16 °C Budapest
Caucasian casual businessman is working on his desk.

Érik az oktatási katasztrófa: ha nem kapnak drasztikus béremelést, nem marad tanár

2022. július 27. 12:01

Jelentősen csökkent azoknak a diákoknak a száma az idén, akik a tanári pályát választották: mindössze 6449 diákot vettek fel idén a pedagógusképzésre. Ez pedig még az előző évhez képest is alacsonynak számít. Az RTL Reggeliben beszélt Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke arról, hogy milyen következményei lehetnek ennek a jövőre nézve.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint azért választják évről évre drasztikusan kevesebben a tanári pályát, mert a fiatalok egyszerűen beárazták a szakmát. Ez pedig annyit tesz, hogy úgy érzik a diákok, hogy nem éri meg öt éven keresztül tanulni azért a kezdő bérért, amit tanárként kaphatnak.

Ráadásul ez a 6449 fő még akkor se tudja pótolni az öt év múlva nyugdíjba menő tanárokat, hogy ha közülük senki se lesz pályaelhagyó, vagy gondolja meg magát az egyetemi évek alatt. Az 5 év múlva nyugdíjkorba lépők száma ugyanis 7900 fő, amiben még nincsenek is benne az időközi pályaelhagyók vagy azok, akik negyven év után mennek el nyugdíjba.

A PSZ alelnöke szerint az első lépés a megoldás felé egy minimum 45 százalékos béremelés lenne. Ezzel annyit keresnének a tanárok, mint egy pályakezdő tiszt. Ráadásul a KATA-törvény módosítása is csak további negatívumokat hozott a tanárok életébe. Sokan vállaltak ugyanis korrepetálást, vagy nyelviskolákban képzéseket. Tehát, akiknél nem jött ki az óraszám, vagy csak nem jöttek ki a fizetésükből azok kisadózóként próbálták meg kiegészíteni a bérüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 27. 13:46