12 °C Budapest
A group of students listening and concentrating on their tutor during a lecture at university.

Teljes a káosz a magyar felsőoktatásban: ezért is járhat a pluszpont az egyetemeken?

2022. november 21. 09:40

Bár több szakon tényleg nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi vizsga 2024-től, a pontok miatt még így is érdemes lesz a nehezebb vizsgát választani, hiszen sokkal kevesebbet ér a középszintű vizsga.

Nagyban változik a felvételi eljárás 2024-től, ugyanis nem lesz alapfeltétel az egyetemi-főiskolai felvételin az emelt szintű érettségi. A tanintézmények ezen kívül maguk dönthetnek arról is, hogy mire jár többletpont, és mennyi.Azonban korai az öröm, a számítások alapján ugyanis még mindig az emeltszintű érettségi az, ami többlet pontot tud biztosítani.

A pontszámítások alapján ugyanis továbbra is szükség lesz az emeltszintű érettségire, hiszen a középszintű sokkal kevesebbet ér majd. Az eddig a pontszámítási szabályok egyértelműek voltak, ez alapján egy 73 százalékos középszintű és egy 73 százalékos emelt szintű érettségi ugyanannyi pontot ért, különbséget csak az emelt szintért járó 50 pluszpont jelentett.

2024-től ez megváltozik, az érettségi pontok számításakor más súllyal veszik majd figyelembe a közép- és az emelt szintű érettségit. A már példaként említett 73 százalékos emelt szintű érettségi továbbra is 73 pontot ér majd, de a 73 százalékos középszintért csak 49 felvételi pont jár majd a felvételin, az eduline közölte az átváltási táblázatot is.

Ezen kívül az egyetemek és főiskolák 2024-től maguk dönthetnek arról is, hogy mire és mennyi pluszpontot adnak, azonban azt már most tudni, hogy az emelt szintű érettségit a felsőoktatási intézmények többsége pluszpontokkal fogja jutalmazni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm