22 °C Budapest
Itt a kormány rendkívüli bejelentése: fontos változás jön a rezsiválság miatt az iskolákban

Itt a kormány rendkívüli bejelentése: fontos változás jön a rezsiválság miatt az iskolákban

2022. szeptember 29. 11:52

A mai Kormányinfó keretében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a kormány döntéseit. Közölte, hogy a kormány döntött a nemzeti konzultáció elindításáról. Azt is elmondta, hogy átlagosan 181 ezer forinttal támogatják a lakossági fogyasztókat. Arról is beszámolt: a téli szünet hosszabb lesz, december 22-től január 8-ig fog tartani. Ugyanakkor kormányzati igazgatási szünetet rendelnek el erre az időszakra, szintén a spórolás jegyében.

Tegnap Orbán Viktor jelentette be, hogy döntött a kormány a nemzeti konzultáció indításáról a kormány, azonban más döntésekről nem számolt be. Most Gulyás Gergely is ismertette, miért van szükség nemzeti konzultációra.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy hosszabb lesz a téli szünet. Ez december 22-től január 8-ig fog tartani, vagyis december 21-e szerda lesz az utolsó tanítási nap 2022-ben, és az újévben január 9-én mennek először iskolába a gyerekek. Szentkirályi Alexandra hozzátette: a téli szünet hosszabbítása az őszi szünet rovására történik. Később a miniszter is pontosított:

valójában az eleve három napos - hosszúhétvégével kiegészített - őszi szünet elmarad.

Az október 31-i munkaszüneti és november 1-i ünnepnapot természetesen az iskolák saját hatáskörben kiegészíthetik igazgatói szünettel, viszont központi előirányzat erre vonatkozóan nincs. Őszi szünet így nem lesz, a téli szünet ezáltal meghosszabbodik. Még ma este megjelenik az erről szóló rendelet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkormányzatok megsegítéséről is döntött tegnap a kormány a miniszter istertetője szerint. Mivel az önkormányzatok nehéz helyzetbe kerültek az energiaárak növekedése miatt, a kormány egyeztetni fog minden hivatallal, milyen spórolási lehetőségeik vannak. Megadják a segítséget hogy átvészeljék az idei évet, illetve a következő "nagyon nehéz" évet - fogalmazott.

A sajtó kérdésére Gulyás Gergely mindenkit megnyugtatott, hogy hiába hozta előre az MVM a számlabefizetési határidőt, mindenki késedelmi kamat nélkül befizetheti majd a hónap 15-ig a számláit. További kérdésekre válaszolva azt is elmondta, hogy

  • nincs fizetőképességi problémája az országnak. "Nincs kifizetési stop" mondta a miniszter, de azt elismerte, hogy a kifizetés előtt minisztériumi jóváhagyás szükséges.
  • a forint eséséért a dollárral szemben az euró gyengülése a felelős - mondta el, hozzátéve hogy az árfolyam stabilizálásáért a jegybank a felelős.
  • a tanársztrájk, és -béremelés témája kapcsán Gulyás Gergely szerint teljesíthetetlenek az igények egy energiaválság és gazdasági krízis közepén. Viszont azt ígérte, hogy januártól 10%-os pedagógus béremelés jön és az unióval való megállapodástól függően lehet szó a további, nagyobb emelésről.
  • a fogyatékkal élők juttatásainak emelésére szintén nem ad lehetőséget a jelenlegi gazdasági helyzet - rajzolódott ki a miniszter válaszából.
  • a nyugdíjprémium kifizetésére, ahogy Orbán Viktor is mondta korábban, számíthatnak a nyugdíjasok novemberben, azonban ennek összegéről a miniszter még nem árult el semmit.
  • a szintén a miniszterelnök által korábban szóba hozott 30 év alatt szülő nők szja-mentessége kapcsán elmondta Gulyás, hogy a családpolitika továbbra is kiemelt terület, döntést még viszont nem hoztak.
  • maradnak a különadók 2022-ben és 2023-ban is.
  • a kormány még nem döntött arról, hosszabbodik-e a Zöld Hitel Program.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 29. 13:56
A Médiatanács úgy döntött, hogy június 14-ével az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató elindíthatja a Bud...
Bankmonitor  |  2024. május 29. 11:21
Az új lakástakarékok értékesítési számai már az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik....
Holdblog  |  2024. május 29. 07:28
Sokan leálltak az Nvidiánál, amikor AI-befektetést kerestek. Pedig a mesterséges intelligenciához ka...
Kiszámoló  |  2024. május 28. 16:22
Itt a nyár, a vakációk és ezzel együtt a roaming frász ideje is. Az Unió nagyon helyesen rálépett a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem