Do you like music? Child in music school. kid toddler mother mom girl kindergarten

Sok családnak járhat havi 40 ezres extra támogatás: mutatjuk, hol tudod igényelni

2022. augusztus 5. 05:50

Közeleg az őszi beiratkozási időszak a bölcsődékben, mely mindig nagy váltást jelent a családok számára. Amennyiben nincs állami bölcsőde, vagy férőhely a közelben, sokan kénytelenek magánbölcsődei szolgáltalást igénybe venni, ami nem kis kiadást jelent. Mutatjuk, hogy ebben a helyzetben milyen lehetőségeik vannak a kisgyermekes családoknak, milyen támogatást vehetnek igénybe.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutolsó adatai szerint 2021-ben már minden járásban működött elérhető bölcsőde. A férőhelyek száma 6347-tel nőtt öt év alatt, a beíratott gyermekek száma pedig 2017-ről 2021-re 6,9 százalékkal 47 177-re nőtt. 2021-ben az ország 2320 településén, mintegy 56 ezer gyermek számára (az érintett gyermekek 20,1%-a) nem volt helyben, közvetlenül a lakóhelyén elérhető napközbeni ellátás, ami 1 százalékpontos javulás 2020-hoz, és 5,5 százalékpontos javulás 2017-hez képest. Viszont még mindig a gyermekek egyötödének nem jutott hely, és sokszor nem ott van sok férőhely, ahol sok a jelentkező. A területi egyenlőtlenségeket támasztja alá az is, hogy a 2020/2021-es nevelési évben férőhely hiányában elutasított gyermekek száma (halmozott gyerekszám) 2875 volt, míg a működő férőhelyek száma országosan 5705-tel meghaladta a beiratkozott gyermekekét.

A 2019. februárban meghirdetett Családvédelmi Akcióterv célul tűzte ki, hogy 2022-ig 70 ezerre emelkedjen a férőhelyek száma. A KSH adatai szerint 2019-ben 48.702 bölcsődei férőhely működött hazánkban, és a bölcsődei férőhelyekhez való hozzáférést területi egyenlőtlenségek jellemezték (KSH, 2020b). További intézkedésekre lehet szükség a munkahelyi gyermekfelügyelet elterjedésének és a munkahelyi bölcsődék számának növekedése érdekében is

– állapítja meg Kreiszné Hudák Emese a Fókuszban a családok – Hogyan alakulnak a születési adatok? című tanulmányában. Bár 2022-re vonatkozó adataink még nincsenek, 2021 májusában 52 822 működő férőhelyről szól a nyilvántartás, az utóbbi években pedig 3-5 százalékos növekedést láthattunk. Ahhoz, hogy idén 70 ezer működő férőhely jöjjön létre 32,5 százalékos bővülésre lenne szükség a tavalyi állapothoz képest. Ez gyakorlatilag lehetetlen.

A bölcsődébe íratott gyerekek aránya az 1-3 évesek korosztályában nagyjából állandó 16 százalék volt az elmúlt években, 2021-ben 16,8 százalékra emelkedett. Azt viszont nehéz megbecsülni, hogy a férőhelyhiány miatt hány gyermeket nem íratnak egyáltalán bölcsődébe. Az elutasított gyermekekről van statisztika, sokan azonban be sem adják a jelentkezést, mert esélytelennek ítélik.

Ráadásul nem elég csupán a helyeket bővíteni az ellátás biztosításához: a dolgozók számát is növelni kell hozzá. Ehhez több kisgyermeknevelőt, dajkát kellene képezni, és visszafogni a pályaelhagyást, amely igen jellemző erre a szakmára. Az új dolgozók felvételének gátja lehet az is, hogy az ágazatra alacsony bérek jellemzők: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkereseti statisztikák alapján egy gyermekfelügyelő, dajka 2021-ben átlagosan 257 059 forintot keresett egy hónapban, egy csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus átlagosan 353 733 forintot havonta. A bruttó átlagkereset viszont 425 915 forint/hó volt.

A bölcsődei férőhelyek bővítése tehát összetett probléma, hiszen területileg változó lehet az igény a férőhelyek iránt. Ahol bővülésre lenne szükség, ott szakképzett munkaerőt is nehezebb találni. A pandémiát követően pedig az igények is változtak; a home office és hibrid munkavégzés bevett gyakorlattá vált rengeteg munkahelyen, így a gyermekfelügyeletet a szülők egy része másként is meg tudta oldani. Ráadásul sokan költöztek ki agglomerációba, sőt üdülő övezetekbe, ahol addig nem volt igény annyi férőhelyre. Ezek a változások is nehezített tereppé teszik a bölcsődei férőhelyek igényeknek megfelelő bővítését.

Mit tehet, akinek nem jut be állami bölcsődébe a gyermeke?

Sok esetben a családok nem tudnak válogatni a bölcsődék között, így ha nem veszik fel az egyetlen elérhető helyre – vagy nincs is állami hely, hiszen több ilyen járás is található az országban – akkor marad a magánbölcsőde. Ez viszont jelentős kiadást jelenthet a családok számára, hiszen a vidéki bölcsődékben sem ritka, hogy 50 ezer forintnál is többe kerül a havi ellátás.

2019. július 31-től nyílt meg a pályázat, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerülnek adni kisgyermeküket. Ez egyik legfontosabb kitétel: a támogatás csak akkor jár, ha a szülő visszahelyezkedik a munkaerőpiacra, de állami bölcsődébe nem tudja beíratni a gyermekét. Ennek igazolására jellemzően szükség van az állami intézmény elutasító határozatára, azonban nem minden esetben!

Vannak ugyanis olyan kistelepülések, ahol automatikusan jár a támogatás, hiszen szinte bizonyos, hogy nincs elég bölcsődei férőhely a térségben. Csak meg kell igényelni. A Magyar Államkincstár tájékoztató anyaga szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert azokon a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek. Az alábbi térképen megmutatjuk az összes települést, amelyen a támogatás külön igazolás nélkül kérelmezhető:

Fontos, hogy jelen kiírás szerint a támogatási kérelmet legkésőbb 2022. december 31-ig lehet benyújtani.

Természetesen a pályázási intervallumot meghosszabbíthatják, az ígéretek szerint jövőre is lesz költségvetési keret a családok, kisgyermeket nevelők támogatására. Tavaly is úgy történt, hogy 2021. szeptember 30-án történt az a módosítás, amely a bölcsődei támogatás igényélésének határidejét 2021. december 31-ről 2022. december 31-re hosszabbította, várhatóan idén is így fog zajlani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A családok részéről a támogatás igénybevételéhez ügyfélkapu és bankszámla szükséges. Amennyiben a család vállalja, hogy magánbölcsődét vesz igénybe, az államkincstár a számla benyújtása után 40 forint havi összeget utal. Ha a szolgáltatás ennél többe kerül, a különbséget a családnak kell állnia, ha kevesebbe, akkor maximum a számlán szereplő összegig jár a támogatás.

A támogatási kérelem benyújtásának feltételei

 • 20 hetesnél idősebb (bölcsődei ellátásba kerülő), még nem óvodás gyermek
 • inaktív munkaerőpiaci státusz (fő- és mellékállása (pl. egyéni vállalkozása) sem lehet aktív
 • nyilatkozat arról, hogy a szülő munkaviszony, közszolgálati jogviszony keretében vagy önfoglalkoztatóként munkába áll a kérelem benyújtása után
 • állandó lakhely/tartózkodási helye a Magyar Államkincstár 1/2019. (VIII.08.) számú GINOP Közleményében közzétett listán szerepel és a lista alapján bölcsődei, minibölcsődei vagy munkahelyi bölcsődei ellátás nem áll rendelkezésre, vagy önkormányzat által fenntartott bölcsődei férőhely hiány miatti elutasító határozatot tud a kérelemhez csatolni
 • Ügyfélkapu regisztráció a támogatási kérelem benyújtása és az ügyintézés céljából
 • bankszámla a támogatás folyósítása céljából
 • támogatást igénylőnek azon gyermekre vonatkozóan, akire tekintettel a támogatást igényli CSED, GYED, GYES, GYES ellátásban kell(ett) részesülnie.

Az Államkincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők; továbbiakban: szülő) számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A tájékoztató külön kiemeli, hogy mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek (aktívan dolgoznak). Fontos kiemelni továbbá, hogy

a havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg.

Vagyis ha a családi vagy munkahelyi bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Viszont ha meghaladja, 40 ezer forintnál magasabb összeg nem adható. A támogatási kérelmeket legkésőbb 2022. december 31-ig - vagy a pályázat felfüggesztéséig (a keretösszeg kimerüléséig) - lehet benyújtani kizárólag elektronikus űrlapon, ügyfélkapus azonosítással (KAÜ). Ezért előfeltétel, hogy a támogatási kérelmet benyújtó szülőnek:

 • legyen ügyfélkapu regisztrációja és
 • legyen bankszámlája (a folyósítás miatt).

Fontos tudnivalók:

 • a támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybe vett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető.
 • a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá.
 • a szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek, viszont ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet

A támogatást minden hónapban külön meg kell igényelni, a magánbölcsődei számla alapján.

Pályázat száma, elnevezése GINOP-5.3.11-18 - Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása, amely a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/ weboldalon keresztül nyújtható be. A kifizetési igénylés kitöltését megelőzően az alábbi adatokra, dokumentumokra lesz még szükség:

 • Ügyfélkapus felhasználónév és jelszó
 • Első kifizetési kérelem esetén a munkáltató igazolása a munkába való visszatérésről - másolatát csatolni kell a kérelemhez.
 • A bölcsődei térítési díjról szóló számla - másolatát minden esetben csatolni kell a kifizetési kérelemhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM