24 °C Budapest
Close-up of a chair on a students desk inside a classroom in a secondary school.

Már aggasztó a helyzet a közoktatásban: nyugdíjasokkal és képzetlen tanárokkal pótolják a tanárokat

2024. május 24. 09:47

Az óvodákban és az általános iskolákban nőtt a nyugdíjas pedagógusok aránya, volt olyan vidéki óvoda, ahol a pedagógus-álláshelyek 13 százaléka betöltetlen volt – derül ki a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont A közoktatás indikátorrendszere 2023 című tanulmánykötetéből, melyet a Telex összegzett cikkében. 

A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont 2023-as tanulmánykötete rávilágít a magyar közoktatásban tapasztalható pedagógushiány súlyosbodására. Az adatok szerint az óvodákban és általános iskolákban egyre növekszik a betöltetlen álláshelyek aránya, ami különösen a vidéki és hátrányos helyzetű településeken okoz problémát. Az általános iskolákban a tanári álláshelyek kétszeresére, az óvodákban háromszorosára nőtt a betöltetlen helyek aránya 2010 és 2022 között. Különösen aggasztó a fővárosi iskolák helyzete, ahol 2022-ben ismét drámai növekedést mutatott a betöltetlen állások száma. A tanulmány szerint a legnagyobb problémát azok az intézmények szenvedik el, ahol magas a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya, emiatt a kormány próbálja vonzóbbá tenni ezen iskolákat többletjuttatásokkal.

A pedagógushiány kezelésére az iskolák egyre nagyobb arányban alkalmaznak nyugdíjas és képesítés nélküli tanárokat. Az elmúlt években megduplázódott a nyugdíjas pedagógusok aránya, különösen az óvodákban és általános iskolákban. A képesítés nélküli tanárok aránya is emelkedik, különösen a vidéki általános iskolákban, ahol egyes szaktárgyakat kizárólag képesítés nélküli tanárok tanítanak. A probléma súlyosbodása mögött részben az áll, hogy kevés a pályakezdő tanár, és a státusztörvény elfogadása miatt sokan hagyják el a közoktatást. A tanári álláshelyek betöltése nehézségekbe ütközik, ami hosszú távon a magyar közoktatás minőségének romlását eredményezheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem