School age boy looking through backpack

Ebbe tényleg belerokkanhatnak a magyar iskolások: kevés szülő gondolná, hogy nagy bajt okozhat

2023. augusztus 25. 13:04

Nagyon nem mindegy, milyen iskolai eszközöket vásárolunk a gyereknek a tanév kezdetekor, és mind közül a legfontosabb talán az iskolatáska kiválasztása. Fontos, hogy alapból könnyű legyen a váz, a bepakolt táska pedig ne haladja meg a testsúly 10-15%-át. A táska a hát középső részén helyezkedjen el, derék alá ne lógjon le - a legfontosabb kiválasztási szempontokat gyógytornász segítségével jártuk körbe.

Egyre aktuálisabb a szülőknek megvásárolni a tanszereket, iskolai kiegészítőket, köztük az iskolatáskát. A Pénzcentrum nemrégiben kiszámolta, hogy egy általános iskola első osztályát kezdő gyermek számára 30-45 ezer forintba kerülnek a tanszerek, és ebben még nincs benne a sportfelszerelés, és az összes több kiegészítő. Ha pedig drága, jó minőségű iskolatáska mellett döntünk, akkor a költségek még magasabbra ugranak egy szempillantás alatt.

Igaz, hogy a legtöbb szülő kivár, sokan majd csak szeptemberben vásárolnak be, mondván akkor akciós, illetve ki tudja, előre, mit kér a tanár, az iskolatáska tekintetében érdemes körültekintőnek lenni és alaposan utánanézni, mit veszünk meg:

Táska választás előtt mindenképp gondoljuk át, hogy milyenek a gyermek körülményei, azaz hogyan jár iskolába, mennyit kell a hátán vinnie a táskát, ha például sokat kell sétálnia, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni az ergonomikus táskára. Fontos, hogy tudjuk milyenek az iskola adottságai, vannak-e például szekrények, amikben le tudja tenni a könyveit, hiszen ez befolyásolja mekkora súlyt kell cipelnie. Ezek alapján el tudjuk dönteni, hogy az ergonómia és a kényelem, a strapabírás, vagy az ár lesz a fő szempont

 – vázolta a Pénzcentrumnak Szabó Réka, gyógytornász-manuálterapeuta. Mint elmondta, az egyik legfontosabb paraméter

a stabil háttámla, párnázott hát- és vállrésszel.

Ez minden hátizsáknál fontos, hiszen könnyebb úgy hordani, lehetővé teszi az egyenes háttal való sétát is és nem nyomja a hátat semmilyen kemény tárgy. Minél több állítható pánttal rendelkezik a táska, annál jobban simul majd a testre, így könnyebbnek érződik a súly, kényelmesebb a viselése. A mellkas és derékpánt is sokat tud segíteni súlyeloszlásban.

Fontos, hogy alapból könnyű legyen a táska váza, a bepakolt táska pedig ne haladja meg a testsúly 10-15%-át. A táska a hát középső részén helyezkedjen el, derék alá ne lógjon le.

Ezután jönnek a kevésbé ergonómiai, de praktikus szempontok, mint a belső elrendezés, elválasztó zsebek, merev talp, kívül pedig a láthatóságot javító fényvisszaverő elemek. A több zsebbe történő pakolás segíti a táska stabilitását. Érdemes a nehezebb tárgyakat minél inkább a törzshöz közel helyezni. Végül, de nem utolsó sorban pedig fontos, hogy szívesen viselje a gyermek - mondja a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rosszul kiválasztott táska kényelmetlenségeket, izomfeszüléseket okozhat a nyak, hát területén, ám amennyiben a gyermek hétköznapjai sportosak, ezek mind kompenzálhatóak.

Húzd ki magad!

A gyermekeknél gyakran megfigyelhető hanyag tartást elsősorban nem a rossz iskolatáska okozza, de azért érdemes odafigyelni rá

A hanyag tartás egy gyorsan korrigálható állapot, aminek rengeteg oka lehet. Hogyha például szomorúak vagyunk, nem érezzük magunkat magabiztosnak, vagy serdülőkorban szorongunk a test változásai miatt, természetes lehet. Ülés közben sem elvárható, hogy állandóan egyenes háttal üljünk. A tartáskorrekciónál gyerekkorban sokkal fontosabb, hogy a sport által fejlődjön a gyorsaság, ügyesség, állóképesség valamint a következetességet, magabiztosságot, kitartást is növeli. A legjobb mozgásformák azok, amik a teljes testet igénybe veszik. Ezen belül, hogy labdarúgás, úszás, judo, vagy falmászás legyen a választott a sport, azt a gyermek vágyai és a mi lehetőségeink döntsék el. Minél több mozgásformát ismertessünk meg vele! Amennyiben a mozgás szeretetét elérjük, a későbbi években is sok mozgásszervi panasz, betegség kockázatát jelentősen csökkentjük 

- véli a szakember.

Iskolakezdés 2023

Nem sokáig tart már a nyári szünet, aki iskolás korú gyereket nevel, az egészen biztosan elkezdett már készülni a következő tanévre. Két nagy kérdése lebeg most a szülők előtt: lesz-e tanár, aki tanítani fogja a gyerekeket, illetve a még továbbra is magas inflációs környezetben vajon mennyivel kell többet fizetni idén a tanszerekért?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm