Group of college students in the university amphitheatre, they are sitting and doing an exam.

Jöhet az online oktatás? Rezsikrachra készülnek a magyar egyetemek, fagyoskodhatnak a kollégisták

2022. október 4. 13:02

Még mindig rengeteg a kérdés a magyar felsőoktatásban, hiszen az emelkedő rezsiárak miatt több intézmény aggódik. Mint a Pénzcentrum körkérdéséből kiderült, van olyan intézmény, ahol már az online oktatást is kilátásba helyezték, másholt a teljes szemesztert is átütemezték. A BME-n például jövőre mintegy 3 milliárd forinttal ugorhatnak meg a rezsiszámlák. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig arról beszéltek, még azt sem tudni, hány fok lesz majd télen a kollégiumokban.

A kormánynál nincs tervbe véve az online oktatás bevezetése, azonban a rendelet már megszületett arról, hogy hány fok lehet a tantermekben, ami az egyetemekre is vonatkozik. Korábban a Belügyminisztériumot kérdeztük meg arról, hogy miben fog változni az idei tanév az emelkedő rezsi miatt. Válaszukban írták, a kormány célja, hogy az iskolák zavartalanul, a hagyományos tanrendben működjenek, így készülnek a tanévre.

A felsőoktatási intézményeknek azonban kihívást okozhat a rezsiköltségek kifizetése. Míg több egyetemnek, főiskolának már lejárt a hosszú távra kötött szerződése, és tudnak kalkulálni a megemelt árakkal, vannak olyan intézmények is, amelyek még nem tudják, hogy mekkora változás lesz a rezsiköltségekben.

Annyi biztos, hogy a rezsiárak emelkedése miatt az Eötvös Loránd Tudományegyetem olyan döntéseket hozott, amelyek a félév menetét alapvetően megváltoztatják. Az őszi szünet a 2022/2023-as tanév első szemeszterében elmarad az ELTE Bölcsészettudományi Karán, és az utolsó, december 5-én kezdődő hét már online lesz, ahogy a vizsgaidőszak is. Ez változatlanul december 19-től január 4-ig, míg a szorgalmi időszak a  szeptember 12-től december 9-ig tart.

A Budapesti Corvinus Egyetem kérdésünkre elmondta, hogy közbeszerzési eljárások során szerződött a szolgáltatókkal, hosszú távú megállapodásokkal rendelkezik, az energiaárakat továbbra is ezek alapján fizetik.  

A Budapesti Corvinus Egyetem továbbra is jelenléti oktatással tervezi a teljes tanév lebonyolítását

- tette hozzá válaszában az intézmény, továbbá kiemelte, hogy az elmúlt két és fél évben a Corvinus Egyetem teljes mértékben kiépítette a zökkenőmentes online oktatás feltételeit, így ha a járványhelyzet bármikor szükségessé tenné, akkor az egyetem gyorsan át tud állni a hibrid, vagy online oktatásra. 

A Semmelweis Egyetem megkeresésünkre közölte, hogy az őszi szorgalmi időszak a tanév rendjében meghirdetett módon zajlik, és az egyetem jelenleg nem készül átállni az online oktatásra sem.

Azonban tárgyalások folynak arról, hogy az energiavészhelyzetre tekintettel a 2023.04.03. és 2023. 04.10. közötti időszakra tervezett tavaszi szünet elmaradjon, de ebben az esetben – a szokásoktól eltérő módon -, 2022 decemberében, a két ünnep között, oktatási szünetet rendelnek el az intézményben. A fenntartási költségek változása nem befolyásolja az egyetemhez kötött egészségügyi közellátást, diagnosztikus és gyógyító tevékenységet

- írták.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az oktatás jelenléti formában zajlik, a 2022/2023-as tanév I. félévének tanítási rendje nem változik - válaszolták a Pénzcentrum kérdésére. A folyamatos közüzemi szolgáltatások biztosítottak, a BME már megkötötte a vonatkozó szerződéseket a szolgáltatókkal.  

Előzetes kalkulációink alapján az Egyetem 2023. évi rezsi kiadása mintegy 3 milliárd forinttal lesz nagyobb az idei költségeknél, és nem zárható ki a költségek további emelkedése. Az Egyetemen takarékossági intézkedéseket vezetünk be ezek egy részéről a már közzétett rektori-kancellári közös felhívás rendelkezik, egy részük kidolgozása – a fenntartóval egyeztetve - jelenleg folyik

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- tette hozzá az egyetem szóvívője.

Megkérdeztük a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját is arról, hogy ők mit tapasztalnak az emelkedő rezsiárakkal kapcsolatban. Budai Marcell kérdésünkre elmondta, hogy általánosan érezhető, aggódnak az intézmények.

Közbeszerzésen szerzik meg az intézmények a forrásokat többek között a rezsiköltségekre is, van olyan intézmény, ahol ez a szerződés már lejárt, de olyan is van, ahol majd csak januárban fog. Az intézmények próbálják kikalkulálni a díjakat, ez viszont nehéz, hiszen szinte hétről hétre változhatnak ezek a díjszabások

- emelte ki lapunknak a HÖOK Sajtófőnöke. Mint mondta, van olyan egyetem, ahol már ehhez igazítják a tanévet, többek között az ELTE is átrendezte a szemesztert, hogy a tél során a vizsgák már online történjenek, az őszi szünetet pedig kihagyják.

Szervezetünk folyamatosan egyeztet az ágazati szereplőkkel, főleg arról, hogy ha online oktatásra kerülne sor, úgy abban az esetben a kollégiumokat ne zárják be, hiszen vannak olyan diákok, akiknek ez az állandó lakhelye

- mondta Budai Marcell, majd hozzátette, hogy ennek ellenére a kollégiumi díjakban nem várnak változást, hiszen azt a kormány szabja meg. Jelenleg az állami ösztöndíjas hallgatóknak ez 9 000 és 18 000 forint között mozog, komfortszint alapján.

Ennek ellenére azonban nem tudni, hogy hogyan lesz meghatározva a hőmérséklet, hiszen az intézményekben bevezetett 18 fok lakhely tekintetében nem elegendő. Erről kollégiumok tekintetében még nem volt szó, azonban nem tudni, hogy lesz-e erre bármiféle rendelet

- tette hozzá a sajtófőnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem