Do you like music? Child in music school. kid toddler mother mom girl kindergarten

Sok családnak járhat havi 40 ezres extra támogatás: mutatjuk, hol tudod igényelni

2022. augusztus 5. 05:50

Közeleg az őszi beiratkozási időszak a bölcsődékben, mely mindig nagy váltást jelent a családok számára. Amennyiben nincs állami bölcsőde, vagy férőhely a közelben, sokan kénytelenek magánbölcsődei szolgáltalást igénybe venni, ami nem kis kiadást jelent. Mutatjuk, hogy ebben a helyzetben milyen lehetőségeik vannak a kisgyermekes családoknak, milyen támogatást vehetnek igénybe.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutolsó adatai szerint 2021-ben már minden járásban működött elérhető bölcsőde. A férőhelyek száma 6347-tel nőtt öt év alatt, a beíratott gyermekek száma pedig 2017-ről 2021-re 6,9 százalékkal 47 177-re nőtt. 2021-ben az ország 2320 településén, mintegy 56 ezer gyermek számára (az érintett gyermekek 20,1%-a) nem volt helyben, közvetlenül a lakóhelyén elérhető napközbeni ellátás, ami 1 százalékpontos javulás 2020-hoz, és 5,5 százalékpontos javulás 2017-hez képest. Viszont még mindig a gyermekek egyötödének nem jutott hely, és sokszor nem ott van sok férőhely, ahol sok a jelentkező. A területi egyenlőtlenségeket támasztja alá az is, hogy a 2020/2021-es nevelési évben férőhely hiányában elutasított gyermekek száma (halmozott gyerekszám) 2875 volt, míg a működő férőhelyek száma országosan 5705-tel meghaladta a beiratkozott gyermekekét.

A 2019. februárban meghirdetett Családvédelmi Akcióterv célul tűzte ki, hogy 2022-ig 70 ezerre emelkedjen a férőhelyek száma. A KSH adatai szerint 2019-ben 48.702 bölcsődei férőhely működött hazánkban, és a bölcsődei férőhelyekhez való hozzáférést területi egyenlőtlenségek jellemezték (KSH, 2020b). További intézkedésekre lehet szükség a munkahelyi gyermekfelügyelet elterjedésének és a munkahelyi bölcsődék számának növekedése érdekében is

– állapítja meg Kreiszné Hudák Emese a Fókuszban a családok – Hogyan alakulnak a születési adatok? című tanulmányában. Bár 2022-re vonatkozó adataink még nincsenek, 2021 májusában 52 822 működő férőhelyről szól a nyilvántartás, az utóbbi években pedig 3-5 százalékos növekedést láthattunk. Ahhoz, hogy idén 70 ezer működő férőhely jöjjön létre 32,5 százalékos bővülésre lenne szükség a tavalyi állapothoz képest. Ez gyakorlatilag lehetetlen.

A bölcsődébe íratott gyerekek aránya az 1-3 évesek korosztályában nagyjából állandó 16 százalék volt az elmúlt években, 2021-ben 16,8 százalékra emelkedett. Azt viszont nehéz megbecsülni, hogy a férőhelyhiány miatt hány gyermeket nem íratnak egyáltalán bölcsődébe. Az elutasított gyermekekről van statisztika, sokan azonban be sem adják a jelentkezést, mert esélytelennek ítélik.

Ráadásul nem elég csupán a helyeket bővíteni az ellátás biztosításához: a dolgozók számát is növelni kell hozzá. Ehhez több kisgyermeknevelőt, dajkát kellene képezni, és visszafogni a pályaelhagyást, amely igen jellemző erre a szakmára. Az új dolgozók felvételének gátja lehet az is, hogy az ágazatra alacsony bérek jellemzők: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkereseti statisztikák alapján egy gyermekfelügyelő, dajka 2021-ben átlagosan 257 059 forintot keresett egy hónapban, egy csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus átlagosan 353 733 forintot havonta. A bruttó átlagkereset viszont 425 915 forint/hó volt.

A bölcsődei férőhelyek bővítése tehát összetett probléma, hiszen területileg változó lehet az igény a férőhelyek iránt. Ahol bővülésre lenne szükség, ott szakképzett munkaerőt is nehezebb találni. A pandémiát követően pedig az igények is változtak; a home office és hibrid munkavégzés bevett gyakorlattá vált rengeteg munkahelyen, így a gyermekfelügyeletet a szülők egy része másként is meg tudta oldani. Ráadásul sokan költöztek ki agglomerációba, sőt üdülő övezetekbe, ahol addig nem volt igény annyi férőhelyre. Ezek a változások is nehezített tereppé teszik a bölcsődei férőhelyek igényeknek megfelelő bővítését.

Mit tehet, akinek nem jut be állami bölcsődébe a gyermeke?

Sok esetben a családok nem tudnak válogatni a bölcsődék között, így ha nem veszik fel az egyetlen elérhető helyre – vagy nincs is állami hely, hiszen több ilyen járás is található az országban – akkor marad a magánbölcsőde. Ez viszont jelentős kiadást jelenthet a családok számára, hiszen a vidéki bölcsődékben sem ritka, hogy 50 ezer forintnál is többe kerül a havi ellátás.

2019. július 31-től nyílt meg a pályázat, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerülnek adni kisgyermeküket. Ez egyik legfontosabb kitétel: a támogatás csak akkor jár, ha a szülő visszahelyezkedik a munkaerőpiacra, de állami bölcsődébe nem tudja beíratni a gyermekét. Ennek igazolására jellemzően szükség van az állami intézmény elutasító határozatára, azonban nem minden esetben!

Vannak ugyanis olyan kistelepülések, ahol automatikusan jár a támogatás, hiszen szinte bizonyos, hogy nincs elég bölcsődei férőhely a térségben. Csak meg kell igényelni. A Magyar Államkincstár tájékoztató anyaga szerint 2767 településen és 13 budapesti kerületben igazolást sem kell arról csatolnia a pályázathoz a szülőknek, hogy a gyermekük nem jutott be állami intézménybe, mert azokon a helyeken vagy nincs is állami intézmény, vagy telítettek a helyek. Az alábbi térképen megmutatjuk az összes települést, amelyen a támogatás külön igazolás nélkül kérelmezhető:

Fontos, hogy jelen kiírás szerint a támogatási kérelmet legkésőbb 2022. december 31-ig lehet benyújtani.

Természetesen a pályázási intervallumot meghosszabbíthatják, az ígéretek szerint jövőre is lesz költségvetési keret a családok, kisgyermeket nevelők támogatására. Tavaly is úgy történt, hogy 2021. szeptember 30-án történt az a módosítás, amely a bölcsődei támogatás igényélésének határidejét 2021. december 31-ről 2022. december 31-re hosszabbította, várhatóan idén is így fog zajlani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A családok részéről a támogatás igénybevételéhez ügyfélkapu és bankszámla szükséges. Amennyiben a család vállalja, hogy magánbölcsődét vesz igénybe, az államkincstár a számla benyújtása után 40 forint havi összeget utal. Ha a szolgáltatás ennél többe kerül, a különbséget a családnak kell állnia, ha kevesebbe, akkor maximum a számlán szereplő összegig jár a támogatás.

A támogatási kérelem benyújtásának feltételei

 • 20 hetesnél idősebb (bölcsődei ellátásba kerülő), még nem óvodás gyermek
 • inaktív munkaerőpiaci státusz (fő- és mellékállása (pl. egyéni vállalkozása) sem lehet aktív
 • nyilatkozat arról, hogy a szülő munkaviszony, közszolgálati jogviszony keretében vagy önfoglalkoztatóként munkába áll a kérelem benyújtása után
 • állandó lakhely/tartózkodási helye a Magyar Államkincstár 1/2019. (VIII.08.) számú GINOP Közleményében közzétett listán szerepel és a lista alapján bölcsődei, minibölcsődei vagy munkahelyi bölcsődei ellátás nem áll rendelkezésre, vagy önkormányzat által fenntartott bölcsődei férőhely hiány miatti elutasító határozatot tud a kérelemhez csatolni
 • Ügyfélkapu regisztráció a támogatási kérelem benyújtása és az ügyintézés céljából
 • bankszámla a támogatás folyósítása céljából
 • támogatást igénylőnek azon gyermekre vonatkozóan, akire tekintettel a támogatást igényli CSED, GYED, GYES, GYES ellátásban kell(ett) részesülnie.

Az Államkincstár azon, gyermekük után családtámogatásban már részesült szülők (vér szerinti, nevelő és örökbefogadó szülők; továbbiakban: szülő) számára biztosít támogatást, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek, és munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi vagy munkahelyi bölcsődében helyezik el.

A tájékoztató külön kiemeli, hogy mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek (aktívan dolgoznak). Fontos kiemelni továbbá, hogy

a havi 40 ezer forint nem fix, hanem keretösszeg.

Vagyis ha a családi vagy munkahelyi bölcsőde díja nem éri el a havi 40 ezer forintot, akkor csak annyi támogatás igényelhető, amennyi a teljes díj. Viszont ha meghaladja, 40 ezer forintnál magasabb összeg nem adható. A támogatási kérelmeket legkésőbb 2022. december 31-ig - vagy a pályázat felfüggesztéséig (a keretösszeg kimerüléséig) - lehet benyújtani kizárólag elektronikus űrlapon, ügyfélkapus azonosítással (KAÜ). Ezért előfeltétel, hogy a támogatási kérelmet benyújtó szülőnek:

 • legyen ügyfélkapu regisztrációja és
 • legyen bankszámlája (a folyósítás miatt).

Fontos tudnivalók:

 • a támogatás kifizetésének igénylését mindig az adott hónapban igénybe vett bölcsődei szolgáltatás már kifizetett díja alapján igényelhető.
 • a támogatásra való jogosultság nem szűnik meg abban az esetben, ha a szülő a támogatás időtartama alatt csecsemőgondozási díjra válik jogosulttá.
 • a szülő több gyermekre tekintettel is igényelhet támogatást, amennyiben a támogatási követelmények több gyermek esetében is teljesülnek, viszont ebben az esetben gyermekenként külön kell benyújtani a kérelmet

A támogatást minden hónapban külön meg kell igényelni, a magánbölcsődei számla alapján.

Pályázat száma, elnevezése GINOP-5.3.11-18 - Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása, amely a https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/ weboldalon keresztül nyújtható be. A kifizetési igénylés kitöltését megelőzően az alábbi adatokra, dokumentumokra lesz még szükség:

 • Ügyfélkapus felhasználónév és jelszó
 • Első kifizetési kérelem esetén a munkáltató igazolása a munkába való visszatérésről - másolatát csatolni kell a kérelemhez.
 • A bölcsődei térítési díjról szóló számla - másolatát minden esetben csatolni kell a kifizetési kérelemhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?