2 °C Budapest
Photo of empty classroom in school

Itt a 2022/23-as tanév új rendje: ekkor lesz az őszi szünet, téli szünet az iskolákban

2022. szeptember 29. 13:15

A rezsiválság miatt változik a 2022/23-as tanév rendje a magyar iskolákban, óvodákban. Hosszabb lesz a téli szünet, és rövidebb – de akár el is maradhat – az őszi szünet. Mutatjuk a friss dátumokat.

Mint arról a Pénzcentrum beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. szeptember 29-i Kormányinfón jelentette be, hogy a rezsiválság miatt változik a 2022/23-as tanév rendje a magyar iskolákban, óvodákban. A kormány döntése értelmében, az őszi szünet kárára, hosszabb lesz a téli szünet. Az alábbiakban mutatjuk a frissített dátumokat a 2022/23-as tanév rendjét illetően.

Elmarad az őszi szünet? Hosszabb lesz a téli szünet!

A Magyar Közlönyben korábban megjelent rendelet, illetve a 2022. 09. 29-én bejelentett friss döntések alapján mutatjuk a 2022/2023-as tanév új rendjét, és természetesen a tanítási szünetek dátumait is:

  • Tanév: A 2022/2023-as tanév 2022. szeptember 1-től 2023. június 16-ig tart. A friss kormányrendelet szerint azért nem az eredetileg meghatározott június 15. a zárónap, mert így lehet meg a a tanévben a kötelező 183 tanítási nap. (A végzősök esetében a középfokú iskolák esetén május 4., míg két évfolyamos részszakmára való felkészítést folytató szakiskolákban május 31. lesz a tanév utolsó napja.)
  • Őszi szünet: A Magyar Közlönyben korábban megjelent rendelet szerint az őszi szünet október 29. és november 7. között lesz. Ez annyiban változik, hogy a kormány döntése értelmében a téli szünet hosszabbítása az őszi szünet rovására történik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a három napos (a hétvégét és a hivatalos ünnepnapokat nem számolva) őszi szünet el is maradhat. Mint azt a Kormányinfón kifejtették, az október 31-i munkaszüneti és november 1-i ünnepnapot természetesen az iskolák és óvodák saját hatáskörben kiegészíthetik igazgatói szünettel, viszont központi előirányzat erre vonatkozóan nincs. Tehát intézményenként változhat, hogy lesz-e idén őszi szünet vagy nem.
  • Téli szünet: A friss kormánydöntés értelmében a téli szünet december 22-től január 8-ig fog tartani, vagyis december 21-e szerda lesz az utolsó tanítási nap 2022-ben, és az újévben január 9-én mennek majd először iskolába a gyerekek.
  • Tavaszi szünet: A tavaszi szünet április 6-12. közöttre esik az idén.
  • Beiratkozás: A tanköteles tanulókat április 20-21-én kell beíratni majd az iskolákba.
  • Érettségi: Az őszi érettségi idén október 14. és 27. között lesz. míg a szóbelik november 10-14 között lesznek emelt szinten, közép szinten pedig november 21-25 között. A tavaszi írásbeli időszak idén május 5-én fog kezdődni.

Gulyás Gergely tájékoztatása szerint a 2022/23-as tanév rendjéről szóló rendelet módosítója várhatóan a mai napon meg is jelenik a Magyar Közlönyben. A pontos rendelet passzusairól is beszámolunk majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem