-1 °C Budapest
A group of students listening and concentrating on their tutor during a lecture at university.

Teljes a káosz a magyar felsőoktatásban: ezért is járhat a pluszpont az egyetemeken?

2022. november 21. 09:40

Bár több szakon tényleg nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi vizsga 2024-től, a pontok miatt még így is érdemes lesz a nehezebb vizsgát választani, hiszen sokkal kevesebbet ér a középszintű vizsga.

Nagyban változik a felvételi eljárás 2024-től, ugyanis nem lesz alapfeltétel az egyetemi-főiskolai felvételin az emelt szintű érettségi. A tanintézmények ezen kívül maguk dönthetnek arról is, hogy mire jár többletpont, és mennyi.Azonban korai az öröm, a számítások alapján ugyanis még mindig az emeltszintű érettségi az, ami többlet pontot tud biztosítani.

A pontszámítások alapján ugyanis továbbra is szükség lesz az emeltszintű érettségire, hiszen a középszintű sokkal kevesebbet ér majd. Az eddig a pontszámítási szabályok egyértelműek voltak, ez alapján egy 73 százalékos középszintű és egy 73 százalékos emelt szintű érettségi ugyanannyi pontot ért, különbséget csak az emelt szintért járó 50 pluszpont jelentett.

2024-től ez megváltozik, az érettségi pontok számításakor más súllyal veszik majd figyelembe a közép- és az emelt szintű érettségit. A már példaként említett 73 százalékos emelt szintű érettségi továbbra is 73 pontot ér majd, de a 73 százalékos középszintért csak 49 felvételi pont jár majd a felvételin, az eduline közölte az átváltási táblázatot is.

Ezen kívül az egyetemek és főiskolák 2024-től maguk dönthetnek arról is, hogy mire és mennyi pluszpontot adnak, azonban azt már most tudni, hogy az emelt szintű érettségit a felsőoktatási intézmények többsége pluszpontokkal fogja jutalmazni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?