Salgótarján, 2022. május 5.Diákok érkeznek az írásbeli angol érettségi vizsgára a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban 2022. május 5-én. Az angol közép- és emelt színtû írásbelikkel megkezdõdtek országszerte az idegen nyelvi érettségi vizsgák. Az érettségire középszinten több mint 49 ezren, emeltre pedig csaknem 20 ezren jelentkeztek.MTI/Komka Péter

Komoly változás a magyarérettségin: erre hogy fognak készülni a diákok?

2024. április 7. 14:31

Átalakul az érettségi, az érvelés vagy szövegalkotás helyett irodalmi kérdéssor lesz, és összehasonlító elemzést se kell majd írni.

Idén a Nemzeti Alaptanterv korábban bejelentett változásai miatt már az új követelmények szerint vizsgáznak a diákok, ez pedig érinti a nagyjából egy hónap múlva induló vizsgaszezont is - írja a Telex. A lap szerint idén sokkal inkább a lexikális tudásra lesz majd szükség az érettségin.

A több részből álló írásbeli érettségin, például a magyar nyelv és irodalom vizsgán nem lesz érvelés/szövegalkotási feladat, helyette egy 20 pontból álló irodalmi kérdéssort kapnak majd a vizsgázó diákok. Ugyanígy eltűnik az összehasonlító elemzés, helyette témakifejtő esszét lehet majd írni.

Van olyan pedagógus, aki szerint sok diáknak gondot okozhat a felkészülés, hiszen ők nem kilencedikesek voltak, mikor az új szabályokat bevezették.

Ez biztos, hogy nehézséget jelent, ilyenkor az üres lyukak betömködése megy, mindenki a sötétben tapogatózik

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta a lapnak Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium magyartanára.

címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm