9 °C Budapest
Caucasian casual businessman is working on his desk.

Érik az oktatási katasztrófa: ha nem kapnak drasztikus béremelést, nem marad tanár

2022. július 27. 12:01

Jelentősen csökkent azoknak a diákoknak a száma az idén, akik a tanári pályát választották: mindössze 6449 diákot vettek fel idén a pedagógusképzésre. Ez pedig még az előző évhez képest is alacsonynak számít. Az RTL Reggeliben beszélt Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arról, hogy milyen következményei lehetnek ennek a jövőre nézve.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint azért választják évről évre drasztikusan kevesebben a tanári pályát, mert a fiatalok egyszerűen beárazták a szakmát. Ez pedig annyit tesz, hogy úgy érzik a diákok, hogy nem éri meg öt éven keresztül tanulni azért a kezdő bérért, amit tanárként kaphatnak.

Ráadásul ez a 6449 fő még akkor se tudja pótolni az öt év múlva nyugdíjba menő tanárokat, hogy ha közülük senki se lesz pályaelhagyó, vagy gondolja meg magát az egyetemi évek alatt. Az 5 év múlva nyugdíjkorba lépők száma ugyanis 7900 fő, amiben még nincsenek is benne az időközi pályaelhagyók vagy azok, akik negyven év után mennek el nyugdíjba.

A PSZ alelnöke szerint az első lépés a megoldás felé egy minimum 45 százalékos béremelés lenne. Ezzel annyit keresnének a tanárok, mint egy pályakezdő tiszt. Ráadásul a KATA-törvény módosítása is csak további negatívumokat hozott a tanárok életébe. Sokan vállaltak ugyanis korrepetálást, vagy nyelviskolákban képzéseket. Tehát, akiknél nem jött ki az óraszám, vagy csak nem jöttek ki a fizetésükből azok kisadózóként próbálták meg kiegészíteni a bérüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm