7 °C Budapest
Photo of empty classroom in school

Itt a 2022/23-as tanév új rendje: ekkor lesz az őszi szünet, téli szünet az iskolákban

2022. szeptember 29. 13:15

A rezsiválság miatt változik a 2022/23-as tanév rendje a magyar iskolákban, óvodákban. Hosszabb lesz a téli szünet, és rövidebb – de akár el is maradhat – az őszi szünet. Mutatjuk a friss dátumokat.

Mint arról a Pénzcentrum beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. szeptember 29-i Kormányinfón jelentette be, hogy a rezsiválság miatt változik a 2022/23-as tanév rendje a magyar iskolákban, óvodákban. A kormány döntése értelmében, az őszi szünet kárára, hosszabb lesz a téli szünet. Az alábbiakban mutatjuk a frissített dátumokat a 2022/23-as tanév rendjét illetően.

Elmarad az őszi szünet? Hosszabb lesz a téli szünet!

A Magyar Közlönyben korábban megjelent rendelet, illetve a 2022. 09. 29-én bejelentett friss döntések alapján mutatjuk a 2022/2023-as tanév új rendjét, és természetesen a tanítási szünetek dátumait is:

  • Tanév: A 2022/2023-as tanév 2022. szeptember 1-től 2023. június 16-ig tart. A friss kormányrendelet szerint azért nem az eredetileg meghatározott június 15. a zárónap, mert így lehet meg a a tanévben a kötelező 183 tanítási nap. (A végzősök esetében a középfokú iskolák esetén május 4., míg két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban május 31. lesz a tanév utolsó napja.)
  • Őszi szünet: A Magyar Közlönyben korábban megjelent rendelet szerint az őszi szünet október 29. és november 7. között lesz. Ez annyiban változik, hogy a kormány döntése értelmében a téli szünet hosszabbítása az őszi szünet rovására történik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a három napos (a hétvégét és a hivatalos ünnepnapokat nem számolva) őszi szünet el is maradhat. Mint azt a Kormányinfón kifejtették, az október 31-i munkaszüneti és november 1-i ünnepnapot természetesen az iskolák és óvodák saját hatáskörben kiegészíthetik igazgatói szünettel, viszont központi előirányzat erre vonatkozóan nincs. Tehát intézményenként változhat, hogy lesz-e idén őszi szünet vagy nem.
  • Téli szünet: A friss kormánydöntés értelmében a téli szünet december 22-től január 8-ig fog tartani, vagyis december 21-e szerda lesz az utolsó tanítási nap 2022-ben, és az újévben január 9-én mennek majd először iskolába a gyerekek.
  • Tavaszi szünet: A tavaszi szünet április 6-12. közöttre esik az idén.
  • Beiratkozás: A tanköteles tanulókat április 20-21-én kell beíratni majd az iskolákba.
  • Érettségi: Az őszi érettségi idén október 14. és 27. között lesz. míg a szóbelik november 10-14 között lesznek emelt szinten, közép szinten pedig november 21-25 között. A tavaszi írásbeli időszak idén május 5-én fog kezdődni.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a 2022/23-as tanév rendjéről szóló rendelet módosítója várhatóan a mai napon meg is jelenik a Magyar Közlönyben. A pontos rendelet passzusairól is beszámolunk majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm