A group of young university students concentrating carefully on their professor during a lecture.

Fontos változás a felsőoktatási felvételiben: már ezért is pluszpontokat osztogatnak az egyetemek

2022. november 14. 09:46

A nyelvtudás, a tanulmányi és sporteredmények mellett 2024-től a munkatapasztatért is extra pontok járhatnak a felsőoktatási felvételin.

2024-től az egyetemek, főiskolák többé-kevésbé szabad kezet kapnak a felvételi követelmények, így az intézményi pontszámok meghatározásában. Az egyházi intézményekben például pontok járnak a hitéletért, több egyetemen, pedig figyelembe veszik saját felvételi-előkészítő kurzusaik elvégzését, és számos intézményben a releváns munkatapasztalatért is pontok járnak.

Nem csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem, de többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Debreceni Egyetem, és a Gál Ferenc Egyetem is pontokkal jutalmazza azokat a jelentkezőket, akik pedagógusképzésre szeretnének bekerülni, és rendelkeznek releváns munkatapasztalattal. Az ELTE összes tanárképzésen 20 pontot ér a legalább egyéves, köznevelési intézményben eltöltött munkatapasztalat-foglalta össze az Eduline.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a pszichológia alapképzés kivételével minden bölcsész-, pedagógus- és társadalomtudományi szakon maximum 30 pontot érhet a képzési területnek megfelelő munkakörben szerzett munkatapasztalat. A Debreceni Egyetemen a munka időtartama a mérvadó, azok a felvételizők, akik például gyógypedagógusnak vagy óvodapedagógusnak készülnek, a legalább 6 hónapos, köznevelési vagy szociális intézményben vállalt munkáért 20, a két évnél több munkatapasztalatért pedig 40 pontot kapnak. A Gál Ferenc Egyetem pedagógusképzésein pedig 50 pontot adnak az 1-5 éves, 100 pontot pedig az 5 évet meghaladó pedagógiai munkaviszonyért.

A korábbi munkaviszony nem csak a pedagógiai, de más szakterületeken is extra pontszámokat jelenthet. A releváns munkatapasztalatot figyelembe veszik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem összes agrárképzésén: a legalább 3 éves, munkáltató által igazolt munkaviszonyért a maximális 100 pont jár, de az Állatorvostudományi Egyetemen is 20 pontot ér a megfelelően igazolt tapasztalat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Intézményi pontok járnak továbbá a műszaki, a gazdaságtudományi, a sporttudományi, a jogi, és az orvosi- vagy egészségtudományi karok képzésein is. A Semmelweis Egyetem több képzésért például 20 pont járhat a munkatapasztalatért, a Szegedi Tudományegyetem több szakján 10-50 ponttal díjazzák a munkatapasztalatot, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is extra pontokat kaphattok a szakirányú tapasztalatért, a Dunaújvárosi Egyetemen pedig minden, a választott képzéssel összefüggő, legalább egyéves tapasztalatért megítélik a maximális 100 pontot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53