizetőképes kereslet, stabil jogi háttér és minden, amivel egy vállalkozó tudja, hogy nem hiába öli bele pénzét a termelésbe.

Egyhetes csúcsra ért a forint a kamatdöntés után

Azután, hogy elmaradt a 25 bázispontosnál esetleg nagyobb mai MNB kamatvágás, erősödni kezdett a forint. Az euróval szembeni jegyzések 304-ig ereszkedtek, ahol utoljára március 20-án járt s kurzus. Kamatcsökkentésnél azért várunk forintgyengülést, mert ilyenkor a befektetői hozamok csökkenése szinte elkerülhetetlen. A külföldiek ezeknek a hozamoknak a csökkenésére úgy reagálhat, hogy elviszi innen megtakarításait, ami gyengüléssel jár együtt. A piac sok mindent előre beáraz ezekbe az árfolyamokba, ezért nehéz megmondani merre indul tovább a konkrét döntés után, ez esetben valószínűleg nagyobb kamatvágástól is tarthattak a devizapiac szereplői.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem