28 °C Budapest
Magyar nyelv és irodalom érettségi 2024: tippek, vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

Magyar nyelv és irodalom érettségi 2024: tippek, vizsgafeladatok, megoldások, eredmények egy helyen

MTI
2024. május 6. 07:38

Az Oktatási Hivatal korábbi közleménye szerint a következő hetekben 1 161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. Május 6-án, hétfőn magyar nyelv és irodalommal folytatódik az érettségi,  e tárgyból középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2 066 tanuló ad számot tudásáról.    

A következő napon, május 7-én, kedden matematikából középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an érettségiznek. Május 8-án, szerdán történelemből középszinten 68 802, emelt szinten 7679 diák vizsgázik. Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: május 9-én, csütörtökön angol nyelvből középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en; május 10-én, pénteken német nyelvből középszinten 7772-en, emelt szinten 2332-en érettségiznek. A vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai elérhetők az Oktatási Hivatal honlapján - írták.

Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12., a középszintű szóbelik június 17. és július 3. között lesznek. Közölték azt is, hogy a vizsgaidőszakban összesen több mint 49 000 végzős középiskolás érettségizik. Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 217 569 ilyen vizsgát tesznek majd (az összes megmérettetés 61 százaléka). A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 2887 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek (a vizsgák több mint 0,8 százaléka).

"Az előrehozott vizsgák száma 117 522 (a vizsgák közel 33 százaléka), aminek egy jelentős részét a mintegy 24 500 fő technikumi képzésben tanuló teszi majd, akik a szakképzés rendszerében korábban elindított szerkezeti reformok miatt 2025 májusában fejezik be középiskolai tanulmányaikat, és ekkor fognak érettségi bizonyítványt kapni" - tudatta a hivatal. A szintemelő vizsgák száma 12 391 (a vizsgák több mint 3 százaléka), míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2 212 - áll a közleményben.

Magyar nyelv és irodalom érettségi

Az I. feladatlap egy szövegértési-nyelvi és egy irodalmi feladatsort tartalmaz. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. A szövegértési feladatsor egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből áll. Az irodalmi feladatlap a tanulmányok alatt megszerzett irodalmi tájékozottságot méri. A dolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti.

Ezután osztható ki a II. feladatlap, amely egy műértelmező szöveg alkotását várja el a vizsgázóktól: ez - a vizsgázó választása szerint - lehet egy mű értelmezése vagy témakifejtő esszé. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 500-800 szó. A közlemény szerint a magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz (irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz vagy annak részletéhez, egy drámához vagy annak részletéhez) kapcsolódik. A feladatsor szövegértést, nyelvi ismereteket és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdéseket egyaránt tartalmaz.

A két szövegalkotási feladat két különböző témáról szóló, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. A műértelmező szöveg elvárt terjedelme 600-800 szó, a reflektáló szövegé 250-450 szó. A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható helyesírási szótár, továbbá középszinten a II. feladatlaphoz a tankönyvjegyzékben szereplő irodalmi szöveggyűjtemény (9-12. évf.) A tartalomra, a helyesírásra és az írásképre összesen 100 pont szerezhető mindkét szinten - ismertette a hivatal.

Tudatták azt is, hogy a magyar mint idegen nyelvből középszinten 90 helyszínen 243 vizsgázó tesz érettségit. Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden esetben azonos. Kitértek arra is, hogy középszinten az írásbeli időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre. 15 perces szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlapot kell megoldani 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázó gondoskodik (a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem használható). Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik - olvasható a közleményben.

A nap folyamán végigkövetjük az eseményeket, és amint a hivatalos megoldások kijönnek, frissítjük a cikket! A középszintű és emelt feladatsorok és a javítási útmutatók itt lesznek majd elérhetőek holnap reggel 8 órától. 

Középszinten a vizsga második része a műelemzés szövegalkotás vagy egy általános témakifejtő esszé írása. A műelemzésnél Karinthy Frigyes 'Az olasz fagylaltos' című novelláját kapták a tanulók, míg a témakifejtő esszében Babits Mihály költészetéről lehetett egy általános összefoglalót írniuk. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyar nyelv és irodalom érettségi érdemjegyek

A középszintű feladatsor és a javítási útmutató itt érhető el. A vizsgán legfeljebb 100 pontot lehetett elérni, amely egyben százalékot is jelent. A vizsgajegyet a százalék határozza meg:

Középszintű érdemjegyek  
5 - jeles 80-100%
4 - jó 60-79%
3 - közepes 40-59%
2 - elégséges 25-39%
1 - elégtelen 0-24%

Az emelt szintű feladatsor és a javítási útmutató itt érhető el. A vizsgán legfeljebb 100 pontot lehetett elérni, amely egyben százalékot is jelent. A vizsgajegyet a százalék határozza meg:

Emelt érettségi érdemjegy  
5- jeles 60-100%
4- jó 47-59%
3- közepes 33- 46%
2- elégséges 25-32%
1- elégtelen 0-24%

Tippek, tanácsok a magyar érettségihez

1. Minden feladatot figyelmesen olvass el, akár többször is, hogy biztosan a jó megoldást írd a papírra.

2. Oszd be jól az idődet, ne tölts el túl sok időt az olvasgatással sem.

3. Ne csak a helyes megoldásokra ügyelj, hanem a helyesírásra is. Hagyj időt magadnak a vizsga végén, hogy még egyszer át tud nézni a szövegeidet! 

A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható helyesírási szótár.

4. Ne pánikolj, ha olyan művet kell elemezned, amivel még nem találkoztál. Ez nem jelenti azt, hogy nem fogsz tudni elemzést írni róla!

5. Hidd el, hogy képes vagy rá! Minden évben sok diáknak jobban sikerül az érettségi vizsgája, mint amilyen jeggyel zárta a tanulmányait az adott tárgyból. Ha valaki a legjobb tudása szerint igyekszik megoldani a faladatokat és elhiszi, hogy neki is jól sikerülhet az érettségi, azzal már önmagában előrébb tart. Ne légy kishitű önmagaddal kapcsolatban!

Címlapkép forráss: MTI/Ruprech Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem