13 °C Budapest

Forint vagy euró: hova tedd a pénzed, ha nagyobb hozamra vágysz?

Pénzcentrum
2013. március 25. 05:27

Egyre több helyről hallani, hogy a forintkamatok annyira alacsonyak, inkább érdemes euróban takarékoskodni. De a jelenlegi gyenge forint mellett ésszerű elkezdeni most devizabetétetben takarékoskodni? Az euró és forintkamatok között kicsi a különbség, de az árfolyam változása miatt koránt sem mindegy, melyiket választjuk. A Pénzcentrum.hu cikkében megnézzük mire kell figyelned, ha forint- vagy devizabetétben gondolkozol.

Több oldalon is összehasonlították mostanában a forint és euróbetétek hozamait. Bár a kamatok valóba közelednek egymáshoz, mégis, lehet nem ez a legjobb időpont euróra váltani megtakarításainkat. A bankok forintbetét ajánlatait végignézve hamar felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e még forintbetétben tartani a pénzünk. Az éves hozam a legjobb ajánlatok esetén is alig van 5 százalék felett, míg az euróbetétek 2,5-4 százalék körül mozognak. Érdemes tehát most inkább euróban megtakarítani? Mitől függ a befektetésünk értéke?

Kapcsolódó cikkünk:Hol nyissunk külföldi bankszámlát, és kinek éri meg?

Alacsonyabb kamatok mellett csak akkor éri meg euróban befektetni, ha arra számítunk, hogy az árfolyam nekünk kedvező irányba mozdul el a lekötés ideje alatt. Ez az árfolyam különbözetnek kell fedeznie a kamatkülönbözetet és az átváltás költségét, hiszen az euró vételi és eladási árfolyam között több százalékpont eltérés is lehet.

De nézzük meg hogyan teljesített az euróbetét ez az elmúlt években, forintban vagy euróban volt érdemes félretenni? Példánkban megnéztük, hogy 1 millió forintot különböző időpontokban euró- és forintbetétbe téve, melyik hozza a nagyobb hozamot. Mivel a kifizetéseket mindig forintban nézzük az euróbetét hozama az árfolyamváltozás függvényében akár negatív is lehet. A forintbetétek persze mindig valamivel 1 millió forint felett fizettek. Az alábbi ábrán az egyes hónapokban lekötött éves betétek kifizetése látható. A piros egyenes az eredeti befektetésünket ábrázolja.


Volt amikor megérte az euró

2010 októbere és 2011 júliusa között például az euróbetéttel bőven a forint hozamok felett lehetett keresni, ami annak volt köszönhető, hogy az ekkor befektetett és egy év múlva lejáró megtakarítást 10-20 forinttal magasabb árfolyamon lehetett visszaváltani. Legrosszabbul azok jártak, akik 2009 márciusában döntöttek az euró mellett. ekkor ugyanis rekord különbség volt a kamatok között is, a forintbetétek esetén átlagosan 7,48 százalékot fizettek a bankok, az euróra meg "csak" 3,76 százalékot. De a legnagyobb baj az volt, hogy a 298 -as euró/huf árfolyam helyett már csak 265-öt kaptak egységnyi megtakarításukért a betétesek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ábrán feltüntettük a befektetéskor aktuálisan érvényes árfolyamot is, amin jól látszik, hogy 280 feletti árfolyam esetén az elmúlt években szinte mindig ráfizettünk volna az euróbetétünkre. Ebből persze messzemenő következtetést nem érdemes levonni, hiszen ki tudja, hogy fog állni a forintkurzus egy év múlva. De annyit elmondhatunk, hogy a jelenlegi 307 körüli árfolyam és 2 százalék körüli kamatkülönbözetek mellett, ha valaki euróbetét választ az jövőre legalább 311-es euró árfolyamra számít.

 

NEKED AJÁNLJUK
Hivatalos: ennyivel emelkedik a nyugdíj 2022-ben

2022-re 5,2 százalékos GDP növekedéssel számol a kormány a jövő évi költségvetés tervezetében, Kiderült az is, hogy 3 százalékos inflációval kalkulálnak, ennyivel emelkedhetnek a nyugdíjak...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?