Nem csak Matolcsy ásta meg az ingyenes bankszámlák sírját

Pénzcentrum
2013. február 27. 11:32

Több bank a tranzakciós illeték mértékén túl is növelte díjait vagy szigorúbb feltételekhez kötötte a számlavezetési díj elengedését. Ezekből a lépésekből arra lehet következtetni, hogy az illeték ugyan valóban súlyosan megbolygatta a banki költségeket, de a klasszikusan ingyenesnek nevezett számlacsomagoknak egyébként is befellegzett volna, talán csak épp véletlen, hogy pont most került erre sor.

A hónap elején a Citibank is megszüntette TOP díjcsomagjának egyedi értékesítését.Mostantól csak hitelkártyával, folyószámlahitellel és megtakarítási számlával együtt igényelhető. Annak ellenére lépett elő egy új és szigorúbb feltételeket megkövetelő számlacsomaggal, hogy az előző esetében is a kártyás vásárlások kivételével minden esetben áthárította a teljes tranzakciós illetéket. Hasonló lépésen van túl a K&H bank is, ahol az egyetlen ingyenes számlacsomag helyébe négy másikat vezettek be, melyek sokkal szigorúbb feltételek mellett kínálják a díjmentességet.

Ez utóbbi banknál például a havi 150 ezres jóváírás és 750 ezer forintos megtakarítás szükséges, hogy 0 forintos számlavezetési díj mellett intézhessük pénzügyeinket, amibe "csak" 2 darab készpénzfelvétel és utalás tartozik. Nagy Ferencet, a K&H bank a hitel és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztály vezetője kérdésünkre elmondta, hogy tapasztaltuk szerint az ügyfelek 90 százalékánál megvan a 750 ezres megtakarítás.

Ha a gyakorlatban tényleg nem jelent számukra ez korlátot, akkor a cél az, hogy egyre kevésbé éri meg több hitelintézetnél tartani a megtakarításokat.

Pénzcentrum vélemény
Ahogy a díjcsomagok kialakításából egyre inkább kitűnik valóban arra törekednek a hitelintézetek, hogy hitelünk és az összes pénzük az ő kasszájukban legyen. Ezt a folyamatot az illeték is erősíti, hiszen a bankok közötti utalást minimum 2 ezrelékes díj terheli.

Miért nem volt gond régen?

A válság előtti időben folyamatosan bűvölt a hitel és betéti állomány, az ingyenes számlák ilyen környezetben voltak megfelelőek, amikor úgymond mindenképpen dőlt a pénz a fiókokba. Az ingyenes bankolás jó hívó szó lehetett az ügyfeleknek, akik később hitelért folyamodtak vagy elkezdtek megtakarítani. Ez a nagy hitel és megtakarítás növekedés a következő grafikonon jól látszik, ezekben az időkben a bankok jövedelmezősége is nagyot javult, nem jelentett egy hosszútávon veszteséges nulla forintos bankszámla sem nagy gondot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ma se hitelkihelyezés növekedésről se új betétek képzéséről sem beszélhetünk, az egyre zsugorodó piacon a bankok dönthettek a számlák megszüntetése vagy a díjak emelése mellett, hiszen egyre hangsúlyosabb termék marad a bankszámla, melyek nyereségességének fenntartása most már sokkal fontosabb cél.

Ingyenesnek neveztük, de nem költségmentesek a bankszámlák. Egy lakossági bank hirdetményét megnézve jól látszik, hogy van egyfajta csatornaterelési szándék a bankok részéről a nagy élőmunkát igénylő fióki, papíralapú tranzakcióktól az elektronikus csatornák felé. Ahol általában automatizált tranzakciók történnek, nagy tömegben, automatikus ellenőrzésekkel, feldolgozással, melyek költsége alacsonyabb, de azért ezek sem teljesen költségmentesek. A rendszerek fejlesztése, fenntartása, az ügyfélkezelés mind pénzbe kerül. Ezeknek a költségeknek a fedezésére már nem elég a lakosság hitel és betétállományából megszerezhető bevétel. Különösen úgy, hogy például megtakarítási oldalon egyre nagyobb a verseny az állammal is, hiszen igen kedvező államkötvények érhetőek el vagy csak gondoljunk a hitelezésnél elszenvedett óriási veszteségekre, amit a végtörlesztés jelentett.

Pénzcentrum vélemény
Nincsenek már meg tehát ugyanazok a feltételek, amelyek életre hívták az ingyenes díjcsomagokat. A tranzakciós illeték még további drágítást jelentett (átlagosan 800 forint körül) az ügyfeleknek, de a bankok egyébként is készülhettek véleményünk szerint olyan lépésekre, melyek szigorítják az ingyenes bankszámlák feltételeit. Számunkra ezzel szűkülnek a lehetőségek, már nem éri meg egyik hitelintézetbe utalni a fizetést, máshol igényelni hitelkártyát és harmadik helyen megtakarítani. Emellett még a tranzakciós illeték is ott van, ha különböző számlák között utalni szeretnénk.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm