16 °C Budapest
A group of young university students concentrating carefully on their professor during a lecture.

Fontos változás a felsőoktatási felvételiben: már ezért is pluszpontokat osztogatnak az egyetemek

2022. november 14. 09:46

A nyelvtudás, a tanulmányi és sporteredmények mellett 2024-től a munkatapasztatért is extra pontok járhatnak a felsőoktatási felvételin.

2024-től az egyetemek, főiskolák többé-kevésbé szabad kezet kapnak a felvételi követelmények, így az intézményi pontszámok meghatározásában. Az egyházi intézményekben például pontok járnak a hitéletért, több egyetemen, pedig figyelembe veszik saját felvételi-előkészítő kurzusaik elvégzését, és számos intézményben a releváns munkatapasztalatért is pontok járnak.

Nem csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem, de többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Debreceni Egyetem, és a Gál Ferenc Egyetem is pontokkal jutalmazza azokat a jelentkezőket, akik pedagógusképzésre szeretnének bekerülni, és rendelkeznek releváns munkatapasztalattal. Az ELTE összes tanárképzésen 20 pontot ér a legalább egyéves, köznevelési intézményben eltöltött munkatapasztalat-foglalta össze az Eduline.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a pszichológia alapképzés kivételével minden bölcsész-, pedagógus- és társadalomtudományi szakon maximum 30 pontot érhet a képzési területnek megfelelő munkakörben szerzett munkatapasztalat. A Debreceni Egyetemen a munka időtartama a mérvadó, azok a felvételizők, akik például gyógypedagógusnak vagy óvodapedagógusnak készülnek, a legalább 6 hónapos, köznevelési vagy szociális intézményben vállalt munkáért 20, a két évnél több munkatapasztalatért pedig 40 pontot kapnak. A Gál Ferenc Egyetem pedagógusképzésein pedig 50 pontot adnak az 1-5 éves, 100 pontot pedig az 5 évet meghaladó pedagógiai munkaviszonyért.

A korábbi munkaviszony nem csak a pedagógiai, de más szakterületeken is extra pontszámokat jelenthet. A releváns munkatapasztalatot figyelembe veszik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem összes agrárképzésén: a legalább 3 éves, munkáltató által igazolt munkaviszonyért a maximális 100 pont jár, de az Állatorvostudományi Egyetemen is 20 pontot ér a megfelelően igazolt tapasztalat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Intézményi pontok járnak továbbá a műszaki, a gazdaságtudományi, a sporttudományi, a jogi, és az orvosi- vagy egészségtudományi karok képzésein is. A Semmelweis Egyetem több képzésért például 20 pont járhat a munkatapasztalatért, a Szegedi Tudományegyetem több szakján 10-50 ponttal díjazzák a munkatapasztalatot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is extra pontokat kaphattok a szakirányú tapasztalatért, a Dunaújvárosi Egyetemen pedig minden, a választott képzéssel összefüggő, legalább egyéves tapasztalatért megítélik a maximális 100 pontot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 14. péntek
Vazul
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm